Učvrstite tijelo jednostavnim vježbama sa pilates loptom

Avatar photo
pilates lopta vjezbanje

Pilates lopta je vaš vrlo dobar prijatelj ako želite lijepo oblikovano tijelo i fine, elegantne mišiće. Pri tom je vježbanje na njoj veoma popularno, prvenstveno zato što je zabavno. Ovaj vid vježbanja ne samo da dodatno aktivira i jača mišiće, nego i poboljšava izdržljivost, koordinaciju, fleksibilnost i čini da vježbanje bude relaksirajuće.

Pilates lopta je odlična kako za smanjenje bolova u leđima, tako i za bolje držanje tijela. Zato, kad god imate priliku, zamijenite stolicu loptom i sjedite na nju. To će vaše tijelo držati uspravno i u pravilnom položaju, a vi ćete neprimjetno podupirati mišiće u centralnom dijelu tijela i u leđima.

Ono najljepše u pilates vježbama je to što odmah možete da osjetite jačanje i relaksiranost mišića, kao i ispunjenost energijom.

ZdraviJa se potrudila da vam pronađe nekoliko jednostavnih vježbi sa pilates loptom koje će aktivirati svaku grupu mišića u vašem tijelu.

Čučanj sa loptom

Pilates loptu postavite u nivou donjih leđa i oslonite je na ravan zid. Prilikom spuštanja i podizanja, leđa neka sve vrijeme budu oslonjena na loptu sprečavajući pogrešan pokret leđima i koljenima.

Cijeli trbušnjak sa nogama na lopti

Noge postavite na pilates loptu. U ležećem ste stavu, tako da je stegnete nogama i privučete ka sebi što više. U ovom položaju radite cijele trbušnjake.

pilates lopta

Leđne vježbe na lopti

Lezite preko lopte tako da vam stomak bude oslonjem na nju. Noge raširite i potrudite se da sve vrijeme ostanu na zemlji. Podižite gornji dio tijela aktivirajući donji dio leđa.

Sklekovi na lopti

Postavite obje ruke na loptu dok su noge na zemlji. Uradite sklekove, posebno vodeći računa o balansu tijela.

Možda te zanima

Triceps propadanja sa loptom

Šake oslonite na klupicu, a noge postavite na pilates loptu. Iz ovog početnog položaja započnite vježbu kod koje glavno opterećenje trpe ruke, odnosno tricepsi i ramena.

Osim vježbanja, pilates loptu možete koristiti i za sjedenje na poslu ili kod kuće, jer će vam sigurno biti mnogo udobnije nego da sve vrijeme sjedite na neudobnoj stolici.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh