ULTIMATIVNI VODIČ: Kako da uštedite novac tokom putovanja

Avatar photo
putovanja

Sezona godišnjih odmora je počela. Moramo priznati, bilo da se radi o ljetovanju, zimovanju ili posjeti nekoj svjetskoj metropoli, putovanja iziskuju mnogo novca. Zbog obaveza koje imate, ali i budžeta kojim raspolažete, putovanja se uglavnom planiraju mjesecima ranije.

Međutim, uvijek se možete poslužiti jednostavnim trikovima koji će vam pomoći da u svojim avanturama potrošite manje novca. Koji su to trikovi, pročitajte u nastavku.

Još zanimljivih savjeta i tekstova o putovanjima pročitajte u našoj rubrici PUTUJEM.

Planirajte putovanja u vlastitoj režiji, a ne preko agencija

Turističke agencije su uvijek atraktivne, jer ne morate mnogo da razmišljate. Sve što treba da uradite je da izaberete željenu destinaciju i platite usluge, koje su uvijek znatno više. Razlog tome je to što agencija uzima dio novca iz svakog segmenta putovanja, od prevoza, smještaja, pa do fakultativnih izleta. Tako će vam često, i znamenitosti koje se inače ne plaćaju, biti naplaćene.

Putovanja sa agencijom su dobar izbor ako su u pitanju rizične destinacije ili jeftine šoping ture, ali u svim ostalim slučajevima samostalna organizacija je bolje rješenje. Iako zahtijeva određen trud, istraživanje i nosi veći stepen nesigurnosti (samim tim i avanture), samostalno putovanje će vam omogućiti da vidite mnogo više nego što biste vidjeli sa agencijom. Osim toga, posjetićete mjesta koja odgovaraju vašim interesovanjima, a pritom ćete i uštediti.

putovanja
@pinterest

Provjerite kada su dani besplatnog ulaza u muzeje

Većina muzeja i botaničkih vrtova nudi besplatan ulaz nekoliko puta mjesečno, a ponekad i sedmično. Imajte ovo na umu kada planirate svoje putovanje jer vam to može značajno smanjiti troškove.

Prije nego što odredite tačan datum putovanja, zapišite sebi koje sve muzeje, galerije i slično, želite posjetiti. Zatim, provjerite kada nude besplatan ulaz. Kada budete imali sve podatke, isplanirajte datum polaska koji vam odgovara.

Imajte na umu da je u ovakvim slučajevima jako bitno da stignete prije otvaranja jer su redovi danima kada je ulaz besplatan izuzetno dugi.

Pročitajte: Sama na putu – šta možeš da očekuješ od ovakve avanture?

Zamijenite novac i nikako ne koristite bankomate tokom putovanja

Prije svega, svaki put kada na bankomatu druge banke (ne vaše) podižete novac, skida vam se i određena naknada za korištenje. Osim toga, ukoliko se dobro ne informišete o tome gdje promijeniti novac, zaposleni u mjenjačnici vas mogu oštetiti za određenu sumu. Posebno izbjegavajte zamjenu novca na aerodromima jer su kursevi najnepovoljniji.

 

Jedno rješenje je da imate karticu u banci koja je međunarodna i u kojoj, kao jedan od benefita za vađenje kartice, nude podizanje novca bez naknade. Drugo rješenje je da novac promijenite još dok ste u svojoj državi ili da podignete novac koji ćete promijeniti kada dođete na destinaciju.

Odsjedajte u hostelima

Ne brinite – hosteli nisu onakvi kakvim ih prikazuju u filmovima. Oni su najbolje mjesto za upoznavanje drugih putnika, jer tamo suštinski iznajmljujete krevet u spavaonicama koje primaju od 3 do 20 ljudi. One imaju zajedničke tuševe i ormariće za vaše dragocjenosti.

Dostupne su i privatne sobe i ženske spavaonice. Većina njih ima potpuno opremljenu kuhinju, a neki nude i besplatan doručak. Možete pronaći hostele i njihove recenzije na sajtovima: Booking.com, Trip Advisor i Hostelworld.

Kako biste izbjegli troškove rezervacije, rezervišite svoj odmor direktno preko hostela u koji želite da odete. Ako planirate dugotrajan boravak, platite samo za par prvih noći kako biste bili sigurni da vam se sviđa ovo mjesto, a u suprotnom ga zamijenite.

Kampujte

Kampovi su sve bolje i bolje opremljeni. Gotovo svaki novi kamp je izuzetno lijep s besprijekornim toaletima i internetom! Ako nemate opremu za kampovanje, posudite je od prijatelja ili je iznajmite i krenite u avanturu!

Kampovi su posebno zanimljivi ljeti, te se sve veći broj ljudi odlučuje da na ovaj način provede godišnji odmor. Ovo se posebno odnosi na roditelje jer većina kampova nudi cjelodnevni program za djecu.

Osim što ćete vi uživati u mirisu borovine tik pored mora, ni vaša djeca neće biti nezadovoljna. To je odlično mjesto za sklapanje novih prijateljstava i prikupljanja novih saznanja.

Možda vam bude interesantno: Provjereni savjeti za nezaboravno kampovanje

putovanja
@pinterest

Ukoliko ipak ne možete bez hotela…

Birajte novootvoreni hotel. Boravak u nekom potpuno novom, tek otvorenom prostoru uvijek je zanimljivo iskustvo. Ipak, ovdje se krije i finansijska korist: kada se hotel tek otvori, cijene u njemu su obično niže.

Vlasnici žele da privuku posjetioce u nadi da će se glas o njima proširiti. Isto važi i za hotele koji se renoviraju ili koji su svježe renovirani. Takođe, znatno bolje ćete proći sa hotelom smještenim izvan centra grada.

Vodite računa da vas ne zateknu neplanirani troškovi u smještaju, kao što je doplata klime, usluge telefoniranja itd. Obavezno prije čekiranja provjerite sa recepcionerom koje usluge su besplatne, a koje se naplaćuju.

Kupite lokalnu SIM karticu

Ako idete na brod, kupite lokalnu SIM karticu umjesto da platite međunarodnu pokrivenost na vašem trenutnom telefonu. Šanse su velike da ćete manje platiti novu, lokalnu SIM karticu nego vaš mjesečni račun za telefon kada se vratite sa putovanja.

Kupite kvalitetnu opremu za putovanje

Ukoliko putujete sa ruksacima, nosite profesionalnu kameru ili nešto drugo od standardne opreme jednog turiste, potrudite se da kupujete što kvalitetniju opremu koja ima garanciju. U ovom slučaju ćete imati mogućnost popravke vašeg putnog predmeta ukoliko vam se pokvari, a nećete morati na samom putovanju da kupujete novu opremu koja u turističkim mjestima sigurno košta mnogo više.

 

Budite svjesni vremenskih prilika tokom putovanja

Troškovi putovanja se mogu utrostručiti tokom praznika i ljetne sezone. U idealnom slučaju, najbolje je planirati putovanje između sezone i mjeseci kada gotovo niko ne ide na odmor zbog vremenskih (ne)prilika.

Rezervišite unaprijed i budite informisani o nacionalnim praznicima u zemlji vašeg odredišta, o dječijim raspustima i vremenu koje ćete tamo zateći. Nekada je bolje aranžman platiti jeftinije nego uživati u 14 uzastopno kišnih dana.

Iskoristite programe razmjene

Programi za razmjenu učenika i radnih mjesta odličan su način da povoljno otputujete u drugu državu. Mnoge kompanije povezuju hostove sa volonterima, učenike sa porodicama koje žele da im budu domaćini i kompanije sa radnicima zainteresovanim za premještaj.

Vremenski okvir ovakvih razmjena se može kretati od nekoliko dana do nekoliko mjeseci. Obično nema starosnog uslova, a moguće je i volontirati kao porodica sa djecom. workaway.info nudi razne opcije, uključujući položaje u školama, kafićima, hostelima i farmama. Članstvo košta 38 dolara godišnje.

helpx.net je alternativa WorkAway-u koja pruža pozicije u hostelima i mnogim drugim opcijama. Besplatno se možete prijaviti, ali košta 20 eura za dvogodišnje premium članstvo.

Pratite programe lojalnosti i nagradna putovanja

Za svakih 10 noći koje rezervišete na hotels.com, dobijate jednu noć besplatno. Prijavite se i za posebne programe lojalnosti koji nude besplatne nadogradnje vašeg aranžmana, besplatan Wi-Fi i druge ponude.

Hotels.com i Hotwire.com vam daju popuste za prijavu na besplatan program lojalnosti. Booking.com nudi popust od 10% na odabrane smještaje ako rezervišete minimalno pet noćenja u manje od dvije godine. Takođe, popuste možete pronaći i u raznim Facebook grupama koje okupljaju turiste iz regije.

Pitajte mještane za prijedlog restorana

Hrana je stavka koja velikim dijelom zavisi i od ličnih afiniteta putnika. Većina teži ka tome da isproba što više lokalnih specijaliteta mjesta u koje su otputovali. Preporučujemo da izbjegavate restorane u blizini glavnih turističkih atrakcija, jer ćete osim nesnosne gužve, buke i astronomskih cijena veoma često biti razočarani kvalitetom hrane. Imajte na umu da ti restorani prodaju lokaciju, a ne hranu.

Smisao štednje na hrani nije da budete gladni na putovanju ili da jedete junk food. Jednostavno, ukoliko ne želite potrošiti mnogo novca, nemojte jesti u elitnim restoranima. Prošetajte sporednim ulicama i pronađite neki mali, lokalni restoran.

Možda te zanima
odmoru

Osim što ćete proći mnogo bolje što se tiče okusa hrane i novca koji ćete potrošiti, zavučeni lokali obično skrivaju i poseban duh i tradiciju te zemlje. Takođe ne izbjegavajte ni lokalne supermarkete jer se tu može naći dosta toga povoljnog, a dovoljno dobrog.

Dakle, nemojte pitati turiste gdje da večerate. Pitajte domaćine kod kojih ste odsjeli za prijedlog restorana.

putovanja
@pinterest

Vodite računa o besplatnom doručku tokom putovanja

Potražite smještaj koji uključuje besplatan doručak kako biste smanjili troškove. Obavezno se raspitajte o vrsti besplatnog doručka. Takođe, provjerite recenzije – ako je doručak loš, to će sigurno biti negdje zabilježeno.

Letite low cost kompanijama

Skoro je nerealno koliko letovi ponekad mogu biti povoljni. Ukoliko želite da posjetite određena mjesta u Evropi, prvo provjerite sajtove low cost kompanija kao što su Ryan Air ili Wizz Air jer postoji mogućnost da će vas putovanje na željenu destinaciju koštati samo nekoliko desetina eura. Takođe, instalirajte aplikacije kao što je Momondo ili SkyScanner koje će vam uvijek nuditi prvo najpovoljnije linije.

Vodite računa o težini prtljaga

Veoma bitna stavka o kojoj biste trebali voditi računa je i težina prtljaga. Ukoliko ne marite o ovome, prtljag možete platiti više nego samu avio-kartu! Potrudite se da sve spakujete u mali kofer ili torbu koja može proći pod ručnim prtljagom.

To će vam uštediti i mnogo vremena koje biste inače izgubili na razmišljanje o tome šta ćete obući. Ukoliko posjećujete neke šoping destinacije i planirate šoping, bolje je da ostavite mjesta u koferu, ili u krajnjem slučaju doplatite za prtljag za novu garderobu i potrepštine.

Pišite recenzije putovanja

Booking.com će vam pokloniti 25 $ za svakog novog prijatelja kog ste uputili na web stranicu ukoliko on napravi rezervaciju u vrijednosti od 50 $ ili više. Mnogi hoteli širom svijeta nude jednako primamljive opcije.

Putujte ili odsjedajte sa prijateljima (ili prijateljima vaših prijatelja)

Što više putujete, to se vaša mreža prijatelja sve više širi. Pitajte vaše prijatelje i poznanike da li znaju da neko ide u isto vrijeme i na isto odredište kao i vi. Svi ljudi koje upoznate tokom putovanja ili na destinaciji će suštinski biti dio svih vaših uspomena. Neki ljudi će vam čak možda ponuditi mjesto za boravak. Nikada ne znate šta vaša poznanstva i prijateljstva mogu iznjedriti.

Ukoliko je u pitanju partnersko putovanje: Savjeti za prvo zajedničko putovanje

putovanja
@pinterest

Prioritetni prolaz

Priority Pass čini putovanje lakšim i manje stresnim. Prolaz omogućava pristup do 1200 salona aerodroma širom svijeta. Svi saloni nude besplatan bežični internet i salone za hranu, a neki nude i tuševe. Ako aerodrom ili određeni terminal nema salon, propusnica će vam često omogućiti kredit od 25-30 dolara za određeni restoran.

Priority Pass je besplatan sa mnogim Visa kreditnim karticama, ali se može i kupiti, a sa sobom možete čak i besplatno povesti goste! Ovo znači da tokom putovanja možete da radite u mirnom okruženju sa dobrim Wi-Fi-jem i da ne trošite novac na precijenjenu hranu na aerodromu. Ako često putujete, onda je ovo isplativo. Provjerite da li vam vaša kreditna kartica pruža ovu pogodnost.

Pazite gdje kupujete suvenire

Vjerujemo da vam se hiljadu puta desilo da uđete u suvenirnicu i naprosto ste se zaljubili u neku stvar? Ne zalijećite se! Budite uvjereni da ćete suvenir koji ste vidjeli u centru grada, vidjeti još u najmanje njih pet. Samo ćete ih platiti mnogo manje! Ne biste vjerovali, ali razlika u cijenama može biti i do 10 eura.

Isto važi i za veličinu trgovine. Što je veća i blještavija, i cijene će biti više. Savjetujemo vam da prvo sve pregledate i tek onda se odlučite gdje ćete kupiti to što ste naumili. Ne morate odmah prvi dan potrošiti novac na suvenire. U svakom slučaju, uvijek se možete vratiti I kupiti željeni predmet.

Ukoliko posjećujete arapske zemlje ili Tursku, budite spremni na cjenkanje jer oni nemaju fiksne cijene, a ona koja se vodi kao startna je najčešće mimo zdravog razuma.

Obavezno uplatite putno osiguranje

Bez obzira da li putujete preko agencije ili u sopstvenoj režiji, preporučujemo vam da uplatite putno osiguranje zbog svoje lične sigurnosti na putovanju. Na ovaj način ste sigurni da će osiguranje nadoknaditi svu eventualnu štetu koja se desila tokom putovanja.

Dodatni savjeti za jeftinija putovanja:

 • Putujte sa prijateljima – uvijek je jeftinije ako na put ide više osoba.
 • Rasporedite budžet za trošenje po danima. Odredite koliko novca ćete potrošiti svaki dan.
 • Koristite lokalni prevoz. Umjesto pojedinačnih karata svakog dana, kupite trodnevnu ili sedmičnu propusnicu.
 • Ako vas putuje više – kupite samo jedan šampon i pastu za zube.
 • Posjetite turističku organizaciju u mjestu koje ste posjetili. Tu možete preuzeti flajere i brošure koje vam veoma često omogućavaju razne popuste. Takođe, možete saznati radno vrijeme atrakcija koje želite obići.
 • Iskusni putnici savjetuju da se avio-karta kupi 6 sedmica ranije, jer tada možete uštediti čak i do 30%.
 • Putujte noću. Osim što ćete uštediti na jednom noćenju, izgubićete cijeli jedan dan u vožnji umjesto da ga provedete razgledajući grad.
 • Ako putujete u neku daleku zemlju, možete uštediti tako što ćete kupiti kartu za let sa više presjedanja. Vrijeme do narednog polijetanja možete iskoristiti za šoping ili obilazak grada u kojem se nalazite.
 • Ne zaboravite parking ukoliko putujete autom. Obavezno se raspitajte da li smještaj koji ste rezervisali nudi i besplatan parking.
 • Ako ste student, ponesite indeks. Indeks će vam omogućiti popuste na brojne aktivnosti.
 • Pročitajte Good With Money: Vodič za određivanje prioriteta u trošenju, maksimizovanje ušteda i više putovanja – Anna Mazurek. Anna putuje svijetom i otkriva kako smanjiti troškove tokom putovanja.

U komentare ispod nam pišite da li su vam ove informacije bile korisne i da li ste već imali iskustva sa nekim od njih. Takođe, ukoliko imate još nekih savjeta kojim biste dopunili naš vodič, pišite nam! Biće nam zadovoljstvo da to podijelimo i sa drugim putnicima. Srećan put!

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh