Ultimativni vodič kroz Irsku – šta posjetiti, kultura, običaji, hrana

Avatar photo
irska

Prošarana zelenim livadama i pašnjacima, Irska zaslužno nosi nadimak Zeleno ostrvo i Zemlja 40 nijansi zelene. Obiluje prirodnim ljepotama, kao što su kristalno čista jezera, bistre rijeke, strme stijene koje kao štitovi brane od morskih talasa. Posebna je čar posjetiti Irsku u proljeće kada se priroda budi, ali i obljižava St. Patricks.

Ako otputujete u Irsku, vratićete se bogati mnogim interesantnim saznanjima, naučićete kakvu simboliku nose harfa i djetelina, zbog čega proslavljaju Svetog Patrika, a možda počnete vjerovati i u vilenjake. Pored toga, Irci su poznati po svojoj srdačnosti i gostoljubivosti, te im neće biti problem upoznati vas sa gradom, a onda vas odvesti na muziku i ples.

Šta posjetiti u Irskoj?

U Irskoj ćete pronaći beskonačno raznolika mjesta i atrakcije. Ulaz u sve državne muzeje je besplatan, a mnogobrojne su aktivnosti na otvorenom u kojima možete uživati. Izdvojili smo nekoliko lokacija koje MORATE posjetiti.

Moherske litice

Teško je pronaći pravu riječ da se opiše veličanstvenost ove stijene. To je jedna od najposjećenijih prirodnih atrkcija, te litice godišnje posjeti skoro million ljudi sa svih krajeva svijeta. Protežu se osam kilometara duž Atlantskog okeana, a visoki su oko 214 metara. Prošetajte klifom i doživjećete nevjerovatno iskustvo. Zamislite kako je posmatrati moć prirode na tolikoj visini, nad otvorenim okeanom.

@insider.com

Zanimljivo je da su ovi klifovi među dvanaest najopasnijih turističkih hot spotova. Postoji čak i spomen ploča za sve ljude koji su izgubili život ovdje. Što slučajno, što zbog neopreznosti, a što namjerno. Zbog toga, možda naiđete na znak sa natpisom There is a hope. Stoje kao utjeha i posljednja slamka spasa.  

U svakom slučaju, Moherske litice su mjesto koje ne smiješ zaobići ako se nađeš u Irskoj.

P.S. Zbog same prirode lokacije, česti su jaki vjetrovi. Zato ne bi bilo loše da uz sebe imate šal ili maramu kako se ne biste prehladili.

The Dark Hedges – bajkoviti tunel stabala

Ovaj spektakularni drvored bukovih stabala smatra se jednom od najljepših cesta svijeta. Zbog svoje mističnosti i očaravajuće ljepote jedno je od mjesta u Irskoj na kojima se turisti najviše fotografišu. Osim što ste ga mogli vidjeti u seriji “Igra prijestola”, ova popularna turistička atrakcija takođe je i omiljena destinacija za vjenčanja iz snova.

Prolaz divova

Prolaz divova, odnosno Giant's Causeway mjesto je koje oduzima dah. Nastali vulkanskom erupcijom stvaraju impozantnu stepenastu liticu koja uranja u Irsko more. Ovo čudo prirode vijekovima je inspiriralo umjetnike, ali i lokalno stanovništvo koje je naraštajima prenosilo legendu o divu imena Fion mac Cumhaill koji je stvorio Prolaz divova kako bi mogao skočiti u Škotsku i poraziti svog suparnik. Pritom je zaspao, a njegova supruga ga je zamotala u platno kako bi izgledao kao dijete. Nakon što je njegov suparnik došao do obala Irske i vidio zamotano dijete, zgrozio se pomislivši koliko tek mora biti velik njegov otac te je brzo pobjegao natrag u Škotsku, a Prolaz divova ostao je kao podsjetnik na domišljatu pobjedu.

@gestalten.com

Skellig Michael

Mihailova stijena, poznata i kao Veliki Skellig, predstavlja veći od dva strma kamena ostrva u Atlantiku. Udaljen je oko 12 km od obale pokrajine Kerry u jugozapanoj Irskoj. Na njemu je u VII vijeku osnovan gelski samostan i ostrvo je bilo središte irskih monaha punih 600 godina. Samostan koji se nalazi na vrhu stijene, visine 230 metara, upisan je 1996. godine na UNESCO listu mjesta svjetske baštine u Evropi kao jedan od najpoznatijih, ali i najnepristupačnijih samostana u Evropi.

@earthtrekkers.com

Glendaloh

Glendaloh je dom jednog od najznačajnijih manastirskih mjesta u Irskoj. Ovo rano manastirsko naselje je osnovao Sveti Kevin u šestom vijeku i iz njega se razvio “Monastic City”. Ovaj “grad” se sastoji od manastirskih ostataka, a najimpresivniji je okrugli toranj visok 30m. Ovaj “manastirski grad” okružuje predivna priroda i jezera.

Osjetite šarm Golveja

Golvej (Galway) je definitivno jedan od najživopisnijih gradova u Irskoj – mlada populacija, tradicionalna muzika uživo u barovima i odlična jela sa plodovima mora. Najbolje od svega je da možete posjetiti većinu turističkih atrakcija pješke i neće vam trebati puno vremena. Možete kupovati u malim trgovinama koje prodaju tipičnu irsku odjeću i nakit poput Claddagh prstena koji simboliše prijateljstvo.

@travelmakesonemodest

Galway je svakako veseo grad, a njegov najpopularniji festival je Galway International Arts Festival zbog kojeg je Galway postao središte kulture i umjetnosti, ali i turističko odredište.

Proštetajte Grafton ulicom u Dublinu

Grafton Street je poznata ulica u Dublinu. Obiluje velikim brojem prodavnica, kafića i restorana. U njoj se takođe nalazi statua Molly Malone, poznate ulične prodavačice iz irske tradicionalne pjesme istog naziva. U blizini se nalazi i St. Stephan’s Green Park kojim morate prošetati i uživati u zelenilu i raskošnoj ljepoti prirode, posebno u ljepoti i mirisu tulipana.

@westjetmagazine.com

Temple Bar

Ne, nije u pitanju bar, mada je Ulica Temple Bar krcata pubovima. Ulica se proseže uz rijeku. U užurbanim pubovima održavaju se nastupi uživo folk izvođača i DJ-eva, a u restoranima se nude azijska, američka i irska jela. U otkačenim buticima pronaći ćete odjeću lokalnih dizajnera. Muzej National Photographic Archive obuhvata hronike irske istorije, a u pozorištu Project Arts Centre i galeriji Temple Bar Gallery + Studios izvode se predstave i prikazuju djela iz savremene umjetnosti.

@tripadvisor.com

Trinity College

Kada se nađete u Dublinu obavezno posjetite najstariji i najpoznatiji fakultet u Irskoj. Tu su studirali mnogi poznati Irci, među kojima je i Samuel Beckett.

Fakultet se sastoji od nekoliko starih zgrada koje okružuje tri trga. Hodajući kroz Trinity College osjetićete se kao da koračate dalekom istorijom. Glavna atrakcija je Long Room, biblioteka u stilu Harry Potter u kojoj se čuva Book of Kells, bogato ukrašena kopija jevanđelja na latinskom jeziku koja datira još iz VIII vijeka. Ova prostorija duga je 64 metra, a miris starine, knjiga i drveta u njoj ostavlja bez daha.

@www.reddit.com

Njena očaravajuća arhitektura vodi vas u neka druga vremena, a kompleksi poput Stare biblioteke i Duge dvorane razlog su zašto je biblioteka Fakulteta Trinity proglašena za jednu od najljepših biblioteka svijeta.

Poulnabrone dolmen

U pitanju je neuobičajeno velika grobnica dolmena koja se nalazi u regiji County Clare. Smješten na jednoj od najgušćih i najviših tačaka regije, sastoji se od tri stojeća kamena koji podržavaju težak vodoravni nadgrobni kamen. Datira još iz neolita. To je najpoznatija i najčešće fotografirana od približno 172 dolmena u Irskoj.

ZdraviJa vam donosi i zanimljivosti o irskoj kulturi i tradiciji, koje možda niste znali.

Irska kultura proslavljanja Svetog Patrika

St. Patrick je najvažnije ime u Irskoj te se uz njega vezuje veliki broj mitova, poput onoga da je protjerao zmije s Otoka (iako su naučnici dokazali da u Irskoj zmije nikada nisu viđene).

Patrick je rođen u britanskoj porodici te su ga Irci oteli i držali zarobljenog šest godina. Nakon što je pobjegao i vratio se kući imao je viziju povratka u Irsku kao sveštenik, što je na kraju i ostvario. Ono što malo ko zna jeste da Patrick nikada nije proglašen svecem. I pored toga, mnoge crkve ga smatraju svecem na nebu.

Možda te zanima
slojevito oblacenje

Simbol djeteline

Jedan od prvih simbola Irske koje ćete sresti prilikom dolaska u ovu zemlju je djetelina sa tri lista (shamrock). Djetelinu je popularizovao Sveti Patrik koji je na primjeru ove biljke paganima objašnjavao princip Svetog Trojstva. U XIX vijeku je djetelina postala nacionalni irski simbol borbe protiv britanske krune. Oni koji su nosili ovo znamenje bili su kažnjavani.

Ovaj simbol je bio zastupljen još kod starih Kelta koji su smatrali da sve važno na svijetu dolazi u broju tri. Kao tri čovjekova životna razdoblja, tri faze Mjeseca i tri elementa: vode, zemlje i vazduha.

Zašto Harfa?

Irski nacionalni simbol zapravo nije djetelina već Keltska harfa što Irsku među ostalima čini jedinom zemljom na svijetu koja za nacionalni simbol ima muzički instrument. Tradicionalno, vjeruje se da harfa predstavlja besmrtnost duše, i prisutna je u Irskoj još od X vijeka.

Irska kultura ispijanja piva

Vjerovatno vam je jedna od asocijacija na Irsku, Guinness pivo. Ne bez razloga. Čak i ako niste ljubitelj piva ili alkohola uopšte, ipak nemojte propustiti priliku da u lokalnom pubu popijete irsko Guinness pivo. U pabu ćete najbolje upoznati duh Iraca. Dublin se ponosi činjenicom da ima jedan pub na 100 stanovnika. Prosječni Irac popije oko 95 litara godišnje, te se tako, Irci nalaze na 6. mjestu najvećih konzumenata piva u Evropi.

Naša preporuka je da posjetitie Guinness Storehouse – najveću evropsku pivaru. Fenomenalan je osjećaj uživati u panorami na cijeli Dublin, ispijajući Guinness pivo.

@www.travelandleisure.com

Irski vilenjak

Irski vilenjak ili leprechaun, je bradati riđi patuljak obučen u zeleno sa velikim šeširom na glavi. Legenda kaže da su leprechauni bili postolari koji su novac od izrađenih cipela stavljali u lončić i sakrili ga na kraju duge. Ako ga čovjek ikad ulovi, leprechaun mu mora za oslobođenje ispuniti tri želje. Danas na Dan svetog Patrika, irci imaju običaj sakriti novčiće koje onda djeca traže, u nadi da će možda naletjet i na vilenjaka.

Svoj trenutni opis Leprikon duguje pogrdnim i stereotipskim karikaturama Iraca iz XIX vijeka. Leprikon je i maskota Dana Svetog Patrika i sigurno najpoznatiji Irac. Turistima je izuzetno zanimljivo prerušiti se u ovog vilenjaka. U Dublinu čak postoji Nacionalni irski muzej vilenjaka.

Legenda o vratima Dublina

Jedna od zanimljivosti Dublina su šarena vrata. Naime, mnoga ulazna vrata u gradu obojena su nekom od jarkih boja. Dvije se price vežu za nastanak tog običaja. Jedna kaže da su engleske vlasti naložile stanovnicima Dublina da oboje vrata u crno kad je umrla kraljica Viktorija, a oni su ih, iz inata, obojili živopisnim bojama. Druga kaže da su ih obojile žene kako bi svojim pijanim muževima pri povratku iz noćnog provoda olakšale pronalazak pravih vrata, a time i pravog kreveta.

@www.tripsavvy.com

Irska kuhinja

Irska kuhinja iznimno je raznolika, a temelji se na bogatoj kombinaciji mesa, riba te sezonskog voća i povrća. Najvažnija namirnica je krompir, koja se jede u svim mogućim oblicima, a stanovništvo obožava ispijati domaće pivo Guinness, kao i razne vrste viskija.

Vjerujemo da smo vam dali dovoljno razloga zbog kojih ćete odmah poželejti da otputujete u Irsku. A, ZdraviJa ima rješenje i za to! Ukoliko želite da posjetite ovu neobičnu zemlju, bogate i interesantne tradicije pomoć potražite u turističkoj agenciji Zepter Passport. Zepter Passport je pripremio šestodnevnu proljećnu turu kroz Irsku u kojoj možete posjetiti veliki broj gorenavedenih mjesta. Kontaktirajte ih i informišite se.

U svakom slučaju, ukoliko tragate za nekom neobičnom zemljom sa bogatom i interesantnom tradicijom, Irska je pravi izbor za vas.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh