Vitamini koji su potrebni muškarcima

Avatar photo
vitamini

Mnogi muškarci u današnje vrijeme, koji su na tzv. zapadnom načinu ishrane, pate od bar jedne vrste deficita vitamina ili hranljivih materija, uglavnom zbog načina ishrane u kome su premalo zastupljene namirnice bogate vitaminima, kao što su voće i povrće. Ne treba se zavaravati i misliti da su muškarci manje podložni ovom problemu od žena.

Nadoknađivanje nedostataka neophodnih vitamina i hranljivih materija može doprinijeti cjelokupnom zdravlju muškarca – povećanju mišićne snage i mase, bržem metabolizmu i gubljenju masnih naslaga, zdravijem snu, kao i zaštiti od srčanog udara ili kancera prostate i debelog crijeva. Zbog toga je potrebno da i muškarci i žene unose vitamine koji su za njih najbolji. Neki od njih su neophodni za oba pola, a za nekima postoje specifično povećane potrebe, kako kod muškaraca, tako i kod žena.

U nastavku pogledajte koji su to vitamini potrebni muškarcima.

vitaminiVitamin A

Vitamin A utiče na vid, potiče imuni sistem, a važan je i u funkciji reproduktivnog sistema muškaraca stimulišući proizvodnju testosterona.

Vitamin C

Smanjuje rizike razvoja srčanih bolesti kod muškaraca, rizike razvoja raka,  moždanog udara i uopšteno povećava otpornost organizma. Takođe, poboljšava funkciju neurotransmitera, povećava nivo energije, a prema novijim istraživanjima utiče i na smanjenje mogućnosti za razvoj gihta.

Vitamin D

Povećava apsorpciju kalcijuma, poboljšava rast kostiju, smanjuje rizike razvoja osteoporoze. Takođe, ovaj vitamin se povezuje sa rastom kose, ali i sa boljim sportskim nastupima.

Vitamin E

Mali broj spermatozoida često se povezuje sa manjkom cinka i vitamina E, a manjak ovog vitamina povezan je i sa razvojem raka prostate. Takođe, ovaj vitamin igra značajnu ulogu u održavanju imunog sistema i opštem optimalnom funkcionisanju organizma. Utiče i na krvne žile, proširujući ih te smanjuje rizik nakupljanja trombocita.

Vitamin K

Kod starijih muškaraca vitamin K je bitan za smanjenje nastanka rizika dijabetesa, dok ista istraživanja nisu pokazala isti učinak ovog vitamina i na žene.

Možda te zanima
rak dojke

vitamini

S godinama se nutritivne potrebe našeg tijela mijenjaju, odnosno mijenja se sposobnost tijela da apsorbuje određene nutrijente ili da ih zadrži, a postepeno se mijenjaju i način prehrane i života.

Koji su nam vitamini tada potrebni i zašto?

 • Za oči, kožu, imuni sistem – Vitamin A
 • Za pamćenje – Vitamin B1
 • Za prevenciju sive mrene – Vitamin B2
 • Za cirkulaciju i nervni sistem – Vitamin B3
 • Za probavni trakt – Vitamin B5
 • Za smanjenje rizika od raka – Vitamin B6
 • Za zdravlje mozga i bolju cirkulaciju – Vitamin B9
 • Za prevencija srčanog i moždanog udara – Vitamin B12
 • Za zdravlje kosti, zuba i hrskavice – Vitamin C
 • Za čvrste kosti – Vitamin D
 • Protiv demencije – Vitamin E
 • Za prevenciju osteoporoze – Vitamin K

Vitamini igraju važnu ulogu u održavanju i funkcionisanju tijela. No, bitno je naglasiti da se i s vitaminima može pretjerati te da je potrebno držati se preporučenih dnevnih doza (RDA).

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh