Now Reading
Vježbanje u trudnoći dobro i za majku i za bebu

Vježbanje u trudnoći dobro i za majku i za bebu

vjezbanje u trudnoci

Vježbanje u trudnoći pruža niz prednosti bez straha od štetnog djelovanja na majku i razvoj djeteta, pod uslovom da je trudnoća uredna i da se redovno kontroliše. Aktivne trudnice su u boljoj tjelesnoj kondiciji, kvalitetnije spavaju, imaju bolju cirkulaciju, pravilnije dišu i što je najvažnije, lakše podnose porod.

Trudnoća nije bolest i, ako se sve odvija bez komplikacija, nema razloga za prestanak tjelesne aktivnosti i bavljenja sportom.

U prvom tromjesečju trudnoće morate ipak malo usporiti i potruditi se da ne opterećujete tijelo, morate postati svjesni činjenice da u vama raste novi život koji je krhak. U drugom tromjesečju buduća majka navikava se na sve veći trbuh, pomalo je nespretna, ali trudnoća je sigurnija i stabilnija. U kasnijim fazama trudnoće aktivnosti treba birati pažljivije jer je žena manje pokretna u području trupa, teže održava ravnotežu i teže diše. Znači, važno je umjereno i primjereno bavljenje sportom.

Preporučeni sportovi za trudnice

Hodanje – sportskim hodanjem trenirate izdržljivost. To je sport kojim se bez problema možete baviti sve do kraja trudnoće. Ima preventivno djelovanje protiv niskog pritiska, pomaže kod oticanja nogu, a pozitivan učinak ima i boravak na svježem zraku koji može olakšati trudničku mučninu.

Vježbanje u prirodi – pogodno je za zdrave aktivne trudnice. Može se izvoditi od proljeća do jeseni u parkovima, ispod krošnji drveća. Rade se kombinacije brzog hodanja, vježbi jačanja i učvršćivanja, istezanje i pravilno disanje. Tu je takođe velika prednost u boravku na svježem zraku, a ako već imate starije dijete, možete ga povesti sa sobom da i ono vježba sa vama.

Body and Mind – obuhvaća jogu, pilates, tai-chi te ostale aktivnosti usmjerene na relaksaciju tijela i duše. Njima se mogu baviti i osobe koje se ne bave sportom. Većina tih sportova, osim klasičnih časova vježbanja, nudi i posebne treninge namijenjene trudnicama. Samo provjerite ima li u vašem gradu ili mjestu neko ko organizuje časove ili vam može prilagoditi uobičajeni program koji drži. Zahvaljujući jogi žena može dublje proživljavati svoju trudnoću, uspostaviti vezu sa bebom još prije rođenja, uvježbati pravilno držanje tijela, naučiti svjesno upotrebljavati mišiće zdjeličnog dna te meditirati i pravilno disati, što poslije može iskoristiti za vrijeme porođaja.

Plivanje – zbog opasnosti od infekcije bazen birajte prema načinu na koji se brinu za vodu u njemu i prema tome koliko ste inače skloni vaginalnim infekcijama ili upali mjehura. Najbolji su bazeni namijenjeni upravo plivanju trudnica ili majki sa bebama, no takvih baš nema mnogo. Odlični su i časovi vježbanja u vodi prilagođeni trudnicama.

Ples za trudnice – najpogodniji je trbušni ples, koji je i sjajna priprema za porođaj. To je nezahtjevno, opuštajuće vježbanje tokom kojeg buduće majke jačaju trbušne i leđne mišiće te uče ravnomjerno i pravilno disati. Trudnice su vrlo opuštene i većinu beba ritmični pokreti zdjelice za vrijeme plesa neobično umiruju.

 

See Also

Vježbanje na lopti – više je istezanje i lagano ljuljanje s jedne na drugu stranu. Pritom se jačaju mišići, a istovremeno se trudnica rješava napetosti u području zdjelice i trupa. Može se izvoditi i za vrijeme porođaja jer ublažava trudove i pomaže bebi kod rotacije i pravilnog spuštanja u porođajni kanal.

vjezbanje trudnoca trudnica

Osnovna pravila vježbanja u trudnoći

Vježbanje treba započeti uvijek prije jela ili dva do tri sata nakon jela. Prije svakog vježbanja potrebno je isprazniti mokraćni mjehur, odjeća u kojoj se provodi vježbanje mora biti udobna i po mogućnosti od prirodnih tkanina, da ne zaustavljaju cirkulaciju.

Vježbe se izvode na tvrdoj podlozi, a nikako na krevetu. Uvijek treba vježbati u prozračenim prostorijama. Potrebno je kontrolisati puls prilikom vježbanja, ukoliko se trudnica ne osjeća dobro, treba stati s vježbama i dodatno provijeriti i krvni pritisak. Potrebno je postaviti realne i razumne ciljeve u skladu s promjenama koje trudnoća nosi zbog dobrobiti djeteta i majke.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2021 ZdraviJa magazin. Sva prava pridržana.

Scroll To Top