Vježbe istezanja koje možeš raditi u autu

Avatar photo
autu

Sezona odmora uskoro počinje, a sa njom i višesatna putovanja koja mogu postati veoma neudobna. Dugovremeno sjedenje može oštetiti tvoje zglobove i mišiće činiti ukočenim. Sigurni smo da ti se često dešava da u automobilu osjetiš jake bolove u donjem dijelu leđa i u vratu.

Najčešći razlog za to jeste nepravilno sjedenje koje poslije dužeg vremena utiče na tvoje nerve i mišiće i tako dovodi do bolova koji mogu biti prilično jaki i koji poslije nekog vremena mogu postati i hronični. Ukoliko upravo krećeš na jedan takav put, imaš sreće.

ZdraviJa ti u nastavku donosi nekoliko jednostavnih vježbi za istezanje koje možeš raditi u autu ili tokom predaha od puta. Naravno, ove vježbe radi kada si na semaforu ili dok čekaš u saobraćajnoj gužvi, nikako dok si u pokretu kako ne bi ugrozio svoj i tuđi život.

Istezanje prsa

U sjedećem položaju ukrsti ruke preko grudi ka ramenima kao da grliš sam sebe. Blago povij leđa ka naprijed i zadrži par sekundi. Zatim opusti ruke i ispravi se tako da tise lopatične kosti dodiruju. Napravi 10-15 ponavljanja.

Vježbe za vrat

Spusti vilicu tako da tidodiruje prsa i ostani u tom položaju opušten 10 sekundi. Kako bi pojačao pritisak, dlan ruke prisloni na potiljak i guraj prema naprijed. Kako bi istegao vaš vrat sa svih strana, prisloni uho na rame i drži 10 sekundi. Ukoliko opet želiš da pojačaš pritisak, dlan prisloni na drugo uho i pritišći. Ponovi vježbu i na drugu stranu.

vježbe
@healthline.com

Vježbe za prepone

U sjedećem položaju jednu nogu prebaci preko druge oslanjajući nožni zglob na koljeno suprotne noge. Možeš dlanovima gurati koljeno prekrštene noge ka tlu. Napravi 10 ponavljanja za jednu, a potom i za drugu nogu.

vježbe

Vježba za istezanje donjeg dijela leđa

Ovu vježbu možeš sprovoditi tokom predaha od puta. Izađi iz auta i stani uspravno. Rukama pokušaj dodirnuti prste na nogama. Pusti da te gravitacija vuče prema dole i zadrži tako 10 sekundi. Potom ruke stavi na kukove i zabaci gornji dio tijela unazad koliko god možeš. Ponavljaj to sve dok ne osjetiš da ti se tijelo opušta.

Možda te zanima
greske treniranja

vježbe
@fitness.com

Istezanje nogu i leđa

Za ovu vježbu koristi vrata automobila kako bi pomogao gornjem dijelu tijela. Uhvati prednju stranu gležnja, prinesi petu zadnjici savijajući nogu prema nazad. Pokušaj što pravilnije stajati ispravno. Zadrži položaj 30 sekundi, a zatim promijeni nogu.

vježbe
@quan.qq.com

Calf istezanje

Obje ruke prisloni na automobil i zauzmi položaj u kojem ruke i tijelo grade ugao od 45 stepeni. Blago se naginji naprijed i savijaj koljeno jedne noge dok ti pete čvrsto guraju tlo. Zadrži se u položaju 10 sekundi, a potom promijeni nogu. Za svaku nogu napravi barem 5 ponavljanja.

vježbe
@gfycat.com

Ove vježbe su namijenjene svima i pogodne za sve uzraste.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh