Vođenje ljubavi nakon dugog perioda apstinencije: Evo šta treba da znate…

Avatar photo

Konflikti u vezi, odsustvo partnera, zdravstveni ili emocionalni problemi… mnogi razlozi mogu objasniti seksualnu apstinenciju. Bilo da je svojevoljna ili nametnuta, ona može trajati mesecima, ponekad i godinama.

Bez obzira na to da li je razlog bio zdravstveni, emocionalni ili nešto sasvim drugo, istina je da vraćanje intimnosti može biti pomalo zastrašujuće, jer se postavljaju mnoga pitanja i javljaju sumnje.

Kod žena je tu uglavnom prisutan strah od neprijatnog ili bolnog seksualnog odnosa prilikom penetracije. Muškarci, pak, često strahuju od prevremene ejakulacije. Neki se plaše i da više ne znaju kako staviti kondom i da će vreme potrebno za to pokvariti spontanost.

Psihički strahovi su uglavnom usmereni na telesni izgled, na poželjnost: više nismo sigurni u svoju zavodničku sposobnost i lepotu svog tela. Mnogi se plaše da više ni ne znaju kako se vodi ljubav, a neki sumnjaju i u svoju seksualnu želju.

ljubav i seks

Treba znati da to što dugo niste vodili ljubav ne znači da ćete odjednom imati veliku želju. Naprotiv, stručnjaci navode da apstinencija može dovesti do inhibicije.

Kako prevazići strahove?

Važno je razumeti odakle dolaze ti strahovi, kako bismo ih mogli objasniti partneru ili partnerki. Takođe je važno relativizovati očekivanja.
Najpre se treba zapitati: Šta zapravo želimo/tražimo? Samo fizički kontakt? Uživanje? Nešto treće? (Dobro je ne ciljati odmah na orgazam.)

U slučaju partnera koji obnavljaju svoju intimu, najbolji savet je da se najpre obnovi odnos, dakle emocionalna povezanost.

Ukoliko se radi o novim partnerima, trebalo bi dekonstruisati ono što smo ranije radili, razumeti da seks sa novim partnerom nije zamena za iskustva koja smo ranije imali, da svoju seksualnost oblikujemo upravo sa partnerom sa kojim smo trenutno.

strahovi u seksu

Kako telo reaguje na vođenje ljubavi nakon dugog perioda apstinencije?

U većini slučajeva, telo se vraća svojim ljubavnim, erotskim i seksualnim refleksima. Verujte svom telu, ono zna i znaće šta treba raditi.
Telo, međutim, ima memoriju pozitivnog kao i negativnog. Tako da, ako se radi o slučaju apstinencije nakon što je osoba doživela seksualnu agresiju, prirodno je da se mogu pojaviti negativna osećanja.

Telo tada treba da spozna da se u ovom slučaju ne radi o neprijatelju, već o savezniku. To je ključ za prevazilaženje trauma, za otkrivanje novih užitaka i prepuštanje seksu.

Reakcija tela zavisi i od starosti i od toga da li je odsustvo seksa bilo potpuno, uključujući i samostalne aktivnosti. Nakon duge apstinencije, često se javlja vaginalna suvoća. Može se pojaviti i osećaj zatvorenosti vagine zbog kontrakcija usled stresa.

Kako se pripremiti za povratak seksu nakon duge apstinencije?

intimnost

Pripremiti se treba najpre mentalno. Uverite sami sebe da će sve biti u redu i da je prirodno da se osećate kako se osećate, ali da će se stvari ubrzo vratiti na svoje mesto.

Preporučuje se i povezivanje sa vlastitim telom: mazite se, masirajte, eventualno nanesite gel pre odnosa ili čak nekoliko dana ili nedelja ranije. Ponovo naučite kako da sami sebi pružite zadovoljstvo i probudite svoje telo.

Kada budete znali kako sami sebi pružiti zadovoljstvo, lakše ćete sve to podeliti sa svojim partnerom.

Da li o periodu apstinencije treba razgovarati sa partnerom?

seks apstinencija

Možda te zanima
vaginitis

Razgovor o periodu apstinencije sa partnerom zavisi od specifične situacije u kojoj se nalazite. Ako je reč o nečemu što će trajati jedan ili nekoliko dana, možda je najbolje izbeći tu temu kako bi se izbegle nepotrebne rasprave i predrasude.

Važno je proceniti koliko je partner otvoren prema toj temi, kao i razloge zbog kojih želimo da se poverimo. Ako želimo da partner prilagodi svoj ritam našem ili da izrazimo zbunjenost, to možda neće biti podsticajno. Međutim, ukoliko postoji poverenje, razgovor može osigurati da druga osoba bude pažljiva i učiniti celo iskustvo lakšim i prijatnijim.

Kada je reč o vraćanju starim praksama ili otvaranju novog poglavlja u seksualnom životu, oba su izbora moguća, ali je važno razumeti svoje želje.

Parovi koji su ranije imali dobar seksualni život verovatno će ga imati i nakon apstinencije, pod uslovom da su prevazišli ogorčenost i negativne misli koje su dovele do apstinencije.

Saveti za smanjenje anksioznosti

seksualno zadovoljstvo

Za smanjenje anksioznosti, analizirajte period apstinencije kako biste dali smisao tom iskustvu. Apstinencija je prilika da sagledate svoj seksualni život i postavite sebi važna pitanja, poput: Da li ste imali seksualni život kakav ste želeli, ili sada želite nešto drugo? Šta vam je donelo to iskustvo i šta sada očekujete?

Poštujte svoje želje u svakom trenutku i uzmite još vremena ukoliko osećate da niste spremni. Opuštajte se uz tehnike disanja ili meditaciju, komunicirajte sa bliskom osobom ili profesionalcem koji vam može pomoći i dati korisne savetee bez osuđivanja.

Tokom odnosa, komunicirajte sa partnerom o tome šta vam prija i saznajte šta njemu odgovara, kako biste se oboje osećali prijatno i bili dovoljno stimulisani.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh