Zašto bi suvo četkanje trebalo da se nađe na vašem repertoaru njege kože

Avatar photo
suvo četkanje

Svakodnevno se susrećemo sa savjetima za ljepotu i njegu tijela koji nam se plasiraju na internetu. To su najčešće trendovi koji se periodično pojavljuju, a zatim nestaju, zaboravljamo ih i okrećemo se nekim novim trendovima u nadi da će nam baš oni pomoći da pronađemo ono što nam treba. Ipak, jedna je navika ostala veoma popularna dugi niz godina, a to govori o njenom kvalitetu i učinkovitosti. Suvo četkanje jedna je od najefikasnijih tehnika za njegu kože tijela, posmatrana kao ritual ljepote ali i zdravstvena praksa za mnoge žene.

suvo četkanje
@pinterest

Šta je suvo četkanje?

Praksa četkanja tijela suvom četkom od prirodnih vlakana, duga vijekovima, koristila se kako za ljepotu tako i za zdravlje. Ove četke stimulišu pore, podstiču protok limfe, pomažu u prirodnom procesu detoksikacije, rade jednu vrstu pilinga tijela, uklanjaju mrtve ćelije, poboljšavaju sjaj kože. Ono što je najbolje, nisu vam potrebni nikakvi skupi proizvodi, niti vrijeme koje ste utrošili čekajući učinke.

suvo četkanje
@pinterest

Benefiti suvog četkanja

  • Ostavlja kožu mekom, nježnom i čvrstom. Mnogi se slažu da je ovo dobra tehnika koja se koristi i kao piling prije depilacije kako bi se spriječili ožiljci i urastanje.
  • Pruža osjećaj zadovoljstva i brige o sebi. Kada smo najnapetiji, upravo je ova rutina ono što nam može pomoći da se opustimo, odvojimo minutu, duboko udahnemo i brinemo o sebi.
  • Poboljšava cirkulaciju. Suvo četkanje predstavlja oblik limfne drenažne masaže koja radi sa cirkulatornim sistemom. Dokazano je da poboljšana cirkulacija može biti dobra i za vašu kožu.
  • Pomaže detoksikaciju tijela. Limfni sistem sastoji se od limfnih sudova, kanala i čvorova koji se nalaze ispod kože. Njegovu funkciju možemo posmatrati kroz oslobađanje “otpada” u tijelu, bilo da se radi o toksinima, bakterijama ili višku tečnosti.
suvo četkanje
@pinterest

Pročitajte i ovo: Da li je vaša koža dehidrirana

Koliko često treba da praktikujem suvo četkanje?

ZdravJa predlaže da ovu praksu upražnjavate svaki dan, ali svjesni zauzetosti i  nedostatka vremena, znamo da to neće uvijek biti slučaj. Ipak, posvetite se ovoj rutini barem nekoliko puta nedeljno i uočićete promjene na svom tijelu, ali i unutar njega.

Možda te zanima

suvo četkanje
@pinterest

Kada treba izbjegavati suvo četkanje?

U situacijama kada imate izuzetno osjetljivu kožu, stanja kože kao što su ekcem ili psorijaza, upaljenu kožu, otvorenu ranu, opekotine od sunca, alergije, postoji rizik od dodatne iritacije te se ova praksa ne preporučuje.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh