Zašto Finska treba da se nađe na vašoj bucket listi?

Avatar photo

Finska je, ukratko, svijet divljih kontrasta. To je država u kojoj je najočigledniji kontrast između godišnjih doba. Isto jezero u koje ljudi dolaze da plivaju ljeti, predstavlja savršeno klizalište ili skijalište u zimskom periodu. Tople, lagane ljetne noći se postepeno produžuju, sve dok se ne pojavi snijeg, a kasna zora prelazi u rani zalazak sunca tokom prelazne sezone koja je kod Finaca poznata kao “kaamos”.

Stanovništvo zemlje je koncentrisano na jugu, posebno oko Helsinkija, u kojem živi oko milion ljudi. Na drugom kraju zemlje leže ogromne nenaseljene šume i padovi arktičke Laponije. Priroda u Finskoj je lijepa gdje god da boravite. Ipak, pored prirodnih ljepota ZdraviJa vam preporučuje da se prepustite i sauni, učestvujete u bizarnim sportovima ili isplanirate posjetu muzeju Lenjin.

Sauna ritual

Sauna (što znači “kupanje” na finskom) je ritual – za neke čak i obred – koji 5.5 miliona stanovnika Finske obavlja najmanje jednom sedmično. Ovo je nekada bio društveni događaj koji je na neki način rađao osjećaj za zajednicu kod ljudi. Međutim, Finci u saunama danas uglavnom uživaju privatno ili sa prijateljima. Procjenjuje se da u Finskoj postoje dva do tri miliona sauna.

Tokom Hladnog rata, finski predsjednik Urho Kekkonen pregovarao je sa sovjetskim diplomatima u sauni svoje rezidencije, a interesantno je da se u Finskoj u sauni boravi potpuno nag. Finska je čak domaćin svjetskog prvenstva u sauni jednom godišnje. Ovaj test izdržljivosti se povremeno završava smrću za takmičare koji borave na temperaturama od 110 stepeni Celzijusa (230 Fahrenheita). U znak obilježavanja stogodišnjice nezavisnosti, Finska je pokrenula “turnejnu saunu” koja odlazi na sve kontinente.

Hobbyhorsing

Nije skupo, a dobro je za vaše zdravlje. Ovo je hobi koji je postao društveni fenomen u Finskoj, gdje oko 10.000 djevojčica i dječaka praktikuje ovaj sport. Ideja? Drvena palica na čijem se vrhu nalazi konjska glava koja ostavlja utisak da jašete pravog konja. Ovaj sport ima svoju sportsku federaciju i takmičenja, koja se pritom shvataju veoma ozbiljno.

Možda te zanima
novogodisnja noc

Finska je dom i mnoštva drugih čudesnih takmičenja kao što je svjetsko prvenstvo u vazdušnoj gitarijadi koje okuplja desetine kandidata svake godine, a koji izlaze na scenu i energično se pretvaraju da sviraju nepostojeću gitaru. Pored toga, tu su i svjetska prvenstva u bacanju mobilnih telefona i bacanju gumenih čizama, takmičenja u nošenju supruga i močvarnom fudbalu.

Muzej Lenjina

Finska je jedina zemlja van Rusije koja ima muzej posvećen ocu boljševičke revolucije, Vladimiru Lenjinu. Muzej Lenjin smješten je od 1946. godine u radničkoj kući Tamperea, na jugozapadu Finske, sa velikom bibliotekom, arhivom i zbirkom bronzanih bista i propagandnih plakata. Muzej su posjetili tri sovjetska lidera: Hruščov, Brežnjev i Gorbačov.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh