3 razloga zašto Finska treba da se nađe na vašoj bucket listi

Avatar photo

Finska je, ukratko, svet divljih kontrasta. To je država u kojoj je najočigledniji kontrast između godišnjih doba. Isto jezero u koje ljudi dolaze da plivaju leti, pretvara se u savršeno klizalište u zimskom periodu.

Tople, lagane letnje noći postepeno se produžavaju, sve dok se ne pojavi snega, a kasna zora prelazi u rani zalazak sunca tokom prelazne sezone koja je kod Finaca poznata kao „kaamos”.

Stanovništvo ove lepe zemlje je koncentrisano na jugu, posebno oko Helsinkija, u kojem živi oko milion ljudi. Na drugom kraju zemlje nalaze se ogromne nenaseljene šume i padovi arktičke Laponije.

Priroda u Finskoj je prelepa gde god da boravite. Ipak, pored svih prirodnih lepota ZdraviJa vam preporučuje da se prepustite i uživanju u sauni, učestvujete u neobičnim sportovima ili isplanirate posetu muzeju Lenjin. Verujte nam da su ovo razlozi zbog kojih Finska treba da se nađe na vašoj bucket listi!

Sauna ritual

saune u finskoj

Ritual saune zaista je duboko ukorenjen u finskoj kulturi. To je za mnoge Fince ritual koji pruža fizičko, mentalno i čak duhovno osveženje. Ova praksa, koja datira još iz davnih vremena, postala je neizostavan deo finskog načina života. Svake nedelje, oko 5.5 miliona Finaca bar jednom ode u saunu.

Sauna se tradicionalno koristi za opuštanje, čišćenje kože i poboljšanje cirkulacije. Za Fince, to je mesto gde se osećaju potpuno slobodno i gde se mogu otvoriti u razgovoru sa prijateljima, porodicom, ali i nepoznatim ljudima.

U poslednje vreme popularne su privatne saune, ali čak i u tim intimnijim postavkama, osećaj zajedništva i povezanosti s drugim ljudima ostaje ključni deo iskustva.

Istorija finske saune je bogata i veoma zanimljiva.

Činjenica da je finski predsednik Urho Kekkonen pregovarao sa sovjetskim diplomatima u sauni pokazuje koliko je ova praksa duboko ukorenjena u finskoj političkoj i društvenoj sferi. Osim toga, činjenica da se u sauni boravi potpuno nag pokazuje otvorenost i prihvatanje tela koje karakteriše finsku kulturu i duh.

sauna finska

Finska je čak domaćin svetskog prvenstva u sauni jednom godišnje. Ovaj test izdržljivosti se povremeno završava smrću takmičara koji borave na temperaturama od 110 stepeni Celzijusa (230 Fahrenheita).

U znak obeležavanja stogodišnjice nezavisnosti, Finska je pokrenula „turnejnu saunu” koja odlazi na sve kontinente.

Hobbyhorsing

Hobbyhorsing je fascinantan fenomen koji je stekao veliku popularnost u Finskoj, privlačeći hiljade devojčica i dečaka koji uživaju u ovom neobičnom hobiju. U suštini, hobbyhorsing podrazumeva jahanje drvene palice koja ima konjsku glavu na vrhu, stvarajući iluziju jahanja pravog konja. Iako možda zvuči neobično, ovaj sport je postao vrlo ozbiljan u Finskoj, a čak ima i svoju sportsku federaciju koja organizuje takmičenja.

hobbyhorsing

Možda te zanima
golubacka tvrdjava srbija

Pored hobbyhorsing-a, Finska je domaćin i mnogim drugim čudesnim takmičenjima koja dodatno oživljavaju kreativnost i zajedništvo među ljudima. Na primer, svetsko prvenstvo u vazdušnoj gitarijadi privlači desetine kandidata svake godine. Oni se na sceni energično pretvaraju da sviraju nepostojeću gitaru.

Osim toga, tu su i svetska prvenstva u bacanju mobilnih telefona i bacanju gumenih čizama, takmičenja u nošenju supruga i močvarni fudbal. Sva ova takmičenja izdvajaju se po svojoj jedinstvenosti i pružaju priliku ljudima da se opuste, zabave i pokažu svoju kreativnost na nekonvencionalan način.

Muzej Lenjina

muzej lenjin

Lenjinov muzej u Tampereu predstavlja jedinstvenu kulturnu tačku koja svedoči o vezi između Finske i Sovjetskog Saveza tokom turbulentnih vremena. Ova neobična zbirka posvećena je Vladimiru Lenjinu, ključnoj figuri boljševičke revolucije i prvom lideru Sovjetskog Saveza.

Smešten u radničkoj kući od 1946. godine, muzej sadrži značajnu kolekciju predmeta, uključujući biblioteku, arhivu i zbirku bronzanih bista i propagandnih plakata posvećenih Lenjinu. Ovaj muzej predstavlja važan spomenik koji podseća na period istorije kada je Finska bila u bliskim političkim i kulturnim odnosima sa Sovjetskim Savezom.

Zanimljivo je da su muzej posetila i tri sovjetska lidera – Hruščov, Brežnjev i Gorbačov, što dodatno naglašava značaj ove institucije u kontekstu međunarodnih odnosa i diplomatskih veza između Finske i Sovjetskog Saveza.

Muzej Lenjina u Tampereu nije samo mesto sećanja na prošlost, već i prilika za posetioce da istraže političke, socijalne i kulturne aspekte boljševičke revolucije i njenog uticaja na međunarodnu scenu.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh