Zašto imamo najbolje ideje pod tušem?

Avatar photo
ideje pod tušem

Inspiracija je svuda oko nas, posebno… pod tušem? Zašto se neke od naših najbrilijantnijih ideja dešavaju kada smo goli i mokri?

Možda, na prvi pogled tuš predstavlja čudno mesto za inspiraciju ali postoji dobro naučno objašnjenje za ovaj fenomen kada nam dolaze najbolje ideje pod tušem . Nedavna studija definiše DMN kao „skup međusobno povezanih regiona mozga“. To je mreža „negativnih zadataka“, što znači da se aktivira kada je mozak u pasivnom stanju, odmara se ili nije fokusiran, odnosno kada um luta. Ovo se dešava tokom uobičajenih aktivnosti gde je potrebno vrlo malo pažnje, poput tuširanja. Kada vaš mozak nije posebno fokusiran ili se bavi analitičkim i logičkim ponašanjem, DMN omogućava da kreativne ideje, rešenja i sugestije dolaze same.

ideje pod tušem
@pinterest

Zen

Tuširanje može biti u vidu meditacije i jedno veoma opuštajuće iskustvo. Topla voda i umirujući zvuci prskanja mogu smanjiti stres i anksioznost. Kada se anksioznost smanji, naši umovi se opuštaju i slobodno lutaju, što dovodi do novih ideja.

Sami sa sobom

Tuš je jedno od retkih mesta gde smo zapravo potpuno sami. I ne samo što smo sami, potpuno smo goli, rasterećeni svih distrakcija koje nam mogu smetati. Ovo ostavlja prostora da naš um bude potpuno slobodan.

Dopamin

Ne moramo da razmišljamo o aktivnostima koje se ponavljaju kao što je pranje kose ili brijanje nogu. Pokazalo se da repetitivna aktivnost povećava proizvodnju dopamina, neurotransmitera povezanog sa zadovoljstvom i nagradom. Dopamin čini da se osećamo dobro i motivisano, što dovodi do povećanja kreativnosti i rešavanja problema.

Možda te zanima
saveti za jutro

ideje pod tušem
@pinterest

Tokom dana, naš mozak je bombardovan informacijama koje stvaraju veće kognitivno opterećenje. Pod tušem, ne moramo da se fokusiramo na osnovne zadatke čišćenja koje smo radili hiljadama puta, tako da je kognitivno opterećenje smanjeno. Kao rezultat toga, mozak prelazi u pasivno stanje koje je dobro za stvaranje novih veza i otkrića. Sledeći put kada se budete mučili da smislite novu ideju, skočite pod tuš, sapunajte se i podstaknite svoju kreativnost!

Možda vam bude interesantno: Pet navika uspešnih žena

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh