Zašto je bitan vitamin B12 naročito za vegane i vegetarijance

Avatar photo

Unošenje vitamina B12 u organizam, naročito kada je u pitanju vegetarijanska i veganska prehrana, budi mnoštvo kontroverzi. Ono zbog čega dolazi do kontroverzi i podijeljenih mišljenja jeste da uglavnom nastaje u životinjskom organizmu ili uz pomoć mikroorganizama.

Ishrana

Svi oni koji su opredijeljeni za vegetarijansku i vegansku prehranu ne unose vitamin B12 u organizam namirnicama, jer takva prehrana isključuje namirnice životinjskog porijekla, a u kojima se ovaj vitamin nalazi. To ne znači da bi ljudi koji su se odlučili na takav životni stil i prehranu, trebali bojati nedostatka ovog ključnog vitamina za potpuno i normalno funkcioniranje organizma.

Često se zapitamo o vitaminu B12 tek kada dođe do njegovog nedostatka. Da bi naš organizam ispravno funkcionisao B12 je nužan za ispravan rad crvenih krvnih zrnaca i razvoj nervnog sistema.

Prvi vidljivi simptomi nedostatka vitamina B12 su pojačana napetost i nervoza, problemi sa koncentracijom, kosom i kožom (ekcemi, dermatitis, gljivice), malaksalost i umor te određeni stepen anemije. To su tegobe i stanja koja zadnjih godina muče mnoge, pripisujući ih stresnom načinu zivota.

Vitamin B12

Izvori vitamina B12 u biljnoj ishrani su namirnice obogaćene ovim vitaminom koji nastaje od mikroorganizama tj. bakterija. B12 je prilično jedinstven vitamin, treba ga toliko malo na dnevnoj bazi, samo tri do deset mikrograma na dan, ali ako ga izostane, posljedice mogu biti prilično ozbiljne.

Zbog njegovog izostanka u namirnicama biljnog porijekla često nastanu mnoge nedoumice treba li da se uzima kao dodatak prehrani ili ne. Često se spominju spirulina, nori, tempeh i soja kao namirnice kojima se može pojačati ili čak nadoknaditi nedostatak B12 vitamina.

Ne trebate brinuti za svoje zdravlje ako ne prepoznajte neke od navedenih simptoma, ali u slučaju da ih osjetite, ne bi bilo loše da posjetite doktora i provjerite nivo vitamina u organizmu.

Preporučuje se konzumiranje namirnica, tj. hrane obogaćene B12 vitaminom (neka vam ne bude teško pročitati deklaracije namirnica i proizvoda, a ako bazirate svoju prehranu na biljnim namirnicama, savjetuje se konzumirati onaj biljni napitak na čijoj deklaraciji je navedeno pojačanje B12 vitaminom, umjesto onoga koji to nema) i/ili konzumirati dodatke prehrani sa B12 vitaminom. Neki proizvodi biljnog porijekla obogaćeni su vitaminom B12. To su npr. neka biljna mlijeka, žitarice, dječije kašice i sl.

Možda te zanima
bezglutenske palačinke

Kako prepoznati manjak vitamina?

Najjednostavniji način za utvrđivanje nivoa B12 je da napravite pretragu u privatnoj laboratoriji. Najpouzdanija pretraga koju trenutno možete napraviti je testiranje nivoa homocisteina u krvi (previsoki nivo ukazuje na problem sa B12). Nakon pretrage, u slučaju nedostatka vitamina, slušajte svog doktora i postupite prema njegovim uputstvima.

Današnji način života, bez obzira na vrstu prehrane, donosi iscrpljujući dnevni ritam da su nam umor, malaksalost i anemija postali skoro pa svakodnevica. Ali nemojte ništa raditi na svoju ruku. Često jedan odlazak doktoru i pretraga ili dvije donose jasna uputstva šta činiti kako biste se bolje osjećali i bili zdravi.

Ako ste i vi oni koji su odabrali veganski način života, obratite pažnju na deklaracije, čitajte, istražujte i, naravno u dogovoru s doktorom, obogatite svoju prehranu na ispravan način.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh