Ovo je vitamin koji je izuzetno važan za vegane i vegetarijance

Avatar photo
vitamin b vegetarijanci

Unos dovoljne količine vitamina u organizam neophodno je za održavanje dobrog zdravlja, a vitamin B12 je posebno važan za vegane i vegetarijance.

Radi se o vitaminu koji igra ključnu ulogu u funkcioniranju nervnog sistema, stvaranju crvenih krvnih stanica i održavanju zdravlja mozga.

Verovatno se pitate zbog čega je vitamin B12 posebno važan za vegane i vegetarijance. Zar ne? Odgovor na ovo pitanje saznaćete u nastavku.

Zašto je vitamin posebno važan onima koji se pridržavaju biljne ishrane?

ishrana vitamini

Naime, radi se o tome da se ovaj vitamin prirodno nalazi uglavnom u proizvodima životinjskog porekla, poput mesa, ribe, mlečnih proizvoda i jaja.

Budući da vegani i vegetarijanci ne konzumiraju namirnice životinjskog porekla, veća je verovatnoća da im nedostaje upravo vitamina B12.

Nedostatak vitamina B12 može rezultirati brojnim zdravstvenim problemima, uključujući umor, anemiju, neurološke probleme poput trnaca i slabosti u udovima, te dugoročne komplikacije poput oštećenja nervnog sistema.

Osim toga, može doći i do problema sa kosom i kožom (ekcemi, dermatitis, gljivice i slično).

Zato je važno da vegani i vegetarijanci pažljivo planiraju svoju prehranu kako bi osigurali adekvatan unos vitamina B12.

Izvori vitamina B12

izvor vitamina b

B12 je poprilično jedinstven vitamin, a organizmu je potreban u vrlo malim količinama, svega tri do deset mikrograma dnevno. No, ako ga uopšte ne unosimo u organizam, posledice mogu biti veoma ozbiljne.

Ne treba da brinete za svoje zdravlje ukoliko ne prepoznajte neke od gore navedenih simptoma (umor, slabost, trnci u udovima itd.), ali u slučaju da ih primetite, ne bi bilo loše da posetite lekara i proverite nivo vitamina u organizmu.


Pronađi naše recepte bez mesa ovdje.


Iako većina namirnica biljnog porekla ne sadrži prirodno vitamin B12, postoje alternative koje vam mogu pomoći da osigurate adekvatan unos ovog vitamina u organizam. Te alternative uklučuju obogaćena biljna mleka, određene žitarice, dečje kašice i nutritivni kvasac. Kao namirnice kojima se može nadoknaditi nedostatak B12 vitamina često se spominju i spirulina, nori, tempeh i soja.

Možda te zanima
bezglutenske palačinke

Dakle, preporučuje se konzumiranje namirnica, tj. hrane obogaćene B12 vitaminom (Neka vam ne bude teško pročitati deklaracije namirnica i proizvoda! Ukoliko bazirate svoju prehranu isključivo na biljnim namirnicama, savetuje se konzumiranje biljnih napitaka na čijoj je deklaraciji navedeno veće prisustvo B12 vitamina, umesto napitaka koji ih ne sadrže.) i/ili konzumiranje dodataka prehrani sa B12 vitaminom.

Kako prepoznati manjak vitamina B12 u organizmu?

suplementi vegetarijanci

Prepoznavanje nedostatka vitamina B12 u organizmu može biti ključno za očuvanje zdravlja, posebno za vegane i vegetarijance koji su izloženi većem riziku. Najjednostavniji način za utvrđivanje nivoa B12 je odlazak u privatnu laboratoriju radi testiranja.

Najpouzdanija pretraga trenutno je testiranje nivoa homocisteina u krvi. Povećan nivo homocisteina može ukazivati na nedostatak vitamina B12. Ako se otkrije nedostatak, važno je slediti uputstva lekara i postupiti prema njihovim preporukama.

Današnji način života, bez obzira na vrstu prehrane, donosi iscrpljujući dnevni ritam, tako da su nam umor, malaksalost i anemija postali skoro pa svakodnevica. Dakle, ovi simptomi su nespecifični i javlaju se iz različitih razloga, pa je važno obratiti se lekaru radi precizne dijagnoze.

Ako ste odabrali veganski način života, važno je obratiti pažnju na deklaracije namirnica, istraživati alternative obogaćene vitaminom B12 te se savetovati sa lekarom kako biste osigurali adekvatan unos ovog važnog vitamina.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh