Now Reading
Zašto je boks prijatelj svake žene?

Zašto je boks prijatelj svake žene?

Saznajte zašto Victoria’s Secret modeli vole boks, te zašto biste i vi trebali da počnete udarati vreću.

Iste žene koje gledate kako reklamiraju svoja nevjerovatna tijela u donjem vešu i bikinijima, često navlače bokserske rukavice i ulaze u “ring”. Neki od najboljih modela Victoria’s Secret uključuju boks u svoje redovno vježbanje. Ukoliko ovo nije dovoljno da vas ubijedimo da dodate ovaj segment svom treningu, ovih osam razloga će vas natjerati da počnete da sparingujete.

Boks je trening za cijelo tijelo

Boks je dva u jedan, i kardio i trening snage. Pored ovoga, boks poboljšava niz parametara sposobnosti vezanih za vještine, uključujući balans, koordinaciju, reaktivnost i agilnost. Sa  potencijalnim zapaljenjem od 13 kalorija u minuti, boks ide rame uz rame sa drugim vrstama kardio treninga poput trčanja i vožnje bicikla.

Povećava potrošnju kalorija

Boks je i aerobni i anaerobni trening, što znači da se intenzitet treninga konstantno povećava i vaše tijelo zahtijeva više energije nego što aerobni metabolizam može pružiti. Iznenada se nalazite na anaerobnoj teritoriji treninga koja gradi snagu, brzinu i moć, te poboljšava vaš metabolizam. Dakle, u poređenju sa trčanjem na ravnoj površini, boks sagorijeva više kalorija za manje vremena.

Čini vaš stomak ravnim

Želite “six pack”? Tokom boksa vaši kukovi moraju da se okreću kako biste mogli isporučiti snažniji udarac. Oni će uzrokovati više kontrakcija stomačnih mišića a samim tim učiniti i vaš stomak ravnim.

Rješava vas stresa

Imali ste dug dan u kancelariji, ili ste se svađali sa svojim partnerom, boks će vam u svakom slučaju pomoći da se smirite. Adrenalin koji se oslobađa tokom boksanja daleko prevazilazi bilo kakve fizičke prednosti. Ne samo što je boks zdrav i produktivan način da se riješite napetosti, već ćete zahvaljujući oslobađanju endorfina biti i srećniji.

Poboljšava koordinaciju pokreta

Usklađivanje koordinacije vjerovatno nije na vašoj listi gimnastičkih ciljeva, ali bi trebalo da bude. Koordinacija vam pomaže da ojačate vezu između mozga i tijela, a udaranje vreće ili sparing partnera zahtijeva fokusirane pokrete i nevjerovatne reflekse, izazivajući vaše mišiće i um.

Boks je kardio gornjeg dijela tijela

Većina kardio centara se fokusira na donji dio tijela. Međutim, kod boksa, vaši potezi kreću iz gornje polovine tijela. Ovo boks čini odličnom mogućnošću za unakrsni trening sa trčanjem ili vožnjom bicikla, ili eventualno zamjenom ako ne volite druge vrste kardia.

See Also

Konstantno vam nudi nešto novo

Za razliku od trčanja na traci, boks uvijek nudi nešto novo da se nauči. Nijedan bokser koji se ikada bavio ovim sportom nije savladao sve aspekte boksanja, tako da je skoro nemoguće da vam boks postane dosadan. Ovo takođe znači da vaši mišići nikada neće početi da atrofiraju, tako da će vaše tijelo konstantno nastaviti da se poboljšava.

Podiže vaše limite

Zaboravite guranje guma i skakanje na kutiju, boks je sigurnija (iako jednako efikasna i zahtjevna) alternativa nekim od rizičnih treninga za srce. Vaše tijelo se tokom boksa kreće upravo onako kako bi trebalo da se kreće, samo uz povećanje brzine. Isto tako, uvijek možete zadržati isti intenzitet (uz kontinuitet, naravno) treninga a da i dalje ispunite svoje fitness ciljeve.

 

© 2021 ZdraviJa magazin. Sva prava pridržana.

Scroll To Top