Now Reading
Zašto je korisno biti u prirodi čak i kada je hladno?

Zašto je korisno biti u prirodi čak i kada je hladno?

Iako to zvuči očigledno, nova istraživanja i analize su potvrdila da je sunce daleko najznačajniji faktor koji utiče na mentalno zdravlje. Ipak, vrijeme se iz dana u dan mijenja, te je nemoguće da se svaki dan izlažemo suncu. Šta raditi kada je oblačno i hladno? Naime, ispostavilo se da i dalje treba da izađete iz kuće. ZdraviJa je istražila zabog čega je dobro za vaše mentalno i fizičko zdravlje da što više vremena provodite u prirodi, čak i kada je hladno.

Bićete srećniji

Naši mozgovi cijene prirodu, a zimski pejzaži su nevjerovatni: Planinski vrhovi sa snijegom, oblaci koji zamagljuju nebo, itd. Vrijeme u prirodi može vas smiriti i manje je vjerovatno da ćete biti pod stresom. Čak i gledanje fotografija prirode može imati određeni uticaj. Dakle, ako jednostavno ne možete da se izvučete iz kuće, makar se okružite prekrasnim slikama prirode.

Imaćete manje šanse da se prehladite

Šetnja u prirodi ima dokazane imunološke benefite, te samo 20 minuta dnevno može pomoći u jačanju vašeg imunološkog sistema. Takođe je dokazano da brza šetnja od 45 minuta pet puta nedeljno smanjuje rizik od prehlade za jednu trećinu. Suprotno popularnom vjerovanju, to što je hladno ne čini veću vjerovatnoću da ćete se prehladiti. Većina istraživača slaže se da je glavni razlog zašto se zimi razbolijevamo je zato što smo zatvoreni u prostoru sa drugim ljudima koji nam lako mogu prenijeti bakterije.

Pročitajte: Sezona je virusa – evo kako efikasno savladati prehladu

Izgubićete više kalorija

Priroda vas podstiče da budete aktivniji, bilo da skijate, sankate ili samo šetate psa. Studije pokazuju da se vježbanje i izlaganje prirodi nadopunjuju. Na primjer, vežbanje može povećati vaše raspoloženje još više kada to radite u prirodi. Blaga hladnoća takođe može da vam pomogne da zapalite nešto više kalorija, jer vaše tijelo mora raditi napornije da biste se zagrijali.

Možda vas zanima: Zašto je dobro trenirati zimi

Imaćete više energije

Prije nego što popijete još jednu šolju kafe, razmislite o brzoj šetnji. Vrijeme provedeno u prepunom tržnom centru ili glasnoj kancelariji duži vremenski period može da optereti vaš mozak, što dovodi do mentalnog zamora i nedostatka fokusa. Osnovni zadaci postaju vam ovako mnogo teži. Studije pokazuju da su se ljudi koji provode vrijeme u prirodi pokazali mnogo bolje u kognitivnim zadacima. Čak i 10 minuta šetnje u prirodi može da olakša vaše svakodnevne zadatke.

Upićete vitamin D

Mi proizvodimo vitamin D kada sunčeva svjetlost obasjava našu kožu – tako da nije čudno što oko 40 posto nas zimi ne dobija dovoljno vitamina D. Ovaj važan vitamin je neophodan za održavanje jakih kostiju, jačanje imunološkog sistema i pružanje drugih iznenađujućih koristi. Međutim, vjerovali ili ne, i kada dan nije u potpunosti sunčan, imate mogućnost da upijete sunčevu energiju i proizvedete neophodnu količinu vitamina D.

See Also
imunitet

Manje stresa na poslu

Vrijeme provedeno u prirodi može imati iznenađujuće veliki uticaj na to kako se osjećate na poslu. Studije pokazuju da kontakt sa prirodom na poslu – uključujući vrijeme na otvorenom, kancelarijske biljke i pogled na prozor – može značiti i manje stresa.

Ne dozvolite da vam kiša ili lagani snijeg oduzmu priliku za sastanak sa prirodom. Obucite topliju zimsku odjeću i uvijek nosite kišobran sa sobom kako ne biste imali opravdanja za ostanak u zatvorenom prostoru.

 

© 2021 ZdraviJa magazin. Sva prava pridržana.

Scroll To Top