Zašto je strah dobar?

Avatar photo
strah

Pitate se kako strah da niste dovoljno dobri, dovoljno pametni ili uspješni može biti dobar za vas? Lako, jer je to najbolji način da pokrenete promjene u sebi i oko sebe. Svi ljudi koji donesu odluku da započnu promjenu, zapravo imaju neke strahove, ali ih ti strahovi ne zaustavljaju. Zapravo, oni se uvijek plaše ali toliko jako žele da dosegnu svoj cilj da prihvataju strah i grabe naprijed. Strah je vaša pozitivna snaga i zato ga nemojte posmatrati na negativan način.

Signal straha može:

  • Biti znak da radite nešto što vam je važno
  • Vas navesti da naučite nešto novo
  • Biti potvrda da ste van svoje zone udobnosti
  • Stvoriti novu kreativnu energiju i ideje
  • Stvoriti nove mogućnosti

Ukoliko želite da se uvjerite u ovo o čemu pričamo, pitajte ljude koji su učinili velike promjene u životu i koji na njima svakodnevno rade. Odgovor koji ćete dobiti je da su promjene nastale iz straha i diskomforta. To je sastavni dio promjena.

Kada započinjete svoj posao, vaš strah od neuspjeha biće apsolutno vaš najveći motivator pa se potrudite da ga iskoristite u svojoj korist – barem u većini situacija. Realnost je takva da da je to lako, svi bi to radili. Poslije nekog vremena vjerovatno će doći do napretka u upravljanju i korištenju vašeg straha u vašu korist.

strahPostoji i druga vrsta straha – strah od toga da postanete uspješni

Vrlo lako vam se može desiti da se ne bojite neuspjeha, već uspjeha. “Šta ako se ova nova stvar pobije? Šta ako dobijete novi posao? Šta ako pristanu da vam objave knjigu? Možete li vi to učiniti? Vaše sopstveno samopouzdanje ponekad nije svjesno vaše sposobnosti da stignete tamo gdje ste naumili – ali šta ako to zaista učinite?

Postoji jedn citat Marianne Williamson koji se bavi ovom temom i kaže: “Naš najdublji strah nije da smo neadekvatni. Naš najdublji strah je da smo moćniji nego što mislimo. To je naše svjetlo, a ne naša tama koja nas najviše plaši. Ponekad pitamo sami sebe: “Ko sam ja da budem prekrasan, nadaren, sjajan?” To ste vi i vaše je mjesto tamo gdje želite da budete. “Čak i strah od uspjeha može vas usmjeriti u pravom pravcu.”

Možda te zanima
znojenje i stres

Prihvatite činjenicu da je faktor straha prirodni dio pokretanja novih stvari. Znajte i prihvatite svoje strahove, tako da budete spremni za njih kada se pojave. Nađite pozitivne strahove i nemojte ih izbjegavati. Ako prihvatite svoj strah, on može da počne da radi za vas. To je možda znak da ste spremni da započnete promjenu koja vas čeka.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh