Now Reading
Zašto je „trail“ trčanje dobro za vas?

Zašto je „trail“ trčanje dobro za vas?

Trčanje šumskim stazama je privlačno iz toliko razloga. Šuma i livade vam mogu dati takvo iskustvo trčanja u prirodi, da to trčanje po cesti nikada ne može nadomjestiti. Takođe je bitno pomenuti da ova, mekša površina obezbjeđuje pravi odmor vašem tijelu.

Prednosti trail trčanja obuhvataju fizičke, mentalne, emocionalne i duhovne oblasti vašeg života. Evo nekoliko razloga zbog kojih je ovakvo trčanje dobro za vas i nekoliko savjeta kako da sa ovom aktivnošću započnete.

Dobro je za vaše tijelo

Mekše, zemljane staze će smanjiti pritisak na vaša koljena i zglobove koji se stvara kada trčite na tvrdim površinama. Kod bolova u koljenu, i drugih povreda koje se pogoršavaju sa povećanim pritiskom, manji pritisak mekših trkačkih staza će učiniti da se osjećate bolje. Trail trčanje može biti korisno za sprečavanje većine oblika tendinitisa (zapaljenja tetiva). Međutim, postoje neki dokazi koji ukazuju na to da bi trčanje na tvrđoj površini bilo manje otežavajuće kod Ahilovog tendinitisa.

Dobro je za vaš mozak

Šumske ili brdske staze nesumnjivo pružaju bijeg od onoga što inače može biti neugodan dan. Eliminišite spoljašnje okruženje puno automobila i ostale gradske buke i poslušajte zvuke ptica i drveća koje šušti na vjetru. Vrijeme provedeno u prirodi vam omogućava duhovnu vezu sa samim sobom, osjećate da ste povezani sa nečim većim, a to je majka priroda.

Nastavite, ali sa oprezom

Staza ne mora biti strma, stjenovita ili puna korijenja da bi bila trail staza, ili da bi vam donijela neke od prednosti za um i tijelo. Jednostavno pronalaženje neplodne površine, poput prljavog puta ili staze pokrivene lišćem, omogućiće vam da olakšate pritisak na svoje zglobove i uživate u prirodi.

Preporučuje se početak na ravnim stazama prije prelaska na izazovnije rute sa neujednačenim površinama ili promjenom nagiba. Kada počnete da se bavite težim stazama, obratite pažnju na to. Morate biti dosta oprezniji prilikom trčanja na ovim stazama jer postoji veći rizik od akutnih traumatskih povreda, poput izvrnuća zgloba na gležnju.

See Also
mišićne mase

Međutim, trčanje na neujednačenoj površini vas može učiniti sve jačim, jer ćete regrutovati više manjih, stabilnijih mišića na koje se inače oslanjamo zbog ravnoteže, posebno oko zglobova. Kada započnete sa trail trčanjem ne žurite i ne pretjerujte na početku, pustite sebe da postepeno napredujete. Ipak, ne dozvolite da vas staze zastrašuju. Na kraju krajeva, to je samo zemlja.

 

© 2021 ZdraviJa magazin. Sva prava pridržana.

Scroll To Top