Zašto i kako mikrovalna šteti našem zdravlju?

Avatar photo

Kupovinom zaleđene hrane, čitanjem jednostavnih uputstava na poleđini proizvoda i stavljanje u mikrovalnu peć može vas dovesti do obroka za čiju pripremu vam treba svega 3 minuta. Iako se vaš zamrznuti obrok može sastojati od proizvoda sa zdravim sastojcima i niskim kalorijama, način na koji spremate hranu direktno utiče na količinu hranljivih materija koje vaše tijelo konzumira. Ovaj kućni aparat može značajno uticati na nutritivnu vrijednost vaših obroka, ostavljajući vas podložnim razvoju zdravstvenih komplikacija usljed njegove kontinuirane upotrebe.

Mikrovalna peć smanjuje nutritivnu vrijednost obroka

Grijanje hrane u mikrovalnoj peći može odvojiti izvorne hranljive materije. Ono što je možda trebao biti hranljivi obrok pretvara se u “mrtvu hranu” zbog dielektričnog zagrijavanja mikrotalasa. Molekuli vode brzo se rotiraju u mikrovalnoj peći i u hrani na visokim frekvencijama, što stvara molekularno trenje i zagrijava vašu hranu. To uzrokuje promjenu molekularne strukture u vašoj hrani, i kao rezultat smanjuje sadržaj hranljivih sastojaka u hrani.

Mikrotalasi uništavaju mlijeko dojilja i vitamin B-12

Zdravstvene prednosti vitamina B-12 odmah se poništavaju kada se zagriju u mikrovalnoj peći. U studiji objavljenoj u “Journal of Agricultural and Food Chemistry”, istraživači su odlučili da ispitaju efekte mikrovalnog grijanja na gubitak vitamina B-12 u hrani poput sirove govedine, svinjetine i mlijeka. Rezultati studije pokazuju da je gubitak vitamina od 30 do 40 procenata kada hrana prođe kroz mikrovalnu. Premiještanje vitamina B-12 u neaktivan oblik vitamina pronađeno je u namirnicama tokom procesa zagrijavanja mikrotalasa.

Moćni agensi za borbu protiv bakterija u majčinom mlijeku se takođe uništavaju mikrovalnim grijanjem. Nalazi objavljeni u časopisu “Pediatrics” ispitali su uobičajenu praksu korišćenja mikrovalne peći za zagrijavanje zamrznutog mlijeka. Istraživači su testirali 22 svježe zamrznuta uzorka ljudskog mlijeka kako bi ih testirali na aktivnost lizozima i antitijela grijanjem uzoraka u trajanju od 30 sekundi, bilo na niskom ili visokom nivou snage. Utvrđeno je da mlijeko na visokim temperaturama ima veći rast E coli – 18 puta više od svježeg majčinog mlijeka, a takođe je promovisalo i povećanje broja štetnih bakterija za bebe.

Mikrotalasi stvaraju karcinogene u hrani

Na osnovu ruskih istraživanja i njemačkih studija, ruska vlada je izdala upozorenje o zdravstvenim opasnostima koje mikrovalne peći mogu imati na ljudsko tijelo i okolinu. Utvrđeno je da hrana iz mikrovalne sadrži toksične hemikalije kao što su polietilen terpalat (PET), benzen, toluen i ksilen, kaže foodbabe.com, a koje nakon obroka apsorbuje vaše tijelo.

Mikrotalasi mogu izmijeniti vašu krv

U švicarskoj kliničkoj studiji istraživači su otkrili krvne promjene kod pojedinaca koji konzumiraju mikroelektrično mlijeko i povrće. Osam učesnika u studiji jelo je hranu pripremljenu na različite načine, uključujući hranu zagrijanu u mikrovalnoj peći. Rezultati studije su pokazali smanjenje crvenih krvnih zrnaca, dok su nivoi bijelih ćelija povećani, kao i nivo holesterola.

Možda te zanima
prirodna sredstva za ciscenje kupatila

Mikrotalasi mogu promijeniti srčanu brzinu

Mikrotalasi mogu momentalno proizvesti efekte na vaše tijelo zbog zračenja od 2,4 GHz – frekvencije koje emituju mikrovalne peći. Studija koju je provela Dr. Magda Havas sa Univerziteta Trent, otkrila je da nivoi zračenja koje emituje mikrovalna peć utiču na varijaciju srčane frekvencije. Ako doživite nepravilno kucanje srca ili bolove u grudima, a redovno jedete hranu iz mikrovalne, možda bi ipak bilo najbolje prekinuti njenu upotrebu.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh