ZdraviJa koža – isprobajte ove trikove prije nego posegnete za novim serumom

Avatar photo
koža

Sa lansiranjem novih proizvoda i plasiranjem raznih trendova koje imamo priliku da ispratimo, u industriji njege kože stvara se mnogo buke. Čak i kada vjerujemo da smo obavili savršenu rutinu njege kože, uvijek postoji nešto što tvrdi da je to moglo još malo bolje. To je ciklus koji se zapravo nikada ne završava. Sav taj novac potrošen na proizvode koji ne rade stvar i nisu magija upakovana u bočice kao što smo zamislili. Postoji mnogo podcijenjenih alternativa koje možete da uradite kako bi vaša koža bila zdrava. Danas govorimo o njima.

Pijte dovoljno vode

Vjerujemo da već znate koliko je važno piti vodu, ali ponovićemo još jednom. Ovo utiče na postizanje zdrave i sjajne kože. Unos vode povezan je sa boljom hidratacijom kože, varenjem, cirkulacijom i ukupnim funkcionisanjem ćelija u našem tijelu. Kada kažemo “dovoljno” svjesni smo da se to razlikuje od osobe do osobe, pa tako pokušajte da pijete pravu količinu za svoje tijelo, uvidjećete sjajne rezultate. Ponekad jednostavno zaboravimo da pijemo vodu, upravo zato poželjno je da uz sebe u svakom trenutku imate flašicu vode.

koža
@pinterest

Dodajte kolagen svojoj ishrani

Najzastupljeniji protein u našim tijelima, kolagen, odgovoran je za strukturu, elastičnost i mladoliki izgled naše kože. Iako naša tijela ovaj protein proizvode samostalno, uvijek je poželjno dodati ga u svoju ishranu. Dakle, uključite više namirnica koje su bogate kolagenom kao što su riba, zeleno povrće, pasulj, paradajz, paprika ili bijeli luk. Kolagen vam može pomoći da održite hidrataciju, posebno dok starite.

Svilene jastučnice

Zaboravljene svilene jastučnice vremenom su se ponovo vratile u modu, postoji i dobar razlog za to. Osim toga što našu kosu tokom noći štite od lomljenja, one nude i sjajne prednosti našoj koži, posebno kada se radi o osjetljivoj koži lica. Prelazak sa tradicionalne jastučnice napravljene od pamuka ili poliestera na svilenkasto glatku jastučnicu može pomoći u smanjenju iritacija i upala. Tražite li pristupačniju alternativu? Saten je sljedeća najbolja stvar.

Koristite ovlaživač vazduha

Možda o tome ne razmišljate često i nije vam na spisku prioriteta, ali vjerovali ili ne upravo su ovlaživači vazuha od velike pomoći kada je u pitanju zdravlje kože. Vazduh koji se filtrira kroz ovlaživač hidrira vašu kožu, sprečavajući suvoću, osetljivost i stvaranje bora. Osim toga ovo će zaštititi vašu kožu od bakterija i zagađenja. Pokušajte sa ovom praksom i već nakon prve noći uočićete promjene.

koža
@pinterest

Ne zaboravite hranljive namirnice

Jedite dobro izbalansiranu ishranu koja je bogata hranljivim materijama koje vole kožu. Tako na primjer, omega-3 masne kiseline koje se nalaze u hrani kao što su losos i chia sjemenke mogu pomoći pri smanjenju upale, a vitamin C koji se nalazi u hrani kao što su narandža ili paprika može pomoći u borbi protiv stvaranja bora. Dajući prioritet hrani bogatoj hranljivim materijama, možete hraniti svoju kožu iznutra, što je neizostavan dio brige o sebi. ZdraviJa vam savjetuje i ograničavanje šećera, brze hrane, ulja i alkohola, jer upravo to može pomoći kod upala i iritacija.

Možda te zanima
beauty trendovi

Praktikujte masažu lica

Valjci od žada, ledeni valjci, ledene kugle, mikrostrujni uređaji – dugačka je lista – i sve ih obožavamo. Bez obzira da li patite od upale, akni, crvenila ili suve kože, jednostavno ste zainteresovani za tehnike protiv starenja ili želite alat koji će pomoći vašim proizvodima da se bolje apsorbuju, na tržištu postoji velika ponuda pomagala i “alata” za masažu lica koje možete da koristite u svojoj svakodnevnoj rutini, a koji će vam pomoći da povećate sjaj i mekoću vaše kože.

Redovno čistite četikice za šminku

Nježan sapun, malo vode i 5 minuta vremena – sve što vam je potrebno za zdravlje kože. Četkice za šminkanje mogu vrlo lako nagomilati mrtvu kožu, ulje, prljavštinu, bakterije, zagađenje i još mnogo toga. Stoga, barem jednom nedeljno čistite ovu opremu kako biste spriječili bilo kakvo prenošenje bakterija na vašu kožu lica.

koža
@pinterest

Smanjite stres

Osim što negativno utiče na zdravlje čitavog organizma, morate znati da stres narušava i zdravlje kože. Ovo može negativno uticati isto toliko, ako ne i više, od grubih četkica za šminku i ishrane ispunjene zapaljivim namirnicama. Fokusirajte se na smanjenje stresa u svakodnevnom životu. Povećani kortizol može iscrpiti prirodna ulja vaše kože i to može dovesti do pojave bora, pa čak i određenih kožnih oboljenja. Dakle, ako se osjećate kao da savjeti za zdravlje kože koje ste isprobali ne rade posao, razmislie o svim stvarima koje bi potencijalno mogle da izazovu stres kod vas u uvedite neke promjene u svom načinu života (meditacija, vođenje dnevnika, vježbanje i slično).

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh