ZdraviJa opcija praznične pogače

Avatar photo
praznične pogače

Uskrs samo što nije stigao, sve je već spremno, porodica je na okupu, dekoracija doma je skoro gotova, a jaja spremno čekaju da upiju sve kreativne ideje koje smo pripremili ovog proljeća. Ipak, ZdraviJa zna kako najradosniji praznik u godini jednostavno ne može da prođe bez uskršnje pogače. Biramo zdravo, stoga je i naš današnji recept u skladu sa tim – zdrava opcija praznične pogače

Svi smo već dobro upoznati sa uskršnjom tradicijom i simbolima koji ukazuju na buđenje i početak novog života. Ukrašavanje i tucanje jajima koje počinje već u ranim jutarnjim časovima za našom uskršnjom trpezom, prilično je zabavno zar ne? Pored jaja, praznična pogača neizostavan je dio svake trpeze. Ona se u raznim krajevima servira na različite načine – negdje je to pogača sa jajima na vrhu, a jaja na njoj ima onoliko koliko i članova porodice, negdje su to ipak predivne i kreativne dekoracije od samog tijesta koje naše mame i bake pripremaju. Bilo kako bilo, sigurni smo da ćete u svakoj od ovih podjednako uživati.

praznične pogače

Krenimo sa pripremom

Sastojci:

  • 9 g suvog kvasca
  • 250 ml biljnog mlijeka
  • 2 jaja
  • 80 ml kokosovog ulja
  • 550 g integralnog brašna
  • 1 kašičica soli
  • susam i čurekot po želji
  • 100 ml vode

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ZdraviJa (@zdravija)

Možda te zanima
namaz od cvekle

Priprema:

Sa mlakim biljnim mlijekom izmiješajte suvi kvasac i ostavite 10 minuta, kako bi se kvasac aktivirao. Zatim u dubokoj posudi izmiješajte integralno brašno, mlijeko sa kvascem, jaje, vodu, kokosovo ulje i malo soli. Umijesite ovo u glatko tijesto, a posudu prekrijte i ostavite sve da miruje 1 sat. Nakon toga, tijesto podijelite na 8 jednakih dijelova. Svaki od ovih dijelova izvaljajte na otprilike 30 cm dugu vrpcu. Dva izvaljana dijela tijesta ispletite kao pletenicu i smotajte ih u krug. Sada ove pletenice stavite u pleh zajedno sa papirom za pečenje, te premažite sve umućenim jajetom i pospite sjemenkama. Ostavite sve da naraste 15 – 20 minuta, i za kraj u sredinu pletenice stavite kuhano jaje, a potom pecite 30 minuta na 180°C.

A za desert: Slastica za uskršnju trpezu – torta od meda i badema bez brašna

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh