Žene sa besprekornom kožom rade ovih 5 stvari svaki dan

Avatar photo
njega lica

Ukoliko vas je interesovalo kako pojedine osobe imaju tako savršenu kožu, ovo je tekst za vas. Pročitajte kojih to 5 stvari treba da  uradite kako bi vaša koža bila najbolja moguća.

Spavajte najmanje 7 sati

Beauty sleep nije mit! Ukoliko ste se ikada probudili sa tamnim krugovima ispod vaših očiju, znajte da su istraživanja pokazala da nedostatak spavanja može doprineti periorbitalnoj hiperpigmentaciji, odnosno “očima rakuna”.

Studija iz 2010. koju su proveli istraživači iz Švedske pokazala je da je grupa učesnika ocenjena kao atraktivnija nakon osam sati spavanja u odnosu na one koji nemaju ovu naviku.

Štitite kožu od sunca

Sunčeva svetlost je uzrok najmanje 80 posto znakova vidljivog starenja, kao što su pege, bore i druge linije na licu, te može doprineti razvoju karcinoma kože.

Zaštitite svoju kožu svakodnevno pomoću krema čija je funkcija da blokiraju UVB i UVA svetlost. Ponovite ovu rutinu svakih dva sata kada ste na suncu.

Takođe, pokušajte da izbegnete direktnu sunčevu svetlost u satima kada su UV zraci najjači (obično između 10 i 16 časova), ili poboljšajte zaštitu od sunca odećom i sunčanim naočalama.

Zapamtite da samo zbog toga što je hladno napolju (ili je oblačan dan) ne znači da ste oslobođeni sunčevih zraka – i dalje može doći do oštećenja kože.

skincare rutina

Naučite kako da se opustite

Važno je pronaći svoju unutrašnju zen zonu. Hronična tenzija i fizički stres uzrokuju uzbuđenje kortizola u telu, hormona koji može narušiti kolagen i elastin, koji na kraju dovode do bora. Stres takođe pogoršava određena stanja kao što su psorijaza ili rozacea.

Redovno hidrirajte kožu

Održavanje vode u koži je presudno za zdravu kožu.

Hidratacija usporava gubitak vode kroz površne slojeve kože i ojačava kožnu barijeru. Ukoliko imate osetljivu kožu, potražite proizvode sa ceramidima, jednim od tri vrste lipida ili masti u koži.

Kada je vazduh suh tokom zime, ljudi sa besprekornom kožom znaju da moraju povećavati vlažnost kože celog tela. Isto tako, kada je vazduh vlažniji u toplijim mesecima, oni mogu malo da se opuste.

Možda te zanima
maderoterapija

Ipak, preporučuje se često umivanje vodom, bez brisanja lica peškirom jer na taj način koža upija čistu vodu i na najprirodniji način se hidrira.

Redovno trenirajte

treniranje zdravlje koza

Ukoliko želite sjajan ten i čisto lice, potrebno je da se nekoliko sati sedmično znojite. Najmanje 30 minuta aktivnosti tri puta u sedmici je optimum.

Istraživanja koja su predstavljena na prošlogodišnjem godišnjem sastanku Američkog medicinskog udruženja za sportsku medicinu pokazala su da su prethodni pasivni subjekti koji su započeli redovno da treniraju zapravo doživeli preokret u znakovima starenja na koži. Zapravo, koža učesnika je izgledala kao ona kod mnogo mlađe osobe (pod mikroskopom), a sve što su uradili drugačije bilo je vežbanje.

Sada vam je jasno da ključ nisu skupi kozmetički proizvodi, već zdrave navike koje će ne samo uticati na vašu kožu, već i na vaše opšte raspoloženje.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh