Žene sa besprijekornom kožom rade ovih 5 stvari svaki dan

Avatar photo

Ukoliko vas je interesovalo kako pojedine osobe imaju tako savršenu kožu, ovo je tekst za vas! Pročitajte kojih to 5 stvari morate uraditi kako bi vaša koža bila besprijekorna, baš kao na reklami za kozmetičke proizvode!

Spavajte najmanje 7 sati

“Beauty sleep” nije mit! Ukoliko ste se ikada probudili sa tamnim krugovima ispod vaših očiju, znajte da su istraživanja pokazala da nedostatak spavanja može doprinijeti periorbitalnoj hiperpigmentaciji, odnosno “očima rakuna”. Studija iz 2010. koju su sproveli istraživači iz Švedske pokazala je da je grupa učesnika ocijenjena kao atraktivnija nakon osam sati spavanja u odnosu na one koji nemaju ovu naviku.

Štitite kožu od sunca

Sunčeva svjetlost je uzrok najmanje 80 posto znakova vidljivog starenja, kao što su pjege, bore i druge linije na licu, te može doprinijeti razvoju karcinoma kože. Zaštitite svoju kožu svakodnevno pomoću krema čija je funkcija da blokiraju UVB i UVA svjetlost. Ponovite ovu rutinu svakih dva sata kada ste na suncu. Takođe, pokušajte da izbjegnete direktnu sunčevu svjetlost u satima kada su UV zraci najjači (obično između 10 i 16 časova), ili poboljšajte zaštitu od sunca odjećom i sunčanim naočalama. Zapamtite, takođe, da samo zbog toga što je hladno napolju (ili je oblačan dan) ne znači da ste oslobođeni sunčevih zraka, i dalje može doći do SPF-oštećenja.

Naučite kako da se opustite

Važno je pronaći svoju unutrašnju Zen zonu. Hronična tenzija i fizički stres uzrokuju uzbuđenje kortizola u tijelu, hormona koji može narušiti kolagen i elastin, koji na kraju dovode do bora. Stres takođe pogoršava određena stanja kao što su psorijaza ili rozacea.

Redovno hidrirajte kožu

Održavanje vode u koži je presudno za zdravu kožu. Hidratacija usporava gubitak vode kroz površne slojeve kože i ojačava kožnu barijeru. Ukoliko imate osjetljivu kožu, potražite proizvode sa “ceramidima”, jednim od tri vrste lipida ili masti u koži. Kada je vazduh suh tokom zime, ljudi sa besprijekornom kožom znaju da moraju povećavati vlažnost kože cijelog tijela. Isto tako, kada je vazduh vlažniji u toplijim mjesecima, oni mogu malo da se opuste. Ipak, preporučuje se često umivanje vodom, bez brisanja lica peškirom jer na taj način koža upija čistu vodu i na najprirodniji način se hidrira.

Redovno trenirajte

Ukoliko želite sjajan ten i čisto lice, potrebno je da se nekoliko sati sedmično znojite. Najmanje 30 minuta aktivnosti, pet puta u sedmici je optimum. Istraživanja koja su predstavljena na prošlogodišnjem godišnjem sastanku Američkog medicinskog udruženja za sportsku medicinu pokazala su da su prethodni pasivni subjekti koji su započeli redovno da treniraju zapravo doživjeli preokret u znakovima starenja na koži. Zapravo, koža učesnika je izgledala kao ona kod mnogo mlađe osobe [pod mikroskopom], a sve što su uradili drugačije bilo je vežbanje.

Možda te zanima
sindrom srećne djevojke

Sada vam je jasno da ključ nisu skupi kozmetički proizvodi, već zdrave navike koje će ne samo uticati na vašu kožu, već i na vaše opšte raspoloženje.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh