Žene sa savršenom kožom rade ovih 5 stvari svaki dan

Avatar photo

Svi viđamo žene koje imaju besprijekornu i zategnutu kožu koja ima onaj poseban sjaj kojem svi težimo. Da li ste se ikad zapitali kako im to uspijeva bez obzira na meno-pauzu ili godine? Istraživanje je pokazalo da sve one imaju pet istih navika koje rade svakodnevno.

A evo i koje su to navike:

1. One koriste kreme sa zaštitnim (SPF) faktorom, UVIJEK

@clinique

Da je važno koristiti kreme koje vas štite od sunčevih zraka već znate, ali zapitajte se da li to radite svakodnevno. Izuzetno je bitno da vaša dnevna krema sadrži zaštitni faktor i da je stavljate svako jutro, bilo da je vani jako sunce ili ne.

Ako na vrijeme ne zaštitite svoje lice od sunca, vremenom ćete primijetiti probleme sa pigmentacijom, flekama ali i borama. Zato, žene, potrudite se da lice što manje izlažete suncu.

2. Imaju redovan i kvalitetan san

Kvalitetan san ključan za zdravlje kože
@dineandfash

Noć je ključno vrijeme za regeneraciju vaše kože. Dok spavate, tijelo pomjeri fokus sa osnovnih funkcija organizma, kao što je varenje, na restoraciju i obnovu kože. Tokom noći ćelije kože se odmaraju i obnavljaju od šteta koje su se desile tokom dana.

Podočnjaci i blijeda koža su prvi simptomi nedostatka sna. Međutim, istraživanje je dokazalo da je vaša koža više podložna aknama ako nemate redovan san. Kako? Nedostatak kvalitetnog spavanja utiče na povećanje hormona stresa (kortizol) u organizmu. Ovaj hormon utiče na lučenje ulja i nastanak novih akni.

San treba da bude vaš prioritet, jer bez njega naš organizam ne može da bude zdrav i da funkcioniše normalno.

3. Vode računa o sebi

Mnogima najveći problem nije stres na poslu ili u kući. Njihov problem je što se dodatno  nerviraju oko stresa koji imaju. Umjesto da se odmore i odu u šetnju, mnogi samo razmišljaju o stresu i stavljaju još veći pritisak na sebe.

Stres nije štetan samo za mentalno zdravlje, već i za sve vitalne funkcije organizma, ali i za našu kožu.

Koža, kao i svaki drugi ljudski organizam, osjeti stres koji svakodnevno nosite. Da bi smanjili nivo kortizola i osjećali se manje napeto, pronađite način da se odmorite. Bilo da je u pitanju meditacija, šetnja, trening ili nešto drugo, bitno je da ta aktivnost odgovara vama i da vas dovoljno opušta.

Možda te zanima
skincare rutina za suhu kozu

4. One redovno jedu povrće i ribu

@thedaleyplate

Da je zdrava ishrana važna za naše tijelo i zdravlje, već znate. Međutim, da li ste znali koliko je kvalitetna prehrana bitna za zdravlje i izgled kože? Naime, hrana može biti pravi lijek kada je u pitanju lječenje od ispucale, dehidrirane ili problematične kože sa aknama.

Vaš jelovnik treba da bude bogat vitaminima, mineralima ali i zdravim mastima kao što su maslinovo ulje, avokado, losos i orasi. Takođe, u vašem tanjiru treba da se nađu antioksidanti koje možete pronaći u zelenom lisnatom povrću (špinat, kelj, rukola, zelena salata). Dokazano je da bobičasto voće, pogotovo borovnice, usporava proces starenja. Ono sadrži vitamine, minerale ali i antioksidante. Pored zdravih namirnica ne zaboravite piti vodu. Voda hidrira vašu kožu i čini je svježom i zdravom.

5. Koriste prave preparate

@clinique

Izuzetno je važno da koristite kvalitetne proizvode bogate vitaminima C i E, retinolom, antioksidantima, te drugim bitnim sastojcima. Prije nego što kupite nove proizvode, dobro se raspitajte i uradite malo “online” istraživanje. Pročitajte mišljenja drugih, ispitajte sastojke te uporedite te proizvode sa drugim proizvodima na tržištu. Takođe, posavjetujte se sa dermatologom ili osobama koje prodaju preparate u apotekama ili drogerijama.

Inspired by: theeverygirl.com

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh