Znate li baš sve o zaštiti od sunca? Provjerite

Avatar photo

U hladu sam siguran od sunca; Već sam dobila boju pa ne mogu dobiti opekotine; Krema sa zaštitnim faktorom sprečavanja tamnjenje – samo su neki od čestih mišljenja. Da li je to zaista tako, ili su u pitanju samo mitovi, znate li baš sve o zaštiti od sunca, pročitajte u nastavku.

U hladu nije potrebna zaštita od sunca – MIT

Znate li da čak i kada je oblačno, UV zraci imaju toliku snagu da mogu da izazovu trajnija oštećenja kože?

Oblaci i većina suncobrana ne blokiraju UV zračenje 100%. Pogotovo na plaži, jer pijesak i voda posebno snažno reflektiraju sunčevu svjetlost.

Uz visoki faktor zaštite od sunca, koža ne postaje tamna – MIT

Što je viši faktor zaštite od sunca, koža je bolje i duže zaštićena od opekotina. Čak i uz visoki faktor zaštite, koža postaje smeđa, jednostavno morate biti strpljivi.

U vodi se ne mogu dobiti opekotine – MIT

Voda daje minimalnu zaštitu od UV-zraka, a njihova refleksija o vodu može dodatno pojačati efekat UV-zraka.

Zaštitni faktor me štiti te mogu puno duže ostati na suncu – MIT

Zaštitni faktori nisu namjenjeni produžavanju vremena izlaganja suncu, već povećanju zaštite tokom neizbježnog izlaganja suncu.

Zaštita koju faktori daju zavisi od ispravnog nanošenja sredstva. Kremu ili losion sa zaštitnim faktorom nanosite često, prema uputstvu, i to na sve dijelove tijela koji su izloženi suncu.

Tip kože i faktor zaštite od sunca odlučuju koliko dugo možete ostati na suncu bez opasnosti.

Sunčanje u solarijumu kožu “priprema” za sunce – MIT

Tamnjenje kože usred sunčanja u solarijumu nastaje usljed UVA zraka koje, iako vrlo učinkovite pri tamnjenju kože bez opekotina, značajno povećavaju opasnost pojave karcinoma kože te utiču na prerano starenje kože.

Preplanulost dobijena ovim putem ne štiti kožu od opekotina pri izlaganju suncu, s obzirom na to da opekotine uzrokuju UVB zrake.

Koža je već preplanula, te ne mogu nastati opekotine – MIT

Preplanuli ten na svijetloj koži nudi zaštitni faktor otprilike 4.

Ne dozvolite da narušavate svoje zdravlje vjerujući i zablude. Zaštitni faktor je i te kako važan za zdravlje kože, te čak i ako sada ne vidite nikakve posljedice, koža pamti.

Možda te zanima
ljubav

Naša iskrena preporuka je Ladival linija za zaštitu od sunca, njemačke kuće STADA.

Ladival je kvalitetna, medicinska kozmetika, za zaštitu kože od sunca njemačke kuće STADA.

Ladival proizvodi su dermatološki ispitani i prilagođeni svim tipovima kože, a posebno osobama sa osjetljivom kožom sklonoj alergijama, kao  i osobama sa masnom kožom i aknama, te nježnoj dječijoj koži. Sadrži visokoefikasne i fotostabilne UVA/UVB filtere, kao i ćelijski aktivan kompleks antioksidanasa koji štiti kožu od IR-A zraka, sprečava njeno oštećenje, razgradnju kolagena i stvaranje bora.

Na koži ne ostavlja ljepljivi film i ne masti je, a sadrži pantenol i vitamin E.

 

© 2023 ZdraviJa magazin. Sva prava pridržana.

Povratak na vrh