10 iznenađujućih činjenica o okeanima (VIDEO)

Avatar photo
10 činjenica o okeanima

Danas je Svjetski dan okeana! Oni su čudni, lijepi i intrigantni, a većina nas zna iznenađujuće malo o njima. Okeani čine 70% površine Zemlje i mogu nas mnogo naučiti o planeti na kojoj živimo.

Da bismo vam dali ideju o brojnim iznenađenjima koja se nalaze u okeanima, za vas smo izdvojili samo neke specifičnosti. Iskreno se nadamo da ćete biti željni da saznate više o ovom svijetu koji inspiriše dok leži ispod površine vode.

činjenice o okeanima

Zanimljive činjenice o okeanima

  • Za početak, da li ste znali da se 94% života na Zemlji nalazi u vodi?
  • Okeani su najveći muzeji na Zemlji jer u njima ima više predmeta i ostataka istorije nego u svim svjetskim muzejima zajedno.
  • Istraživači su ispitali samo 5% Zemljinih okeana. Štaviše, imamo bolje mape Marsa nego morskog dna.
  • Najduži planinski lanac na svijetu nalazi se pod vodom. Ovaj lanac nazva se “Mid-Oceanic Ridge” i prolazi kroz sredinu Atlantskog okeana, kao i kroz Indijski okean i Pacifik. Njegova dužina je oko 35.000 kilometara, a ima vrhove veće od onih u Alpima.

  • U okeanima se nalazi niz neobičnih geografskih čuda kao što su stubovi koji dostižu ogromne visine i dimnjaci koji ispuštaju sumpornu kiselinu. U okeanskom podnožju Meksičkog zaliva se nalaze podvodni vulkani koji izbacuju blato i metan, a ne lavu.
  • Ove divne formacije dopunjuju podvodni vrući izvori čija voda doseže 650 stepeni celzijusa, što je dovoljno da otopi olovo.
  • Veći dio života u okeanima je nevidljiv golim okom. Na primjer, ako ste ikada progutali mililitar okeanske vode, znajte da ste takođe progutali 1 milion bakterija i 10 miliona virusa. Ipak, nema potrebe da brinete, plivači širom svijeta se svakodnevno kupaju u okeanskoj vodi, i to bez loših efekata.

  • Da li ste znali da brzina kretanja hobotnice nikada ne prelazi brzinu kretanja okolnih talasa? Ista ta hobotnica koristi nevjerovatne načine kamufliranja, promjenu boje, oblika, pa čak i svoje teksture, uzorka i osvjetljenja kako bi se prilagodila okolini.
  • Još jedan primjer je muška lignja, koja se oboji u toplu smeđu boju da bi privukla žene, ili u bijelu da otjera druge muškarce. Najinteresantnije je to što muškarac nikada ne pokazuje svoju bijelu agresivnu boju pred ženama.
  • Nisu samo flora i fauna okeana ostale misteriozne za naučnike. Tu su i brojni zvukovi iz dubine okeana koje naučnici još uvijek ne mogu sa sigurnošću objasniti. “Bloop” je možda najpoznatiji podvodni zvuk, snimljen 1997. godine hidrofonima koje je postavila Nacionalna uprava za okeane i atmosferu (NOAA). To je jedan od najglasnijih okeanskih zvukova ikada zabilježenih, a podsjeća na prelamanje velikog ledenog brijega mada niko sa sigurnošću ne zna šta je zapravo napravilo zvuk.

Okeani zaista jesu jedna neistražena divljina na planeti Zemlji. Nauka pokazuje da imaju potencijal za milione novih otkrića, od pronalaženja novih vrsta i geoloških aktivnosti, do drugih neuobičajenih geografskih noviteta, sve u cilju boljeg razumijevanja potencijala naše planete i života na njoj.

Ukoliko smo vas zainteresovali, pogledajte ovaj inspirativni TED video o zagonetkama okeana kako biste uvidjeli bogatstvo podvodnih čuda.

Možda te zanima
epilepsija kod odraslih

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh