Avokado tost – mnogima omiljeni doručak, a uz naš recept saznaćete i zašto

Avatar photo
avokado tost

Avokado tost postao je popularan zbog svoje nevjerovatne hranjive vrijednosti i bogatog okusa. Osnovna namirnica je puna zdravih masnoća i vitamina, što je čini idealnim dodatkom u jelima za doručak. Posebno je čest izbor među osobama koje se pridržavaju zdravijeg načina života, jer je kao obrok pun zdravih nutrijenata, a istovremeno ne sadrži puno kalorija.

Još jedan razlog zbog kojeg ljudi vole avokado tost je što je jednostavan i brz za pripremu. Avokado se lako nareže, a tost još lakše pripremi. Idealno za brzi doručak ili laganu večeru.

Nije precizno poznato porijeklo avokado tosta, ali se pretpostavlja da su ga prvi put počeli koristiti u Kaliforniji u  SAD-u. Kalifornija je glavna proizvođačka regija avokada u SAD-u i kuhari su se brzo snašli kako iskoristiti ovu voćku u različitim jelima.

Avokado je bogat izvor zdravih masnoća, vitamina, minerala i antioksidanata. Mononezasićene masnoće u avokadu, mogu pomoći smanjenju rizika od srčanih bolesti, a ova namirnica takođe sadrži i visoke količine vitamina K, E, C i B, kao i magnezij, kalij i folnu kiselinu. Dobar je saveznik u prevenciji bolesti očiju i poboljšanju probave, a prisustvo vlakana, aktivno pomaže u održavanju zdrave i optimalne težine.

avokado tost

Avokado tost se često sprema kada je u pitanju mršavljenje zbog nekoliko razloga:

  • Avokado je bogat izvor zdravih masnoća, koje su važne za zdravlje i pomažu u održavanju tjelesne težine. Zdrave masnoće pomažu u osjećaju sitosti i smanjuju želju za nezdravim grickalicama.
  • Niskokaloričan je, a istovremeno bogat izvor vitamina i minerala.
  • U većini slučajeva se sprema bez dodatnih šećera ili soli, što ga čini zdravijim od drugih doručaka.

Napomena: Avokado tost sam po sebi neće učiniti čuda u mršavljenju, potrebno je imati u vidu cjelokupnu ishranu i vježbanje, jer svaki dodatak vašem jelovniku je dio cjeline.

Pređimo na naš neodoljivi recept

Potrebni sastojci:

  • 1 svježi avokado
  • 1 svježi limun
  • 2 jaja
  • Integralno pecivo
  • Prstohvat himalajske soli
  • Prstohvat bibera
  • Sjemenke po želji (susam, ćurekot)

avokado tost

Priprema:

Avokado oguliti, izrezati i u dubokoj posudi izgnječiti zajedno sa začinima.

Možda te zanima
kurkuma latte

Premazati smjesu preko integralnog peciva.

Avokado preliti sa malo limunovog soka te preko staviti pripremljena jaja na oko ili kao kajkanu.

Na kraju dodatno začiniti i dodati sjemenke.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh