Avokado tost – mnogima omiljeni doručak, a uz naš recept saznaćete i zašto

Avatar photo
avokado tost

Avokado tost postao je popularan zbog svoje nevjerovatne hranjive vrijednosti i bogatog okusa. Osnovna namirnica je puna zdravih masnoća i vitamina, što je čini idealnim dodatkom u jelima za doručak. Posebno je čest izbor među osobama koje se pridržavaju zdravijeg načina života, jer je kao obrok pun zdravih nutrijenata, a istovremeno ne sadrži puno kalorija.

Još jedan razlog zbog kojeg ljudi vole avokado tost je što je jednostavan i brz za pripremu. Avokado se lako nareže, a tost još lakše pripremi. Idealno za brzi doručak ili laganu večeru.

Nije precizno poznato porijeklo avokado tosta, ali se pretpostavlja da su ga prvi put počeli koristiti u Kaliforniji u  SAD-u. Kalifornija je glavna proizvođačka regija avokada u SAD-u i kuhari su se brzo snašli kako iskoristiti ovu voćku u različitim jelima.

Avokado je bogat izvor zdravih masnoća, vitamina, minerala i antioksidanata. Mononezasićene masnoće u avokadu, mogu pomoći smanjenju rizika od srčanih bolesti, a ova namirnica takođe sadrži i visoke količine vitamina K, E, C i B, kao i magnezij, kalij i folnu kiselinu. Dobar je saveznik u prevenciji bolesti očiju i poboljšanju probave, a prisustvo vlakana, aktivno pomaže u održavanju zdrave i optimalne težine.

avokado tost

Avokado tost se često sprema kada je u pitanju mršavljenje zbog nekoliko razloga:

  • Avokado je bogat izvor zdravih masnoća, koje su važne za zdravlje i pomažu u održavanju tjelesne težine. Zdrave masnoće pomažu u osjećaju sitosti i smanjuju želju za nezdravim grickalicama.
  • Niskokaloričan je, a istovremeno bogat izvor vitamina i minerala.
  • U većini slučajeva se sprema bez dodatnih šećera ili soli, što ga čini zdravijim od drugih doručaka.

Napomena: Avokado tost sam po sebi neće učiniti čuda u mršavljenju, potrebno je imati u vidu cjelokupnu ishranu i vježbanje, jer svaki dodatak vašem jelovniku je dio cjeline.

Pređimo na naš neodoljivi recept

Potrebni sastojci:

  • 1 svježi avokado
  • 1 svježi limun
  • 2 jaja
  • Integralno pecivo
  • Prstohvat himalajske soli
  • Prstohvat bibera
  • Sjemenke po želji (susam, ćurekot)

avokado tost

Priprema:

Avokado oguliti, izrezati i u dubokoj posudi izgnječiti zajedno sa začinima.

Možda te zanima
batat i leblebije

Premazati smjesu preko integralnog peciva.

Avokado preliti sa malo limunovog soka te preko staviti pripremljena jaja na oko ili kao kajkanu.

Na kraju dodatno začiniti i dodati sjemenke.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh