Pronašli smo 12 alternativa za kuhinjske ubruse

Avatar photo

Prelazak na održivu kuhinju nije lagan, ali to može biti učinjeno s nekoliko promišljenih načina življenja. Bilo da se ulaže u kompost za smeće ili mijenjate plastično suđe sa održivim staklenim posudama, postoje jednostavni koraci koje možete poduzeti da biste imali održiviju kuhinju. Jedan jednostavan način je obećanje da ćete baciti otpadne papirne ubruse u korist održivih alternativa kao što su pamučne krpe i laneni ubrusi. Da bismo vam pomogli, u nastavku donosimo 12 alternativa za kuhinjske ubruse, koje će pomoći vašoj životnoj sredini.

Mikrofiber krpa

Ako pokušavate preći na održive alternative papirnih ubrusa, krpe od mikrofibera su odlične za svakodnevnu upotrebu. Možete ih koristiti za čišćenje fleka od hrane i pića, ali i za svakodnevno brisanje vaših ormarića i kuhinjskih aparata. Osim toga, veoma su praktične jer ih možete smjestiti bilo gdje.

Pamučni peškiri

Za svakodnevnu upotrebu, bilo da je u pitanju uklanjanje fleka ili samo zaštita krila tokom jela, možete koristiti i pamučne peškire. Odlični su za porodična okupljanja i svečane prilike ali i za svakodnevnu upotrebu.

Papir od pčelinjeg voska

Koristite papir od pčelinjeg voska za višekratnu upotrebu. U ovaj papir možete zamotati voće, povrće, ostatke hrane i još mnogo toga. Nakon upotrebe, operite ručno u hladnoj vodi bez korištenja deterdženata i ostavite da se osuši, nakon čega ga ponovo možete koristiti.

papir od pčelinjeg voska
@hercampus.com

Platneni peškiri

Platnene peškire možete koristiti za sve, od brisanja prosutih napitaka do sušenja ruku. Osim toga, pogodni su jer se mogu prati i u mašini za veš.

Spužvice

Umjesto da koristite papirne ručnike za brisanje masne tave i prljave šerpe, izaberite spužvice za pranje suđa. Zauzimaju veoma malo prostora, a jedan paket spužvica moći će vam trajati i tokom cijele godine.

Navlake od lana i pamuka

Izbacite papir i plastiku iz vaše svakodnevne upotrebe koristeći navlake od pamuka i lana. Elastične su tako da se prilagođavaju bilo kojoj posudi i zdjeli.

Pamučni peškiri sa niskim vlaknima

Ovi pamučni peškiri su veoma izdržljivi. Obično se koriste u sterilizaciji hirurških elemenata, ali su idealni za svaki zadatak prilikom kojeg vam je potreban čvrst peškir za višekratnu upotrebu.

dreamingincmyk.com

Lanene vrećice za hljeb

Zaštitite svježe tijesto pomoću ovih višekratnih lanenih vrećica za hljeb. Pomoći će vam da hljeb i peciva duže vremena ostanu svježi.

Možda te zanima
voda u flasici

Pamučne kuhinjske krpe za višekratnu upotrebu

Ove teksturirane kuhinjske krpe su savršene za prvu pomoć prilikom prosipanja hrane i pića, baš kao i papirni kuhinjski ubrusi. Osim toga, peru se u mašini za veš tako da njihov životni vijek može biti veoma dug.

hljeb krpaPlatnene salvete kao podmetači

Papirnate salvete zamijenite platnenim koje se mogu ponovo koristiti. Možete ih pronaći u raznim dezenima i oblicima tako da su i odličan dio dekoracije stola.

Obnovljive vrećice za ostatke hrane

Riješite se papirnih i plastičnih vrećica, te u svakodnevnu upotrebu uvedite obnovljive vrećice za sendviče ili drugu vrstu hrane. Možete ih obrisati ili oprati u mašini za veš, osušiti te ponovo koristiti.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh