Kako da dugo ostanete mladi?

Avatar photo

Ostanite dugo mladi sa ovim zadivljujućim, potpuno prirodnim načinima koji podstiču rad mozga, zaustavljaju stres i omogućavaju glatku kožu. Za vas smo istražili šta naučnici i eksperti preporučuju kada je u pitanju usporavanje starenja. Njihovi savjeti će vam pomoći da ostanete mladi i da se svakodnevno osjećate fantastično, kroz vježbanje, zdravu ishranu i opuštanje. Probajte sve ovo već danas.

Odmorite se i meditirajte

Jednom ili dvaput dnevno, 10 do 20 minuta sjedite mirno, zatvorite oči, opustite mišiće, okrenite glavu, vrat i ramena i duboko udahnite. Na svakom izdisaju ponovite svoju mantru. Kada završite, držite oči zatvorene još minut, polako dozvolite da vam se svakodnevne misli vrate u vaš um. Fokusirajte se na svoje disanje i kako se vaša stopala spuštaju sa svakim korakom.

Jedite više zdravih masti

Praktično svaki stručnjak se slaže da vam trebaju dva grama оmega-3 masnih kiselina dnevno. Jedite mnogo ribe kao što je divlji losos, orahe i drugo koštunjičavo voće. Ako ne dobijate dovoljno оmega-3 iz vaše ishrane, razmislite o uzimanju suplemenata u vidu ribljeg ulja. Najširi izbor suplemenata možete pronaći u svim poslovnicama Moja apoteka

Sklonite se sa kauča

Ukoliko već ne trenirate, odvojte vrijeme za tri 20-minutna treninga sedmično. Trčite, vozite bicikl, plivajte, plešite – radite ono u čemu najviše uživate.

Osjećajte ljubav

Izbacite dosadu i izolaciju iz vaše svakodnevice, pod svaku cijenu. Ponovno zapalite plamen sa svojim partnerom. Ili otkrijte novu ljubav u nekom drugom obliku: slikajte se, pridružite se klubu knjiga, pokrenite sopstveni posao. Jednostavno činite sve što čini da se osjećate energično i živo.

Radite jogu

Praktikujte jogu ili druge aktivnosti uma i tijela najmanje dva puta sedmično, da biste sebi dali energiju, pomogli svom tijelu da izgradi koštanu masu i kako biste smanjili stres.

Jedite dobre i zdrave namirnice

Jedite suho voće, goji bobice, pijte sok od nara. Niste ljubitelj ovih okusa? Kupite ih u koncentratu i dodajte dnevno kašiku kefiru (ili običnom jogurtu). Jedite puno vitamina C i izbjegavajte sunce kako biste svojoj koži dali mladalački sjaj.

Možda te zanima
serija

Pijte zeleni čaj

Popijte dvije ili tri šolje zelenog čaja dnevo. Ovaj čaj ima brojne zdravstvene benefite o kojima više možete pročitati na ovom linku.

Praktikujte mentalni aerobik

Jačajte svoj um svakodnevno radeći ukrštene riječi, Sudoku, bojanke za odrasle ili druge mozgalice jer one pozitivno utiču na kondicioniranje lijeve i desne sfere mozga i održavanje i osposobljavanje memorije.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh