Kako dubinski očistiti mašinu za pranje veša?

Avatar photo
Masina za pranje vesa, na njoj je biljka a pored bela stolica i korpa za ves

Kada pomislimo na mašinu za pranje veša, ono što posljednje pomislimo je njeno čišćenje. Ona bi trebala da čisti našu odjeću, pa kako onda uopšte može biti prljava? ZdraviJa vam u nastavku donosi činjenice zbog kojih biste trebali da čistite svoju mašinu za veš, te na koji način da to i uradite.

Zašto je unutrašnjosti mašine za pranje veša potrebno čišćenje?

Ukoliko niste znali, mašina za veš može da prikupi sve vrste nepoželjnih supstanci. Mašine za veš su sklone rastu plijesni. Ovo može predstavljati opasnost za zdravlje, a da ne pominjemo da ne miriše dobro. Treba biti svjestan da većina fekalnih materija i urin ipak ulaze u mašinu za pranje veša.

Dodajte tu i pranje tkanina poput mikrofibera koja se koriste za čišćenje, kao što su kupatila i shvatićete da je vašoj mašini ipak potrebno malo više pažnje. Jednostavno, pune su bakterija i plijesni jer su tamne, zatvorene i vlažne same po sebi.

Kako održavati mašinu za pranje veša čistom i mirisnom?

ZdraviJa se potrudila da vam pronađe nekoliko savjeta kako bi vaša mašina bila čista. Preporučujemo vam da to radite nekoliko puta godišnje. Međutim, postoji i nekoliko svakodnevnih savjeta koji će vam biti od koristi.

  • Ostavite otvorena vrata od mašine kako biste spriječili stvaranje zastrašujućih mirisa.
  • Korišćenje previše deterdženta za pranje veša ili omekšivača tkanine može prouzrokovati nagomilavanje sapunice. Koristite odgovarajuću količinu (često je to manje nego što mislimo) i izvršite dodatno ispiranje poslije pranja ako je potrebno.
  • Vrata od mašine jednom sedmično očistite sredstvom protiv gljivica, kao što je sirće pomiješano sa esencijalnim uljima čajevca.

Najbolji (prirodni) način za dubinsko čišćenje mašine za pranje veša

pranje vešaPostoji puno instrukcija o tome kako očistiti mašinu za veš, ali mi ne bismo pokušali mnoge od njih. Neki načini djeluju efikasnije od drugih, a neki koriste sredstva kao što je izbjeljivač, respiratorni toksin koji ne ubija bakterije efikasno, već samo izbjeljuje materijale.

Mnogi recepti pozivaju na miješanje sode bikarbone sa sirćetom. Iako je ova kombinacija potpuno sigurna i prirodna, možda nije toliko efikasna. Kada se alkalna soda bikarbona kombinuje sa kiselim sirćetom, oni mogu da oslobode prljavštinu jer poništavaju svoja svojstva međusobno.

Savjeti za čišćenje

Soda je čudesna za čišćenje različitih površina oko kuće. Pomaže u razbijanju tvrdokornih naslaga vode, rastvaranju masti i deodorizaciji.

Sirće je kiselina koja pomaže u uništavanju masti i plijesni. Ono se može redovno koristiti u ciklusu ispiranja kao omekšivač tkanine, ali je takođe efikasno pri čišćenju mašine.

Borax je prirodni mineral koji je poznat po tome što ubija široku paletu bakterija i omekšava vodu.

Eterična ulja imaju širok spektar antimikrobnih svojstava, u zavisnosti od toga koje se koristi. Drvo čajevca, ili melaleuca, ima snažna anti-gljivična svojstva koja pomažu u ubijanju plijesni, kao i u borbi protiv bakterija i virusa.

ZdraviJa recept za čišćenje mašine za veš

  • 2 kašike boraxa ili prirodnog izbjeljivača
  • 2 kašike sode
  • 2 kašike bijelog sirćeta
  • 30 kapi sredstva protiv gljivica ili esencijalnog ulja čajevca (ili mješavina)

Izvadite sve dijelove koje možete iz mašine i potopite ih u vruću vodu u koju ste dodali sredstvo za čišćenje. Kada se ostaci smekšaju, očistite ih starom četkicom za zube, isperite svježom vodom i vratite ih u mašinu.

Možda te zanima
menstrualne gacice

Ukoliko ne možete izvaditi pojedine dijelove, onda stavite u njih malo sirćeta i očistite četkicom za zube.

pranje vešaStavite sodu i borax u bubanj. Namjestite mašinu za veš na najtopliju postavku i koristite najveću količinu vode. Ukoliko vaša mašina ima ciklus čišćenja, koristite i to. Provjerite uputstva proizvođača mašine da biste vidjeli da li vaš model preporučuje stavljanje praha u određeno mjesto.

Nakon završetka ciklusa, sipajte sirće i eterična ulja u dio za doziranje deterdženta. Pokrenite drugi isti ciklus čišćenja. Obrišite bubanj čistom tkaninom od mikrofibera. Koristite krpu od mikrovlakana sa rastvorom sirćeta za brisanje spoljašnje strane mašine. Uklonite i očistite filter vrućom vodom i sirćetom.

Nadamo se da će vam ovi savjeti i recepti biti korisni kako biste vašu mašinu za pranje veša dugo održali čistom i funkcionalnom.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh