Kako vam izlazak napolje može promijeniti život?

Avatar photo

Izlazak napolje zaista čini veliku razliku svakog dana. I važno je napomenuti da kada kažemo “napolje” ne mislimo samo na opuštajuću divljinu i prirodu. Dovoljno je da posjetite obližnji park, kafić na otvorenom ili se popnete na vrh obližnje zgrade.

Stvar je u tome što se lako zaglaviti u rutini ili zalijepiti se za ekran televizora, telefona ili računara. Sve to nas čini kratkovidim u odnosu na to u kom smjeru vodi naš život. Uređaji nas zabavljaju i čine nas previše zauzetim da uzmemo trenutak, procijenimo i vizualizujemo određene životne situacije. Biti na otvorenom prostoru, bez ikakve distrakcije, učiniće da se “probudimo” iz našeg svakodnevnog života – posebno ako smo sami ili u ugodnom društvu.

Spoljašnjost nas tjera da se diskonektujemo od uređaja i ljudi. Ona pruža instant detoks

5+ sati svakodnevno provodimo gledajući u naše telefone, i to svakako ne treba da bude normalno. Ukoliko izađete iz kuće i pobjegnete od wi-fi-ja , osjećaćete se tako dobro jer ćete zaboraviti na sve što vas za njega veže, posao, fakultet i druge obaveze. Takođe ćete početi da cijenite ko je i šta oko vas i jednostavno ćete živjeti malo više van mreže i u pokretu.

Pomaže vam da shvatite kako se osjećate, šta vam treba, a šta želite

Kad izađete na otvoreno, težite da obratite pažnju na vašu okolinu. Gledajte u drveće, automobile ili zgrade, posmatrajte ih pažljivije nego kada ste unutra, okruženi blijedim neživim predmetima. Napravite pauzu da prošetate niz ulicu. Sad zamislite da ste dodijelili svrhu ovoj pauzi i iskoristili je da se ponovo povežete sa sobom. Pitajte sami sebe kako se osjećate i zašto. Šta vam treba da se osjećate bolje?

Nova okruženja – nove ideje

Žao nam je, ali ko se to još može inspirisati gledajući u isti ekran, isti zid, istu kancelariju dan za danom? Ne mi. Idealno je da se ponekad prepustite lutanju, spakujete i odete na putovanje – makar nekoliko desetina kilometara od vašeg prebivališta. Sklonite se sa sofe i iz zone udobnosti. Shvatićete da ovo pomaže baš svima i omogućava da razmišljate u drugom pravcu.

Možda te zanima
dnevni umor

Otvoreni prostor omogućava da se osjećate generalno bolje

Pogotovo u manjim ili velikim gusto naseljenim gradovima, otvoreni prostor je dragocjen. Nismo sigurni da li to ima veze sa umom ili tijelom, ali kada imamo više “vazdušnog prostora” nad našim glavama, to nam daje osjećaj slobode. I znate šta? Taj osjećaj je sjajan jer bukvalno uklanja sve što vas dijeli od ostatka svijeta. Nebo postaje granica – bukvalno! A to nesvjesno i energično stanje je nevjerovatno moćno.

Spoljašnjost pomaže da stvari stavite u perspektivu

Ne možete se diviti umjetničkom djelu odmah, neprestano gledajući u njega. Morate prvo da se distancirate. Ovo važi za sve. SVE. Rad, ideje, odnose. Dakle, sljedeći put kada se budete osjećali preplavljenim, kao da ste se zaglavili, kada vam bude dosadno ili naporno, izađite van i napravite prostor za sebe.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh