Klice – hranljiva „bomba“ vitamina i minerala

Avatar photo
klice

Ako želite da priuštite svom tijelu pravu eksploziju vitamina, trebali biste jesti klice. One su najbolja hrana koju možete uzgojiti sami, a njihova nutritivna vrijednost razlog je zašto se već vijekovima upotrebljavaju i u kineskoj kuhinji.

Danas je popularnost klica u porastu, a na ruku ljubitelja ovih malih biljčica ide i dostupnost, kao i pristupačna cijena. Tako ih možete uzgojiti sami iz sjemena biljaka – sjemena suncokreta, brokule, kupusa ili mrkve, a klijati možete i mahunarke te orašasto voće.

Zdravstveni benefiti

Uticaj na zdravlje vidljiv je vrlo brzo, a razlog tome je činjenica da se klijanjem sadržaj nutrijenata višestruko povećava. Tako u prvih 70 sati znatno raste količina vitamina A, B, C, E, jednostavnih šećera, esencijalnih aminokiselina, magnezijuma, željeza, fosfora, karotina biotina, flavonoida i visoko značajnih enzima.

I ne samo to, veći je i sadržaj hlorofila, a on znači život, našu esenciju. Nije slučajnost da molekularna struktura hlorofila podsjeća na molekularnu strukturu hemoglobina, glavnog sastojka krvi.

Ova hrana je odlična za probavu i zdravu crijevnu floru, a bitno doprinose jačanju imuniteta.

Vrste klica

Alfalfa klice se preporučuju djeci i odraslima. Sprečavaju nastanak osteoporoze, karcinoma i srčanih bolesti.

Klice mungo graha čiste organizam od toksina i jačaju funkciju jetre.

Klice badema povećavaju vitalnost organizma i vrlo su ukusne.

Klice brokule su prave mineralno-vitaminske bombe. Sprečavaju nastanak nekoliko vrsta karcinoma.

Klice graška pomažu pri stabilizaciji nivoa šećera u krvi, dok klice sočiva jačaju srce i imunitet.

Klice pšenice pokreću metabolizam i uklanjaju stres.

Klice kinojezobi i raži jačaju otpornost organizma, dok klice rotkvice imaju protivupalno djelovanje.

Klice krese su ukusne i aromatične, a djeluju alkalno i antibakterijski. Posebno su korisne u zimskom periodu kada je organizam podložniji prehladama.

Klice slanutka jačaju rad gušterače, želuca i srca.

Klice suncokreta su jako ukusne, bogate željezom, masnoćom, te pomažu u razgradnji holesterola.

Možda te zanima
imunitet

Klice se mogu jesti same, a koriste se i u mnogim receptima. Možete ih dodati u salate, čorbe i jela od povrća, ali na kraju termičke obrade jer ona uništava njihova nutritivna svojstva.

Možda vas bude zanimalo i koje to povrće možete uzgajati u svome domu, i od istih dobiti klice.

klice

Koja su to nutritivna svojstva i prednosti konzumiranja klica najbolje znaju stručnjaci koji tvrde da postoji najmanje 10 razloga zašto treba konzumirati klice.

  1. 100 puta više enzima nalazi se u klicama nego u sirovom voću i povrću. Enzimi su posebne vrste proteina koji djeluju kao katalizatori na funkcionalnost vašeg tijela. Izvlačenje više vitamina, minerala, aminokiselina i esencijalnih masnih kiselina iz hrane koju konzumirate osigurava vašem tijelu više esencijalnih prehrambenih dogradnih grupa za učinkovitije funkcioniranje svakog procesa.
  2. Tokom procesa klijanja povećava se osnovni sadržaj masnih kiselina. Kod većine nas nedostaje ovih esencijalnih masnoća koje razgrađuju mast, jer one nisu uobičajene u našoj prehrani. Konzumacija klica je odličan način za dobitak važnih hranjivih tvari.
  3. Kvalitet proteina u grahu, orasima, sjemenkama ili žitaricama je poboljšan kada su oni proklijali. Proteini se mijenjaju tokom procesa namakanja i proklijavanja, poboljšava se njegova prehrambena vrijednost.
  4. Značajno se povećava sadržaj vlakana kod graha, oraha, sjemenki, ili žitarica. Vlakna su najvažnija za mršavljenje. Tako klice, odnosno njihova vlakna, za sebe vežu masti i toksine u našem tijelu pomažući tako pri njihovom izbacivanju iz tijela te osiguravaju brzu razgradnju svih masnoća koje naše tijelo apsorbuje, izbacujući ih iz tijela prije nego se resorbuju kroz crijevne opne (koje su glavno mjesto za apsorpciju nutrijenata u krvi).
  5. Sadržaj vitamina se drastično povećava. To se posebno odnosi na vitamine A, B-kompleks, C i E. Sadržaj vitamina kod nekih sjemenki, žitarica, graha ili oraha, povećava se i do 20 puta u odnosu na izvornu vrijednost, i to samo kroz nekoliko dana klijanja. Istraživanja pokazuju da tokom procesa klijanja kod indijskog zelenog graha (ili zeleni grah, kako često nazivan) dolazi do povećanja vitamina B1 do 285%, vitamina B2 i do 515%, i nijacina do 256%.
  6. Tokom klijanja, kod sjemenki, žitarica, oraha ili graha, minerali se vežu za bjelančevine, čineći ih tako više upotrebljivima u tijelu. To vrijedi za alkalne minerale poput kalcijuma, magnezijuma i drugih koji pomažu uravnotežiti naš tijelesni sastav pospješujući mršavljenje i poboljšavajući zdravlje.
  7. Klice su alkalizacija vašem tijelu. Mnoge bolesti, uključujući i rak, povezani su sa viškom kiselosti u tijelu.
  8. Klice su temelj hrane uzgojene na lokalnom nivou. Kada ih sami uzgajate, pomažete okolini, te se osiguravate od neželjenih pesticida, prehrambenih aditiva i drugih štetnih hemikalija koje pospješuju masnoću koja sprečava svaki vaš pokušaj mršavljenja.
  9. Energija sadržana u sjemenkama, žitaricama, orasima ili mahunarkama buja i raste kroz namakanje i klijanje.
  10. Ono što je nekima možda i najbitnije jeste da su klice stvarno jeftine i povoljne.

klice

ZdraviJa vam savjetuje da pokušate sami uzgojiti klice, ili da ih kupite od provjerenih uzgajivača, ako nemate uslova za vlastitu „proizvodnju”. Uživajte u svojoj porciji zdravlja!

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh