Muzika utiče pozitivno na naše zdravlje, evo i kako

Avatar photo

Slušanje muzike je učinkovita terapija protiv boli, utiče na smanjenje krvnog pritiska i ubrzava oporavak nakon moždanog udara. Muzika jača imunitet, unapređuje memoriju, koncentraciju, inteligenciju i pažnju, a ZdraviJa vam donosi priču o tome na koje još načine muzika utiče na naše zdravlje.

Muzika je jedna od rijetkih aktivnosti koja uključuje korištenje cijelog mozga. Svojstvena je svim kulturama i može imati iznenađujuće prednosti, ne samo na učenje jezika, poboljšanje pamćenja i fokusiranja pažnje, već može imati i pozitivan učinak i na fizičku koordinaciju i razvoj.

Naravno, ona može biti i ometajuća, ako je preglasna ili ako je neprilagođena kontekstu onoga što pokušavamo raditi, jer se u tom slučaju i muzika „bori” za našu pažnju. No, u većini slučajeva izloženost različitim vrstama muzike ima samo pozitivne učinke na nas.

Terapija protiv boli

Slušanjem muzike, kažu stručnjaci, možemo smanjiti hronične bolove niza bolnih stanja. Osteoartritis i reumatoidni artritis smanjuje se i do 21 odsto, a depresiju smanjuje i do 25 odsto.

Terapija muzikom se sve više koristi u bolnicama kako bi se smanjila potreba za lijekovima tokom porođaja, onda da se smanji postoperativna bol, te služi dopuni korištenja anestezije tokom operacije.

​Smanjuje krvni pritisak

Puštajući opuštajuću muziku svako jutro i veče, ljudi s visokim krvnim pritiskom mogu trenirati sebe da snižavaju krvni pritisak – i da ga održavaju nižim. Prema istraživanjima slušajući samo 30 minuta klasičnu, keltsku ili rege muziku možemo značajno smanjiti visoki krvni pritisak.

Lijek za srce

Istraživanja pokazuju da je muzika dobra za srce ne zbog svog žanra već zbog tempa koji svaki žanr ima. Italijanski i britanski istraživači su došli do saznanja da su učesnici imali ubrzaniji rad srca i stopu disanja kada su slušali glasnu i brzu muziku, a kada bi slušali laganiju, rad njihovog srca bi se smanjivao kao i disanje.

Takođe, tokom pauze slušanja muzike, rad njihovog srca i stopa disanja su bile na optimalnom nivou, bez obzira koju od šest vrsta muzike su slušali prethodno (od klasike do hip hopa). Hoće li se pojedincu svidjeti vrsta muzike, nije toliko bitno, jer tempo i ritam imaju navjeći uticaj na opuštanje.

Ubrzava oporavak nakon moždanog udara

Dnevna doza omiljenog popa, klasične muzike ili džeza može ubrzati oporavak od moždanog udara, pokazalo je najnovije istraživanje. Kada su bolesnici s moždanim udarom u Finskoj slušali muziku par sati svaki dan, verbalno pamćenje i pažnja im se značajno poboljšali u odnosu na bolesnike koji nisu imali nikakvu muzičku stimulaciju, ili koji su slušali priče koje su im se čitale naglas.

muzika

​Jača imunitet

Muzika može stimulisati imuni sistem. Naučnici objašnjavaju da određena vrsta muzike može stvoriti pozitivno i duboko emotivno iskustvo, što dovodi do lučenja hormona koji su zaslužni za jačanje imunititeta. To pomaže doprinošenju smanjenja faktora odgovornih za bolesti. Slušanje muzike ili pjevanja takođe može smanjiti nivo stresa povezanih sa hormonom kortizol.

Poboljšava inteligenciju i učenje

Ideja da muzika čini ljude pametnijima privuklo je veliku pažnju naučnika i medija. Slušanje muzike ili sviranje nekog instrumenta zapravo može učiniti bolje učenje, potvrđuju istraživanja.

Unapređuje vašu memoriju

Moć kojom muzika utiče na vašu memoriju je vrlo intrigantna. Mocart i barokna muzika, sa 60 bita u minuti, aktivira i lijevu i desnu stranu vašeg mozga. Simultani rad i lijeve i desne moždane strane utiče na bolje učenje i zadržavanje informacija. Informacije do kojih dolazite u procesu učenja aktiviraju vašu lijevu stranu, dok muzika aktivira desnu. Takođe, aktivnosti tokom kojih vam simultano rade obje strane mozga, poput sviranja instrumenta ili pjevanja, utiču na povećanje kapaciteta mozga da obrađuje informacije.

Poboljšava koncentraciju i pažnju

Slušanje lagane muzike ili opuštajuće klasike poboljšava trajanje i intenzitet koncentracije. Nije još jasno kakva vrsta muzike je bolja, ili kakva je muzička struktura potrebna, ali mnoga istraživanja su pokazala značajne učinke.

Poboljšava tjelesne pokrete i koordinaciju

Muzika smanjuje napetost mišića i poboljšava tjelesne pokrete i koordinaciju. Ona može imati važnu ulogu u razvoju, održavanju i obnovi fizičkog rada u rehabilitaciji osoba s poremećajima pokreta.

Iz svh ovih razloga, ZdraviJa vam savjetuje da upalite svoju omiljenu muziku i sa uživanjem obavljate svakodnevne aktivnosti koje vas čine srećnim.

Ako ste vi od onih koje trening čini najsrećnijima, pročitajte koje to benefite donosi slušanje muzike tokom treninga.

Pročitajte i kojih je to 10 razloga zašto svako treba da trči.

Pomaže u održavanju ritma

Dvije najbitnije osobine muzike za trening su tempo i ritam. Oba podstiču reakciju u vidu sinhronizacije pokreta u skladu sa muzikom. Tako, slušanje dovoljno stimulativne muzike, daje određenu dozu energije koja podstiče brže i efikasnije pokrete. Ritam djeluje kao signal na motorni dio mozga. Osim toga, sinhornizacija pokreta utiče i na disanje jer dovodi do ravnomjernog i pravilnog disanja.

Možda te zanima
djecu

Najbolje je napraviti listu pjesama koje odgovaraju tipu vježbi koje izvodite. Tako su pjesme bržeg ritma odlične za intenzivne treninge, dok su one malo sporije dobre za jogu, meditaciju i pilates.

Identifikujte se sa pjesmama

Drugi aspekt putem kojeg muzika pospješuje trening jeste povezivanje za pjesmom. Identifikacija sa riječima je jedan od najlakših načina za pronalazak motivacije. Baš zbog toga, izbjegavajte numere sa kojima ste sentimetalno povezani kako ne biste osjećali tugu i sjetu. Izaberite pjesme koje u vama bude lijepa osjećanja, te podstiču na igru i ples.

Poboljšava raspoloženje

muzika sport

Muzika utiče na nivo uzbuđenja, na svjest o težini vježbanja i na kraju, utiče na raspoloženje. Dobro raspoloženje daje nam osjećaj da ništa nije teško, što sam trening čini lakšim ali nas i tjera da vježbamo češće. To i jeste cilj. Muzika treba da vas pokrene da vježbate brže, bolje i jače, a da pritom ne osjećate veliki napor.

Istraživanja su pokazala da tempo od 120 do 140 otkucaja po minuti najbolje doprinosi treningu umjerenog intenziteta. Ako imate omiljenu pjesmu koja vas u svakom trenutku može oraspoložiti i pokrenuti pustite je glasno i prepustite se treningu sa uživanjem.

Pospješuje izdržljivost

Odgovarajuća lista pjesama može i te kako napraviti pomak u ishodu treninga. Naredni put kada budete trenirali duboko se udubite u pjesmu i prije nego što shvatite, naći ćete se u situaciji da ste odradili nekoliko ponavljanja više od onoga što ste zacrtali.

Olakšava oporavak nakon treninga

Slušanje opuštenih melodija nakon treninga pomaže tijelu da se umiri i opusti. Pokušajte sa akustičnim verzijama omiljenih pjesama ili jednostavno izaberite pjesme sporijeg ritma.

Sada kada znate za sve prednosti slušanja muzike po treniranje, bacite se na sastavljanje vaše liste pjesama za trening ili poslušajte našu:

 • Imagine Dragons – „Whatever It Takes”
 • Natasha Bedingfield – „Unwritten”
 • Survivor – „Eye Of The Tiger”
 • Faithless – „Insomina”
 • Bruno Mars – „Thats What I Like”
 • Charlie Puth – „Attention”
 • David Guetta ft Justin Bieber – „2U”
 • Drake – „Hotline Bling”
 • DJ Khaled ft Rihanna – „Wild Thoughts”
 • Dua Lipa – „Be the One”
 • Mahmut Orhan – „Feel”
 • Rag ‘n’ Bone Man – „Human”
 • Adele – „Send My Love”
 • Lost Frequencies – „Less is More”
 • Flo Rida – „Wild Ones”
 • Drake – „Take Care”
 • The Weekend – „The Hills”
 • The Chainsmokers – „Closer”
 • DJ Snake ft Justin Bieber – „Let Me Love You”
 • Kygo ft Ellie Goulding – „First Time”

Poslušajte i šta je Maja Manojlović za ZdraviJa TV rekla na temu kako muzika uopšte utiče na naše zdravlje.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh