Prag – zlatni grad okupan zlatnim bojama jeseni

Avatar photo
Prag jesen

Prag je glavni i najveći grad Češke. Njegova panorama oduzima dah, a neizbježni mostovi su jedna od omiljenih stavki koje bi trebalo obići. Smješten je na desnoj obali rijeke Vltave, tačno na pola puta od Beča do Berlina. Stari grad predstavlja najstariji ali ujedno i najživopisniji dio grada nastao u XIII vijeku.

Sam Prag leži na sedam brda između kojih postoji mnoštvo religijskih građevina, zamkova, palata, muzeja, parkova i interesantnih ulica.

Zovu ga Zlatni Prag, grad stotinu tornjeva, koji se presijavaju po sunčanom vremenu, te je to razlog što nosi epitet „zlatni grad”. Niko ne zna tačno koliko ima tornjeva i koliko pivnica u ovom gradu. Kažu da, kad počnu da ih broje, broje donekle, a kad se umore, svrate u neku od najbližih pivinica i nakon toga zaborave na dalje brojanje. Tako se i pretpostavlja da ima oko 500 tornjeva i isto toliko pivnica.

U nastavku vam dajemo prijedlog šta posjetiti u ovom evropskom dragulju. A zlatna jesen je posebna u zlatnom Pragu. Tako da je sada najbolje vrijeme da rezervišete svoju kartu za Prag.

prag jesen

Astronomski sat Orloj

Iz XV vijeka nalazi se u srcu Starogradskog trga, istorijskog centra Praga i predstavlja pravo mjesto odakle treba započeti obilazak Praga. Sastoji se od prozora sa apostolima na vrhu, astronomskog i kalendarskog brojčanika, i u svakom trenutku pokazuje tačno vrijeme, dane, mjesečeve mijene, horoskop, tačni položaj Sunca i Mjeseca, praznike. Takođe, na svaki pun sat veselo zvoni.

Jevrejska četvrt

U potpunosti okružena starim gradom, Jevrejska četvrt (Josefov) odolijeva zubu vremena. Ovaj dio grada, nekada poznat i kao Jevrejski geto, je jedan od najljepših za lutanje i uživanje u velikom broju prodavnica antikviteta, satova, razglednica i suvenira. Jedna od znamenosti koja se obavezno mora posjetiti u ovoj četvrti je Hebrejski sat na vrhu stare gradske skupštine, koji se nalazi ispod regularnog sata i koji radi unazad.

Stari gradski trg

Kao istorijski centar Praga, nemoguće je propustiti i ne vidjeti Stari gradski trg. Različiti arhitektonski stilovi su evidentni, a tu su i mnogobrojne atrakcije koje su sve jedna pored druge. Najbolji način da doživite Stari grad je da lutate brojnim uličicama bez ikakvog plana ili pravca. Takođe, ne zaboravite se uputiti ka ogromnoj gužvi kako biste vidjeli čuveni Astronomski sat, prepun legendi i misterija.

Hram Djevice Marije Tinske

Kada se nađete u srcu Praga, primijetićete dva crna tornja koja se odvažno izdižu iz Starogradskog trga, najprometnijeg mjesta u čitavom gradu. Na ovom trgu su smješteni brojni sadržaji privlačni turistima, a najupečatljivija je upravo crkva Djevice Marije Tinske sa dva 80 metara visoka tornja blizanca.

Spoljašnjost crkve je prekrivena gotičkim obilježjima, dok u unutrašnjosti dominira barokna raskoš. Bajkovita crkva je poslužila čak i kao inspiracija Volt Dizniju za motive dvoraca i kula u njegovim bajkama i samom Diznilendu.

Pročitajte i u kojim to još evropskim gradovima možete provesti divnu zlatnu jesen.

Vaclavski trg

Nakon putovanja u prošlost, uputite se ka Vaclavskom trgu kako biste doživjeli pravi, moderan Prag ili preciznije, gdje ćete naći lokalno stanovništvo u jednoj od najprometnijih trgovačkih oblasti u gradu. Upravo ovdje se nalaze i brojni međunarodni brendovi i dizajneri.

Narodno pozorište

Dalje, prema Vltavi, uputite se ka praškom Narodnom pozorištu. Usput ćete proći pored kafea Luvr, jednog od predivnih kafića koji djeluje kao da je ostao zarobljen u nekim divnim, davnim vremenima, a kada dođete do pozorišta u blizini se nalazi i čuveni kafe Slavija. Ovo je jedan od najstarijih kafea u Pragu, gdje se uveče može čuti pijanista za klavirom.

Karlov most

Sama arhitektura Praga je sama po sebi impresivna, a ono što se proporučuje svim turistima je prelazak preko Karlovog mosta zbog fenomenalnog pogleda na rijeku. On je najstariji Praški most, sagrađen 1357. godine. Prepoznatljiv je jer svaki njegov dio je dio istorije ovog grada bilo da su to fontane, vrtovi ili mitovi iz drevnih mitologija.

Most je ime dobio po najpoznatijem kralju, Karlu IV i danas predstavlja glavnu turističku atrakciju po kojoj se kreću isključivo pješaci. Originalnog naziva „Kameni most”, čak 400 godina je bio jedina veza između dvije obale Vltave i spona Starog i Malog grada, karakterističnog po aristokratskim kućama i palatama. Prepoznatljiv je po dva gotička tornja na svakom kraju (predstavljaju ulaz) i po brojnim statuama duž njega.

prag jesen

 

Možda te zanima
Santorini

„Petřínská rozhledna“

Na Maloj Strani, je čelični toranj visine šezdesetak metara i jedna od najposjećenijih turističkih atrakcija Praga, zbog svoje sličnosti sa Ajfelovom kulom. Sagrađena je 1891. godine i korišćena kao opservatorija, kao i TV toranj, a danas je isključivo turistička atrakcija do koje možete doći žičarom ili pješke. Vedrim danima ovde možete uslikati najlepšu panoramu češke prestonice, a ne propustite da obiđete i opservatoriju sa puno zanimljivih stvari (vaga koja će vam reći koliko ste teški na bilo kojoj planeti Sunčevog sistema).

Praški dvorac (Hradčani)

Površine preko 70.000 m2 jedan je od najvećih dvorskih kompleksa na svijetu. U njegovom sastavu nalaze se Katedrala svetog Vita, brojne bazilike i palate, vrtovi, ljetna rezidencija kraljice Ane. Smatra se da je praški zamak osnovao princ Borivoj 880. godine, a od X vijeka predstavlja sjedište državne vlasti.

Plešuća kuća

Na kraju, završite obilazak kod zanimljive „Plešuće kuće“ koja nosi nadimak Fred i Džindžer. Iako se ne nalazi u strogom centru grada, odavde ćete sjajno sagledati veličinu Praga, uživati u pogledu na stare tramvaje koji prolaze pored vas, kao i u pogledu na rijeku.

Doživite čarobnu jesen i u Italiji. A, ako više volite putovati u Veliku Britaniju, ovo su destinacije koje morate posjetiti tokom jeseni.

Gdje jesti zdravo i povoljno u Pragu?

Kada se umorite od energičnog obilaska ovog divnog grada, sigurno je da ćete ogladniti. Ako ste jedan od onih disciplinovanih koji i na putovanju želi da se hrani zdravo, ZdraviJa je za vas istražila gdje to može da se jede ukusno i zdravo u Pragu.

Prema ocjeni turista, najomiljenije povoljno mjesto za ručak u Pragu je „Paprika Mediterranean Bistro & Bar“. Oni nude brzu, mediteransku, srednjoistočnu i izraelsku hranu, te meni prilagođen vegetarijancima i veganima. Jedan od takvih restorana su i „Chocafe“, „Estale“ i „Lavande“ restorani.

Nekoliko dana u Pragu nije dovoljno kako biste posjetili sve znamenitosti. Ovo je razlog zbog kojeg se putovanje u Prag uvijek iznova planira, a ukoliko ne uspijete prvi put posjetiti neke od navedenih sadržaja, vjerujemo da ćete to sigurno učiniti kada se ponovo nađete u zlatnom gradu.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh