Putna apoteka: 4 stvari koje ne smijete zaboraviti da spakujete

Avatar photo
putovanje pakovanje avantura put

Sezona godišnjih odmora je već uveliko otvorena, te mnogi od nas koriste slobodno vrijeme da odu na putovanje ili se spuste do mora. Prije nego što se uputimo ka željenoj turističkoj destinaciji potrebno je da se spakujemo. Neizostavan dio pakovanja je svakako i putna apoteka.

Mnogi kada pomisle na pakovanje prvo pomisle na brdo odjeće i cipele, međutim prioritet treba da vam budu sljedeće stvari: putne isprave, zdravstvena knjižica, putno zdravstveno osiguranje i putna apoteka.

Bez obzira da li putujete na morsku obalu za vrijeme odmora ili ostajete u hladovini rijeka i bazena, neke proizvode je važno imati uz sebe. U nastavku pogledajte šta je sve u pitanju.

Zaštita od sunca

Istraživanja su pokazala da štetne efekte na kožu imaju ne samo UV-A i UV-B sunčevi zraci, nego i infracrveni IR-A zraci koji prodiru u najdublje slojeve kože, dovodeći do njenog oštećenja i prijevremenog starenja.

SPF je oznaka koja pokazuje koliko neki proizvod filtrira UVB zrake. To je vrijeme tokom kojeg koža može biti izložena suncu bez da nastanu opekotine od sunca. Za razliku od njih, UVA zrake su manje intezivne ali češće i dublje ulaze pod kožu, te samim tim stvaraju veće posljedice po kožu. One uzrokuju fotostarenje, netoleranciju na sunce, poremećaje pigmentacije te karcinoma kože.

Za razliku od najčešće spominjanih UVA i UVB zraka, infracrveno zračenje, naročito IRA zraci, prodiru kroz cijelu kožu, sve do potkožnog tkiva. Njihov utjecaj na kožu umnogome zavisi od dužine izlaganja, pa se u toku samo jednog sata kod 60 posto osoba ispolji štetno dejstvo pomenutih zraka, objašnjavaju stručnjaci.

Ladival® pruža trostruku zaštitu kože od UV-A, UV-B i IR-A zraka sprečavajući sve štetne efekate koje mogu da izazovu na koži (crvenilo i opekotine od sunca, stvaranje fleka, pjega i bora).

Zaštita od stomačnih tegoba

Probiotici su preparati za obnavljanje crijevne flore. Sprečavaju crijevni disbalans koji može da nastane usljed promjene načina ishrane, klimatskih uslova ili infekcija virusima. Koriste se preventivno 3-5 dana pred polazak na put, kao i sve vrijeme puta, kako biste spriječili stomačne tegobe na putovanju.

Probiotic® , iz kompanije Hemofarm, je dodatak ishrani koji obogaćuje crevnu mikrofloru i tako doprinosi očuvanju zdravlja i funkcije digestivnog trakta. On se pokazao kao preparat u koji stručna javnost (ljekari i farmaceuti) i potrošači imaju najviše povjerenja.

Možda te zanima
odmor

Šta ga karakteriše?

  • Pažljivo birani sojevi probiotskih bakterija u količini koja je dovoljna da spriječi nastanak stomačnih problema
  • Jedinstvena tehnologija izrade zahvaljujući kojoj je obezbjeđena dodatna stabilnost i efikasnost preparata
  • Probiotski sojevi koji ulaze u sastav Probiotic®-a nastali su kao rezultat više od 80 godina istraživanja u Institutu Lallemand Rosell. Oni zadovoljavaju najstrože kriterijume po pitanju tehnologije izrade, kvaliteta i efikasnosti
  • Svaki soj je dokumentovan i registrovan u Pasterovom institutu u Parizu. Stalnim kontrolama u procesu proizvodnje sprečava se eventualna pojava mutacija, kao i prisustvo rezistencije na antibiotike.
  • Pažljivom selekcijom sojeva omogućena je međusobna kompatibilnost i efikasnost. Tehnološkim postupkom mikrokapsuliranja omogućeno je da probiotske bakterije očuvaju vitalnost i efikasnost odmah nakon unosa u organizam.

Za održavanje zdravlja probavnog trakta dovoljna je samo jedna Probiotic® kapsula na dan.

Antipiretici

Lijekovi protiv bolova i povišene temperature uvijek treba da se nađu u vašoj torbi. Promjene sredine i vanjske temperature znaju uticati i na naše zdravlje. Virusi, prehlade ili sunčanica izazvana pretjeranim izlaganjem na suncu znaju biti česte pojave na ljetnom odmoru. Upravo zbog toga sa sobom spakujte antipiretike.

Povrede

Takođe, bitno je da uz sebe imate i malu prvu pomoć za površinske rane kao što su posjekotine. Pogotovo ako imate djecu važno je da uvijek imate spreman flaster, gazu, zavoj, kao i sredstvo za dezinfekciju.

Kada je vaša torba spremna i opremljena svim neophodnim stvarima, onda ste spremni i vi! Naravno, na svoj odmor ne zaboravite ponijeti osmijeh, pjesmu i dobro raspoloženje!

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh