Imate jake menstrualne grčeve? Saznajte kako ih ublažiti!

Avatar photo

Tih 5 do 7 dana u meseci većini žena je izuzetno mučno iskustvo. Bolovi, jaki menstrualni grčevi, promene raspoloženja, neuobičajeno velik apetit itd.

U tim trenucima, prvo za čime posežemo su analgetici, jer nam neretko predstavljaju jedini spas.

ZdraviJa je odlučila da se pozabavi ovim problemom koji nije nimalo bezazlen i da pronađe za vas nekoliko saveta koji vam mogu pomoći u ublažavanju menstrualnih grčeva, a da pri tom ne morate odlaziti do apoteke. U nastavku teksta pročitajte koji su to saveti.

Šta su menstrualni grčevi i kako nastaju?

menstrualni bolovi

Menstrualni grčevi, poznati i kao dismenoreja, su bolni grčevi koji se javljaju u donjem delu stomaka tokom menstrualnog ciklusa kod mnogih žena. Ovi grčevi obično počinju nekoliko dana pre početka menstruacije i mogu trajati tokom prvih nekoliko dana krvarenja.

Neki od uzroka menstrualnih grčeva uključuju:

  • Kontrakcije materice: Tokom menstruacije, materica se kontrahuje kako bi izbacila menstrualni tok.
  • Hormonske promene: Promene nivoa hormona, posebno prostaglandina, mogu uticati na jačinu menstrualnih grčeva. Prostaglandini su hemijska jedinjenja koja stimulišu kontrakcije materice i mogu izazvati bol.
  • Genetika: Sklonost ka menstrualnim grčevima može biti nasledna, pa ako su vaša majka ili sestre imale menstrualne grčeve, verovatnoća je veća da ćete i vi ih imati.
  • Poremećaji reproduktivnog sistema: Poremećaji kao što su endometrioza (gde tkivo koje normalno linira unutrašnjost materice raste izvan nje), fibroidi (benigni tumori u materici) ili infekcije mogu uzrokovati jače menstrualne grčeve.
  • Stil života: Faktori kao što su stres, nedostatak fizičke aktivnosti ili nezdrava ishrana mogu pogoršati menstrualne grčeve kod nekih žena.

Mogu li jaki menstrualni bolovi biti simptom neke bolesti?

Grčevi tokom menstruacije obično ne znače da nešto nije u redu sa vašim zdravljem. Ali u nekim slučajevima oni mogu biti simptom određenog stanja:

  • Endometrioza – Ovaj poremećaj nastaje kada tkivo slično tkivu kojim se obično oblaže unutrašnjost vaše materice raste izvan materice, često prijanjajući na bešiku, jajnike ili čak na crijeva.
  • Fibroidi materice – Ovo su nekancerogene izrasline koje se pojavljuju unutar zidova materice. Mogu se kretati u veličini od jedne male tačke do nekoliko glomaznih masa.
  • Adenomioza – Tkivo koje normalno oblaže matericu počinje da raste unutar mišićnog zida organa.

Bol koju izazivaju ova stanja slična je menstrualnoj boli, ali obično traje duže i može biti jača od onu koju osećate kada imate uobičajene menstrualne grčeve. Ako osetite ovu vrstu boli, trebalo bi da posetite svog ginekologa.

Kako ublažiti menstrualne bolove kod kuće?

Ovo je 10 saveta koji vam mogu pomoći.

1. Isprobajte neke joga poze koje vam prijaju

istezanje menstruacija

Bilo da se radi o istezanju mišića ili opuštajućim pozama, redovno praktikovanje joge zaista može pomoći u ovim bolnim periodima.
Možete da vežbate tokom menstruacije ili između menstruacija, no neki instruktori joge ipak savetuju ženama da ne rade obrnute poze tokom menstruacije, kako ne bi poremetile prirodni tok.

2. Topli jastučić kao prva pomoć

Materica je mišić, tako da sve što pomaže opuštanju mišića, poput prislanjanja toplog jastučića i peškira, može biti od koristi. Jedno istraživanje je pokazalo da je za grčeve tokom menstruacije primena toplote jednako efikasna kao ibuprofen.

3. Lek protiv bolova u ekstremnim situacijama

Umerena upotreba lekova kao što je ibuprofen jedan je od najboljih načina za suzbijanje menstrualnog bola. Iz tog razloga, uzimanje pilule neposredno pre nego što dobijete menstruaciju može sprečiti intenzitet boli tokom mentruacije.

Pre uzimanja bilo kojeg leka, prvo treba da se konsultujete sa svojim lekarom da biste bili sigurni da su određeni lekovi dobar izbor za vas.

Ukoliko lekovi ne pružaju dovoljno olakšanja, vaš lekar bi mogao da vam propiše jače analgetike. Nekim ženama je potrebno i do 800 miligrama tri puta dnevno da bi se ublažili bolovi koje izazivaju grčevi.

4. Akupunktura

akupunktura bolovi

Smatra se da ovaj drevni azijski metod lečenja opušta nervni sistem i omogućava da više krvi doteče do unutrašnjih organa i suzbije upalu.
Akupunktura je oblik lečenja koji uključuje probadanje kože tankim iglicama, na tačno određenim mestima.

Kako akupunktura naučno funkcioniše, ostaje nejasno. Neki smatraju da akupunktura deluje na balansiranje protoka vitalne energije kroz meridijane tela, dok drugi veruju da stimuliše nervne puteve i otpušta neurotransmitere koji mogu uticati na bol, upalu i druge fiziološke procese.

5. Neke vrste biljnih čajeva mogu smiriti grčeve

Određeni čajevi mogu pomoći u ublažavanju menstrualnih grčeva. Istraživanja o biljnim čajevima za ublažavanje menstrualnih bolova su oskudna, ali čajeve za one dane u mjesecu od davnina koriste žene u brojnim kulturama širom sveta.

Čajevi od kamilice i nane se često preporučuju za menstrualne bolove jer smiruju organizam. Drugi čajevi povezani sa dismenorejom su oni napravljeni od đumbira ili komorača.

6. Povećajte količinu magnezijuma u vašoj ishrani

Magnezijum se nalazi u mnogim namirnicama, uključujući bademe, crni pasulj, spanać, jogurt i puter od kikirikija.

Ukoliko želite da uzimate suplement magnezijuma, predlažemo da razgovarate sa svojim lekarom, jer doza koja vam je potrebna zavisi od jačine vaših grčeva i brojnih drugih faktora.

7. Masaža esencijalnim uljima

esencijalna ulja menstruacija

Masaža kože određenim aromatičnim esencijalnim uljima dobro deluje na bol izazvanu menstrualnim grčevima. Neka ulja za koja se smatra da su korisna uključuju eterično ulje lavande, eterično ulje muškatne žalfije i eterično ulje majorana.

Možda te zanima
alkohol

Samo budite sigurni da bezbedno koristite eterična ulja. Kupujte visokokvalitetna ulja koja su testirana na čistoću. Predlog je da se eterična ulja razblaže u kremi, losionu ili ulju bez mirisa pre nego što ih stavite na kožu, kako biste izbegli iritaciju.

8. Poboljšajte ishranu

Počnite tako što ćete zameniti niti manje zdrave masti poput zasićenih masti koje se nalaze u proizvodima životinjskog porekla, zdravijim mastima kao što su nezasićene masti koje se nalaze u maslinovom ulju.

Sve u svemu, pokušajte da masti koje jedete budu kvalitetnije. Na primer, u ribi i orasima možete pronaći brojne zdrave masti.

9. Kontracepcija

Iako nisu baš kućni lek, kontracepcijske pilule vam potencijalno mogu pomoći kada je u pitanju bolna menstruacija.

Ove pilule funkcionišu putem hormonske kontrole, što obično rezultira smanjenjem intenziteta menstrualnog krvarenja. Manje obilno krvarenje može dovesti do manje intenzivnih menstrualnih grčeva, što mnogim ženama pruža olakšanje.

Važno je istaći da se pre upotrebe kontraceptivnih pilula treba konsultovati sa lekarom. Lekar će proceniti odgovarajući tip i dozu kontraceptivnih pilula u skladu sa individualnim potrebama i zdravstvenim stanjem svake žene. Takođe, lekar će moći da pruži informacije o potencijalnim rizicima i koristima kontracepcijskih pilula, kao i da pruži odgovore na bilo kakva pitanja ili nedoumice koje žena može imati u vezi sa njihovom upotrebom.

10. Smanjenje konzumacije kofeina i alkohola

topla limunada bolovi

Kofein i alkohol mogu izazvati dehidrataciju i povećati nervozu i napetost u organizmu, što može pogoršati menstrualne grčeve. Pokušajte smanjiti unos kofeina i alkohola tokom menstruacije i zameniti ih biljnim čajevima, vodom ili drugim zdravim napicima.

Nadamo se da će vam neki od ovih saveta dobro doći i da će vam ovaj period u mesecu učiniti manje neprijatnim.

Važno je napomenuti da je svaka žena jedinstvena i da ono što može pomoći jednoj osobi možda neće pomoći drugoj. Zato je važno eksperimentisati sa različitim metodama i pronaći kombinaciju strategija koja najbolje odgovara vašim potrebama i telu.

Uvek je korisno konsultovati se sa lekarom ili ginekologom ukoliko imate bilo kakve brige ili nedoumice u vezi sa menstrualnim grčevima ili njihovim ublažavanjem.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh