Uradi kod kuće – načini za ublažavanje menstrualnih grčeva

Avatar photo

Tih 5 do 7 dana u mjesecu većini žena predstavlja pravu rak ranu. Bolovi, promjene raspoloženja, neuobičajena potreba za hranom itd… Prvo za čime posežemo u tom periodu jesu analgetici koji nam u takvim momentima predstavljaju jedini spas. ZdraviJa je odlučila da se pozabavi ovim ni malo bezazlenim problemom i nađe načine za ublažavanje menstrualnih grčeva i to kod kuće.

Menstrualni bol može biti toliko jak da su mu ljekari zapravo dali medicinski naziv: dismenoreja. To je veoma uobičajeno stanje. Iako grčevi obično nisu znak ozbiljnog zdravstvenog stanja, mogli bi biti. Prva, nesumnjiva nelagoda koju vam priređuju jeste ta da vam mijenjaju životnu rutinu, jer ne možete da izađete sa prijateljima ili čak na posao ukoliko je stepen bola zaista jak.

Glavno pitanje koje ljekari postavljaju pri utvrđivanju da li su grčevi koji se javljaju normalni, jeste da li su normalni za vas. Kao i u svakoj drugoj zdravstvenoj situaciji i ovdje je najvažnije da dobro osluškujete svoje tijelo.

Mogu li jaki menstrualni bolovi biti znak nečeg drugog?

Grčevi tokom menstruacije obično ne znače da nešto nije u redu sa vašim zdravljem. Ali u nekim slučajevima oni mogu biti simptom zdravstvenog stanja:

  • Endometrioza – Ovaj poremećaj nastaje kada tkivo slično tkivu kojim se obično oblaže unutrašnjost vaše materice raste izvan materice, često prijanjajući na bešiku, jajnike ili čak na crijeva.
  • Fibroidi materice – Ovo su nekancerozne izrasline koje se pojavljuju unutar zidova materice. Mogu se kretati u veličini od jedne male tačke do nekoliko glomaznih masa.
  • Adenomioza – Tkivo koje normalno oblaže matericu počinje da raste unutar mišićnog zida organa.

Bol od ovih stanja može izgledati kao bol tokom menstruacije, ali obično traje duže i može biti jači od vaših uobičajenih menstrualnih grčeva. Ako osjetite ovu vrstu bola, trebali biste posjetiti svog ljekara.

ublažavanje menstrualnih grčeva

Kako ublažiti menstrualne bolove kod kuće?

1. Isprobajte neke joga poze koje vam prijaju

Bilo da se radi o istezanju mišića ili opuštajućim pozama, redovna praksa joge zaista može pomoći u ovim bolnim periodima.

Možete da vježbate tokom menstruacije ili između njih, ali neki instruktori savjetuju ženama da ne rade obrnute poze usred menstruacije, kako ne biste poremetile prirodni tok.

2. Topli jastučić kao prva pomoć

Materica je mišić, tako da sve što pomaže opuštanju mišića, kao što je primjena toplote, može biti od koristi. Jedno istraživanje je pokazalo da je primjena toplote jednako efikasna kao ibuprofen za grčeve tokom menstruacije.

3. Lijek protiv bolova u ekstremnim situacijama

Umjerena upotreba lijekova kao što je ibuprofen jedan je od najboljih načina za suzbijanje menstrualnog bola. Iz tog razloga, uzimanje pilule neposredno prije nego što dobijete menstruaciju može spriječiti porast nivoa boli tokom mentruacije.

Kao i kod svakog lijeka, prvo treba da se konsultujete sa svojim ljekarom da biste bili sigurni da su određeni lijekovi dobar izbor za vas.

Ukoliko lijekovi ne pružaju dovoljno olakšanja, vaš ljekar bi mogao da vam propiše jače analgetike. Nekim ženama je potrebno do 800 miligrama tri puta dnevno za grčeve.

4. Akupunktura

Smatra se da ovaj drevni azijski metod liječenja opušta nervni sistem i omogućava da više krvi doteče do unutrašnjih organa i suzbije upalu, kaže.

Akupunktura je oblik liječenja koji uključuje ubode tankih iglica kroz kožu osobe na određenim tačkama njenog tijela, do različitih dubina.

Kako akupunktura naučno funkcioniše, ostaje nejasno. Neki ljudi tvrde da djeluje balansirajući vitalnu energiju, dok drugi vjeruju da ima neurološki efekat.

5. Neke vrste biljnih čajeva mogu smiriti grčeve

Određeni čajevi mogu pomoći u ublažavanju menstrualnih grčeva. Istraživanja o biljnim čajevima za ublažavanje menstrualnih bolova su oskudna, ali čajeve za one dane u mjesecu, su od davnina koristile žene u brojnim kulturama, vijekovima. Čajevi od kamilice i nane se često preporučuju za menstrualne bolove jer smiruju organizam. Drugi čajevi povezani sa dismenorejom su oni napravljeni od đumbira ili komorača.

6. Povećajte količinu magnezijuma u vašoj ishrani

Magnezijum se nalazi u mnogim namirnicama, uključujući bademe, crni pasulj, špinat, jogurt i puter od kikirikija.

Možda te zanima
modni trendovi

Ukoliko želite da uzimate suplement magnezijuma, predlažemo da razgovarate sa svojim ljekarom, pošto doza koja vam je potrebna zavisi od jačine vaših grčeva zajedno sa drugim faktorima.

7. Masaža esencijalnim uljima

Masaža kože određenim aromatičnim esencijalnim uljima dobro djeluje na menstrualne grčeve. Neka ulja za koja se smatra da su korisna uključuju eterično ulje lavande, eterično ulje muškatne žalfije i eterično ulje majorana.

Samo budite sigurni da bezbjedno koristite eterična ulja. Kupujte visokokvalitetna ulja koja su testirana na čistoću. Prijedlog je da se eterična ulja razblaže u kremi, losionu ili ulju bez mirisa prije nego što ih stavite na kožu kako biste izbjegli iritaciju.

8. Poboljšajte ishranu

Počnite tako što ćete zamjeniti manje zdrave masti poput zasićenih masti koje se nalaze u životinjskim proizvodima, sa zdravijim kao što su nezasićene masti koje se nalaze u maslinovom ulju. Sve u svemu, pokušajte da masti koje jedete budu kvalitetnije. U ribi i orasima možete pronaći takve vrste masti.

9. Kontracepcija

Iako nisu baš kućni lijek, kontracepcijske pilule su potencijalni alati u vašem arsenalu protiv grčeva i ne treba ih zanemariti. Smatrajte da je ublažavanje grčeva dobro za neke vrste kontracepcije. Mnoge žene pronalaze olakšanje od bolnih grčeva kada počnu da uzimaju ove pilule. Hormonska kontrola obično smanjuje količinu krvarenja, a manje krvarenja može dovesti do manje grčeva. Svakako se prije upotrebe obavezno konsultujte sa svojim ljekarom.

Nadamo se da će vam neki od ovih savjeta dobro doći i da će vam ovaj period u mjesecu učiniti manje neprijatnim. Ovi savjeti možda neće pomoći svima. Ukoliko ni u jednom od njih ne nalazite utjehu za menstrualne grčeve, obratite se svom ginekologu.

 

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh