5 finansijskih lekcija koje možemo naučiti od Generacije Z

Avatar photo
gen z saveti

Svi znamo da je Generacija Z ispred sveta kada je reč o modi, pop-kulturi i pa… skoro svemu. Da nije njih, možda nikada ne bismo saznali da su široke pantalone u trendu, šta znači it's giving ili kako pronaći dupe za skupe proizvode. Mi milenijalci možda jesmo stariji, ali to ne znači da smo uvek i mudriji – čak i kada su finansije u pitanju. Uostalom, uvek ima nešto novo za naučiti.

Nedavno istraživanje koje je provela finansijska institucija SoFi pokazuje da je Generacija Z finansijski svesnija nego što im obično priznajemo, s obzirom da 21% njih navodi da je zarađivanje novca glavni cilj. Osim što imaju ambiciju zarađivanja novca, imaju i taktike koje im pomažu da postignu taj cilj. Evo 5 finansijskih saveta koje možemo naučiti od Generacije Z.

1. Side jobs. Povećajte svoj prihod dodatnim poslovima

Uprkos soft life trendu koji postaje viralan na TikToku, Generacija Z nije potpuno napustila girlboss kulturu. Drugo istraživanje pokazuje da 43% pripadnika Generacije Z ima drugi posao pored svog punog radnog vremena kako bi dopunilo svoj prihod. Sa druge strane, samo 33% milenijalaca ima dodatni posao.

Bez obzira da li imate dug na kreditnoj kartici koji želite da otplatite ili štednju na koju želite da dodate još nešto, dodatni prihod može vam pomoći da postignete svoje finansijske ciljeve.

uspeh karijera

2. Koristite manifestacije da privučete novac

Manifestacija možda nije za svakoga, ali svakako jeste za Generaciju Z, koja je sklonija od ostalih korišćenju afirmacija kako bi ostvarila svoje ciljeve. Malim promenama u razmišljanju možete se preusmeriti na uspeh i poboljšati odnos sa novcem. Još jedan način praktikovanja manifestacije novca? Pisanje dnevnika o novcu. Ova kombinacija refleksije, planiranja i afirmacija može vam pomoći da preoblikujete svoja uverenja o svojim finansijama.

3. Cenite svoju penziju

Generacija Z možda jeste najmlađa generacija na tržištu rada, ali već razmišlja o penziji. Prema istraživanju SoFi, 37% učesnika Generacije Z želi da se penzioniše pre 50. godine. Nikada nije prerano početi planirati penziju – i ako još uvek niste počeli štedeti, sada je pravi trenutak.

Ako penziono nije dovoljna opcija, izračunajte koliko novca treba da štedite svaki mesec, zatim otvorite poseban štedni račun kako ne biste bili skloni trošenju tog novca.

finansijska stabilnost

Možda te zanima
tusiranje ideje

4. Zapamtite da kod kuće ima hrane

Nema ničeg zadovoljavajućeg kao kad sebe počastite malim užitkom dok završavate obaveze. Između kafe ujutru i ručka popodne, ovi mali troškovi mogu se nakupiti tokom vremena. Generacija Z dobro poznaje ovu borbu, s obzirom na to da 43% ispitanih pripadnika Generacije Z priznaje da više kuva kod kuće kako bi uštedeli novac. Naravno, povremeno sebe počastite večerom vani ili kafom iz omiljene kafeterije, ali svi mi možemo slediti primer Generacije Z i zapamtiti da kod kuće ima hrane.

5. Razgovarajte sa partnerom o planiranju porodice

Osim penzije, Generacija Z već razmišlja o tome kako će izgledati njihove porodice. Nedavni članak kaže da Generacija Z, pa čak i milenijalci, brinu da neće moći da priušte porodicu budući da mnogi od njih žive od plate do plate. Pre svega, svaka čast svima koji razmišljaju o ovome, ali Generacija Z dokazuje da nikada nije prerano početi razmišljati o tome šta želite kada su deca u pitanju.

Bilo da se zabavljate, vereni ste ili već venčani, organizujte vreme sa svojim partnerom kako biste razgovarali o tome kakvu ulogu želite da deca igraju u vašim budućnostima. Da li treba sada početi štedeti novac da biste priuštili porodicu? Da li biste radije da nemate decu? Nema ispravnog ili pogrešnog odgovora, pa se samo pobrinite da donesete najbolju odluku za sebe i prilagodite svoje finansije u skladu s tim.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh