10 pitanja koja treba da postavite sebi pre nego što napravite korak u karijeri

Avatar photo
razvoj karijere saveti

Pravljenje promena u životu može biti i uzbuđujuće i zastrašujuće, a koraci u karijernom nisu izuzetak od toga. Ključ je proceniti gde ste bili, gde se trenutno nalazite i gde želite da idete kako biste mogli da budete strateški usmereni ka sledećem koraku.

Ellen Taaffe, trener liderstva, profesor na Kelloggu, bivši izvršni direktor Fortune 500 kompanije i govornik na TEDx-u kaže da kada razmišljate o koraku u karijeri, razmislite o tome šta vam je najvažnije trenutno, ali i u narednim godinama. Počnite od toga gde se trenutno nalazite i gde želite da idete.

Ako se suočavate sa nesigurnošću u svojoj karijeri i pokušavate da odredite šta je sledeće, postavite sebi ovih 10 pitanja.

1. Kako se osećam?

Pre donošenja bilo kakvih odluka, posvetite trenutak da proverite svoje stanje. Provera trenutnog stanja pomoći će vam da odredite sledeći najbolji korak.

Ponekad je potrebno usporiti kako bismo mogli da napredujemo. Razmotrite stvari poput zadovoljstva trenutnom ulogom. U skladu sa tim, postavite sebi pitanja kao što su:

 • Da li ste iscrpljeni radnim opterećenjem ili nezadovoljni poslom?
 • Da li vam je rad izazovan?
 • Osećate li se nedovoljno angažovano ili preopterećeno?
 • Da li ste preplavljeni, srećni ili zadovoljni trenutnom situacijom?

Pauza i retrospekcija kako biste dobili jasan uvid u to gde se nalazite pomoći će vam da odlučite kuda dalje.

lista ciljeva

2. U čemu sam zaista dobar/ra?

Dok razmišljamo, uzmite trenutak da identifikujete svoje snage. To su zadaci i odgovornosti u kojima se ističete u trenutnoj ulozi i svim prethodnim pozicijama. Trenutno ne razmatramo da li vam se zadaci sviđaju (to ćemo posle). Zabeležite sve što ljudi očekuju od vas da uradite jer ste najbolji od najboljih, bilo da je to u vašem opisu posla ili ne.

3. Šta me raduje u poslu?

Samo zato što ste dobri u nečemu ne znači da vam se to sviđa. Može vam super ići pranje posuđa, ali to ne znači da vam taj posao izaziva radost.

Napravite listu poslova i odgovornosti koje vas ispunjavaju i daju vam svrhu na radnom mestu. Čime se to bavite sa najvećom pažnjom i ljubavlju? Jasno identifikujte ove stavke kako biste znali u kojem pravcu treba da krenete u svojoj karijeri.

Napomena: U redu je ako stvari koje su vam nekada donosile radost više to ne čine. Naši interesi će se sigurno menjati tokom naših karijera.

4. Gde se poklapaju moje snage i ispunjenje?

Znate u čemu ste dobri i šta vas raduje. Sada, proverite gde se zadaci ukrštaju. Da li se vaše snage i strasti poklapaju sa trenutnom ulogom i odgovornostima? Ako ne, postoje li prilike za poboljšanje?

Razumevanje gde se poklapaju vaše snage i svrha pomaže vam da cenite svoje mesto i znate koju supermoć donosite “za sto”. To je ključno za određivanje sledećeg koraka u karijeri i gde možete dodati vrednost na poslu.

karijerni put

5. Koje su moje nepregovarajuće tačke?

Prošla su vremena kada je posao bio samo plata. Postoji mnogo aspekata koji čine idealnu radnu situaciju. Odredite svoje nepregovarajuće tačke i proverite koliko ih vaša trenutna kompanija i uloga zadovoljavaju. Zatim istražite da li neke druge uloge ili kompanije mogu zadovoljiti vaše potrebe.

Neki faktori koje treba razmotriti uključuju:

 • Lokacija rada: Da li želite raditi u kancelariji, hibridno ili remote?
 • Beneficije i dodaci: Koje beneficije e su apsolutno neophodne? (npr. zdravstveno osiguranje, plaćeni slobodni dani, teretana, duži godišnji odmor pomoć u školovanju, roditeljski odsustvo, itd.)
 • Radna sredina: Koja vam je omiljena industrija (npr. tehnologija, finansijse, marketing, prodaja), veličina kompanije (npr. mala, srednja, velika), fizičko mesto (npr. blizu vaše trenutne adrese, u drugoj državi), korporativna kultura itd.?
 • Timsko okruženje: Da li želite upravljati drugima ili raditi samostalno? Da li preferirate veliki tim, mali tim, saradnički rad ili asinhroni rad? Da li želite kolege sa kojima se možete povezati? Da li imate preferirane dinamike tima?
 • Finansije: Koja vam je željena plata, potencijal za bonus, opcije za akcije itd.? Koje finansijske situacije (npr. studentski krediti, dug, štednja za polog na kuću) treba da uzmete u obzir?
 • Mogućnosti rasta: Tražite li mogućnost napredovanja u kompaniji, mogućnosti profesionalnog razvoja, sposobnost rasta tima itd?
 • Odgovornosti: Koji su zadaci koji moraju apsolutno biti uključeni u vašu ulogu, a koje apsolutno ne želite raditi?
 • Titula: Postoji li određena titula na koju ste usmereni?
 • Ravnoteža između posla i života: Kako želite da se posao integriše u vaš život?
 • Tolerancija na rizik: Da li ste osoba sklona riziku ili skloni izbegavanju rizika? Kojem nivou rizika se osećate prijatno? Taaffe preporučuje postavljanje pitanja: “Za šest do dvanaest meseci, da li biste više žalili da ostanete ili da odete?” Ovo pomaže identifikaciji rizika za naše karijere i mentalnog sklopa ostajanja u sumnjivoj situaciji ili odlaska dok skačemo u nepoznato.

saveti za posao

6. Koje su moje vrednosti?

Često čujemo o misijama i vrednostima kompanija, ali šta je sa vašim ličnim vrednostima? Šta vrednujete u svom životu i karijeri? Možda ste strastveni u pomoći drugima ili zaštiti životne sredine. Ili možda želite da promovišete raznolikost i budete ženski lider u industriji koja je dominirana muškarcima. Nema pravog ili pogrešnog odgovora. Vrednosti su lične za svakoga. Ako vam pomaže, posvetite trenutak da napišete ličnu misiju koja može služiti kao vaš putokaz prilikom određivanja sledećeg koraka.

7. Koje su moje karijerne aspiracije?

Do sada smo stvorili dobar prikaz gde ste bili i gde se trenutno nalazite. Sada je vreme da se fokusirate na to gde želite da idete. Da li ste pojedinačni doprinosilac koji želi preći u ulogu menadžera? Da li želite promeniti industriju? Razmišljate li o pokretanju sopstvenog posla? Možda želite ponovo da se školujete.

Sanjajte veliko ovde.

Nema ograničenja onoga što želite postići u svojoj karijeri. Ciljajte visoko. Možda nećete tamo stići u sledećoj ulozi, ali pomoći će vam da budete strategijski usmereni kako biste otkrili sledeći najbolji korak za vas.

Možda te zanima
saveti za uspeh

karijera

8. Šta mi je potrebno da podržim napredovanje u karijeri?

Kada znate gde želite da ide vaša karijera, vreme je da procenite šta vam je potrebno da biste tamo stigli. Da li vam je potrebna veća izloženost ili prilike u trenutnoj ulozi kako biste dobili unapređenje? Biste li imali koristi od mentora? Šta kažete na pridruživanje profesionalnoj organizaciji ili volontiranje? Ili možda treba da identifikujete prilike za učenje kako biste unapredili svoje veštine i karijeru.

Imajte na umu da ne morate odmah rešiti celu jednačinu svoje karijere. Samo treba da identifikujete kako bi naredna jedan ili dva koraka mogla izgledati. Dakle, dok vam je možda cilj veliko unapređenje, sledeći korak može biti traženje učešća u novom projektu kako biste pokazali svoje vođstvo. Ili, ako želite da se probijete u novu industriju ili usavršite svoje veštine, sticanje sertifikata ili pohađanje kurseva može biti odlučujući faktor između vas i drugog kandidata.

9. Šta je sledeće?

Do sada ste puno razmišljali. Ispisali ste gde se trenutno nalazite i gde želite da idete, i sada je vreme da odlučite šta je sledeće. Nakon procene trenutne situacije, želja i drugih faktora, vreme je da utvrdite da li se vaša trenutna situacija i kompanija slažu sa onim gde želite da idete. Verovatno ćete naići na jedan od ovih četiri glavna puta:

 1. Rast u trenutnoj ulozi u trenutnoj kompaniji
 2. Traženje nove uloge u trenutnoj kompaniji
 3. Traženje slične uloge u novoj kompaniji
 4. Prelazak na novu ulogu u novoj kompaniji.

ciljevi posao

To ne znači da nema drugih opcija, ali kako biste to pojednostavili, ovi četiri puta su dobro mesto za početak. Takođe, bez obzira na put koji izaberete, znajte da postoje druge prilike koje mogu zadovoljiti vaše potrebe. Možete započeti dodatni posao, baviti se novim hobijem, vratiti se školi radi sticanja diplome ili učiti nove veštine putem programa sertifikacije.

10. Šta mi govori instinkt?

Možemo težiti donošenju logičkih odluka na osnovu podataka i listi prednosti i mana, i potpuno se slažem da podaci služe kao vodilja. Ali nešto drugo takođe može usmeriti na pravi put: naš instinkt. U kom smeru vam instinkt govori da idete u karijeri? To može biti potpuno drugačije od onoga što vam podaci govore i protiviti se svemu što ste mislili da želite. Ali želim vam reći da je to u redu.

Verujem da imamo instinktivne reakcije na izbore jer smo stekli milione podataka iz drugih situacija u našem životu. Dakle, iako instinktivna reakcija može delovati nelogično, to je način našeg tela da nas usmeri u pravom smeru za nas. Na kraju dana, trebate leći sa srećom zbog izbora koje pravite. Dakle, procenite podatke, poslušajte instinkt i budite spremni na neverovatne stvari.

Srećno!

Izvor: theeverygirl.com

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh