50 stvari koje možete uraditi dok ste u kućnoj izolaciji

Avatar photo

Ukoliko se pridržavate (a nadamo se da se pridržavate) mjera koje su donesene u cilju prevencije širenja koronavirusa, to znači da dane provodite u kućnoj izolaciji. Nakon svega par dana izolacije, na društvenim mrežama možemo vidjeti nezadovoljstvo ljudi koji ne znaju šta da rade u kući po cijeli dan.

Kućna izolacija ne mora značiti da je život predosadan, ukoliko na to gledate na pravi način. Prvo sa ljudske strane, ok vi ste mladi, možda vas ovaj virus neće mnogo namučiti ili će vas skroz zaobići, ali šta je sa vašim roditeljima/bakama/dedama/komšijama/drugim dragim osobama? Znate li da možete preležati ovaj virus bez i jednog simptoma a da pritom možete zaraziti druge? Imajte to na umu sljedeći put kada kažete “Ma ne može meni koronavirus ništa”.

Drugo, sa realne strane, sa strane koja vam govori “Ok, sada imaš vremena za sve ono što si nekad pomislio da bi uradio da imaš vremena”.

Bilo da “zaglavite” kod kuće zbog stvarne karantine ili se samo pridržavate mjera i želite se distancirati od svih, ZdraviJa ima rješenje! U nastavku pronađite čak 50 ideja kako možete provoditite dane u kućnoj izolaciji. Lista je toliko raznolika da svako može pronaći nešto za sebe, a obuhvata sve! Od ispoljavanja kreativnosti do edukacije i jačanja životne produktivnosti.

Možda te zanima
pakovanje

 1. Napišite pismo svom budućem ja (stvari za koje mislite da bi vaše buduće ja trebalo uvijek da ima u podsvijesti)
 2. Napišite listu želja. Možete ih čak rasporediti, pa recimo, možete imati listu želja do 30. godine, listu želja za ovo ljeto itd.
 3. Napišite listu ciljeva i strategija za njihovo ostvarivanje. Budite u potpunosti iskreni sa samim sobom i stavite na papir sve svoje ciljeve – poslovne i privatne.
 4. Započnite pisanje dnevnika.
 5. Napravite sedmični plan ishrane.
 6. Javite se prijatelju sa kojim se odavno niste čuli a željeli biste obnoviti kontakt.
 7. Svaki dan se javite jednoj dragoj osobi. Nemojte im pisati, nazovite ih. Barem danas postoje razni načini da besplatno razgovarate sa osobom na drugom kraju svijeta. Razgovor sa ljudima će vam pomoći da se ne osjećate usamljeno.
 8. Pročitajte knjigu. Povadite one knjige što vam na policama skupljaju prašinu i čekaju da napokon dođe ono “Ovo ću pročitati kada budem imao/la vrmena”. Sada je to vrijeme.
 9. Napravite spa veče. Iskorisite jedno veče i posvetite ga samo sebi! Pripremite miriljšave kupke, svijeće, laganu muziku i dobru knjigu i prepustite se uživanju.
 10. Djevojke, uradite manikir i pedikir. Kozmetički saloni ne rade, tako da je sve sada u vašim rukama.
 11. Slikajte. Ukoliko u kući nemate mališana, velika vjerovatnoća je da nemate ni vodenih boja, tempera ili nešto slično. U svim marketima danas možete pronaći nešto od ovoga. Iskažite svoju kreativnost.
 12. Napravite plan putovanja. Iako sada ne možemo putovati, organizujte svoje sljedeće putovanje tako da je sve spremno.
 13. Napravite plan štednje.
 14. Gledajte TED govore i insirišite se.
 15. Pogledajte dobar film. Napravite listu filmova za gledanje i prepustite se uživanju.
 16. Započnite gledanje nove serije. Dobra serija je uvijek dobar izbor kada imate viška vremena.
 17. Pokrenite blog. Već neko vrijeme razmišljate da pokrente svoj blog? Zašto to ne biste sada uradili?
 18. Isprobajte neki novi zdravi recept. Kulinarskih izazova nikada dosta, a ako ste u potrazi za baš jednim takvim, zavirite u našu rubriku Pravim i pronađite idealan recept za sebe.
 19. Napravite zdravi desert za sve ukućane.
 20. Naučite pletenje. Oduševljavate se svim što vam vaša baka isplete? Otvorite YouTube i počnite učiti.
 21. Napravite nakit. Možete koristiti sve što vam je trenutno dotupno – ostake kože, lim itd.
 22. Napravite domaći sapun, so za kupku, losion.
 23. Gledajte DIY kanale na YouTube-u i Instagramu. Napravite sami nešto novo ili renovirajte staro.
 24. Igrajte kartaške igre sa ukućanima.
 25. Sagradite kulu od karata.
 26. Ukoliko imate djecu, svaki trenutak provodite sa njima. Osmislite nove igrice, razgovarajte i družite se. Evo nekoliko ZdraviJa prijedloga kako da animirate djecu u toku kućne izolacije.
 27. Isprobajte jogu. Ukoliko još uvijek niste, sada je pravo vrijeme da isprobate jogu, a mnogo bitnih informacija kao i primjere joga poza možete pogledati u našoj rubrici Meditiram.
 28. Napravite sedmični plan treninga.
 29. Trenirajte u kući. Mnoge vježbe možete raditi u kući, bez ikakvih pomagala, a ukoliko želite snažniji trening, možete koristiti flašicu sa vodom ili nešto slično. Primjer treninga koji možete raditi u kući.
 30. Idite u šetnju ili na lagano trčanje. Izbjegavajte velike grupe i držite odstojanje od drugih barem 1 metar.
 31. Detaljno očistitite i dezinfikujte cijelu kuću. Evo kako sami da napravite sredstvo za dezinfekciju.
 32. Očistite i presložite ormare. Spakujte zimsku garerobu i izvadite proljećnu.
 33. Očistite i presložite kuhinju. Evo kako da kao profesionalac sredite radnu ploču u svojoj kuhinji.
 34. Započnite projekt uređenja kuće koji ste odlagali. Uredite dvorište ili pripremite svoju terasu za toplije dane koji nam stižu.
 35. Napravite razmještaj u sobi.
 36. Očistite automobil. Izbacite sve što je suvišno, operite prozore i šajbe, usisajte, prebrišite, dezinfikujte i provjetrite.
 37. Ukoliko imate psa, naučite ga novom triku.
 38. Ukoliko živite sa partnerom, naučite plesati. Na YouTube-u možete pronaći pregršt kanala na kojima možete naučiti nove korake.
 39. Pripremite romantičnu večeru. Napravite nešto ukusno, poslužite piće, obucite se lijepo i uživajte u kućnom druženju.
 40. Napravite albume uspomena. Slobodno vrijeme iskoristite da razvrstate stare fotografije. Možete ih poslijepiti u ukrasne sveske ili rokovnike i ispod svake opisati situaciju u kojoj je fotografija nastala.
 41. Igrajte pantomimu sa ukućanima.
 42. Igrajte muzičku opstrukciju sa ukućanima. Neka jedno stavi slušalice na uči i pojača muziku toliko da ne čuje ništa oko sebe. Druga osoba treba da izgovara riječi, koje osoba sa slušalicama treba pogoditi.
 43. Napravite piknik u kući ili na balkonu.
 44. Igrajte monopol.
 45. Pronađite kurs za sebe i poboljšajte svoje vještine.
 46. Počnite sa učenjem novog jezika ili unaprijedite onaj koji već znate. Danas postoje brojne online platforme i aplikacije putem kojih besplatno ili za veoma mal iznos možete vježbati strani jezik.
 47. Dobijte Google sertifikat iz neke vještine.
 48. Slušajte podcaste. Brojni su domaći i strani podcasti putem kojih možete naučiti mnogo.
 49. Ažurirajte svoj CV ili LinkedIn profil. Ukoliko ste u potrazi sa poslom, sada je vrijeme da istražite potencijalne kompanije, te da pripremite sav potreban materijal.
 50. Uživajte. Jednostavno, odmarajte. Prepustite se trenutku u kojem nemate obaveza i stalnog pritiska da nešto morate završiti.

 

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh