6 načina kako meditacija čini vaše tijelo zgodnim

Avatar photo

Kada bi vas neko pitao kako imati zgodno, zdravo i zategnuto tijelo, vjerovatno bi vaš odgovor bio: redovan trening i pravilna prehrana. Naravno, kao što i ptice na grani već znaju, fizička aktivnost i zdrava ishrana su veoma važne kako bi se postigli željeni rezultati.

Međutim, da li ste znali da vas vaše misli mogu podjednako približiti ali i udaljiti od vašeg cilja? Sigurno vam se dešavalo da imate prijatelje koji ne treniraju i ne hrane se zdravo a izgledaju kao modeli, a imate i one prijatelje koji su konstantno na treningu i jedu isključivo salate i protein, ali nikako da dođu do tog “savršenog izgleda”. Problem je zapravo u psihi.

Naime, naše misli i uvjerenja mogu biti glavna prepreka u gubljenju kilograma. Ako vam je fokus konstantno na višku kilograma, vi samim tim stresom i “opterećenjem” podstičete rast kilograma. Da bi se riješili stresa i dozvolili umu da prihvati svoje tijelo i shvati da je na putu promjene, potrebno je da nađete način da se opustite i promijenite svoja uvjerenja. Upravo zbog toga, ZdraviJa vam predlaže meditaciju, koja vam može pomoći na više “nivoa”.

1. Fokusirajte se

Imali ste naporan dan, u glavi vam je hiljadu različitih stvari koje morate uraditi, između ostalog i planirani trening. Spakovali ste torbu za teretanu, otišli na trening, međutim i dalje razmišljate o svim obavezama koje vas čekaju nakon tih sat vremena. Ovakvi treninzi na kojim niste 100% prisutni svojim mislima i nisu od nekog značaja. Kako bi ovo izbjegli, meditirajte bar 5 minuta prije odlaska u teretanu ili na trčanje. Meditacija će vam pomoći da se riješite nepotrebnih misli koje kao male, neumorne bube lete po vašoj glavi.

2. Podignite nivo energije

Kratka meditacija prije treninga, osim što će vam pomoći da se više fokusirate, isto tako će vam dati dodatnu energiju. Dokazano je da vam čak nekoliko dubokih udaha na nos i izdaha na usta može pomoći da povratite tu izgubljenu energiju.

3. Budite motivisani

Ako ste ikada trčali maraton, onda znate da bez obzira na pripremu i jaku želju, mnogi nakon nekoliko kilometara žele da odustanu. Međutim, ako fokus sa broja koraka i kilometara preostalih do cilja prebacite na disanje ili ritam srca, mnogo brže i lakše će vam proći vrijeme do kraja. Meditacija ne znači isključivo da sjedite prekrštenih nogu i žmirite, meditacija je i fokus na stvari kao što su disanje. Tako da, sljedeći maraton, trčite i meditirajte u isto vrijeme.

4.Izbjegnite povredu

Motivacija vas često pretvori u pravu malu zvijer u teretani. Svi ti skokovi, sklekovi, čučnjevi vas čine da se osjećate jako i zadovoljno. Međutim, koliko god da je vaša motivacija jaka, treba da uradite korak nazad i usporite. Meditacija prije treninga će vam pomoći da povežete vaš um i tijelo. Na taj način, vaš mozak će prepoznati kada i koji mišići se osjećaju iscrpljeno i umorno. Da bi izbjegli povrede, probajte saslušati svoje tijelo putem meditacije.

Možda te zanima
saveti za jutro

5. Dišite bolje

Dešava li vam se da tokom teških vježbi, kao što su plank i trbušnjaci, zaboravite disati? Meditacija vam upravo pomaže u ovim trenucima. Naime, redovna meditacija vas uči kako da dišete i u teškim fizičkim naporima ali i u stresnim životnim situacijama. Ona vas uči na koji način da usporite ritam srca i disanje, te da pretrpite i najteže situacije.

6. Odmorite se lakše i brže

Neprespavane noći vam otežavaju normalno fukncionisanje i rad organizma. Osjećate se tromo, umorno i iscrpljeno. Upravo da bi izjegli ovakve situacije, treba da se potrudite da imate redovan i kvalitetan san. Da bi to postigli, potrebno je da u svoju svakodnevnu rutinu dodate meditaciju. Naime, istraživanje sa “JAMA International Medicine” je dokazalo da meditacija liječi insomniu više nego klasične metode, kao što su izbjegavanje stimulanata prije spavanja i vježbanje na rutini spavanja.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh