7 dečijih aktivnosti za igru tokom šetnje u prirodi

Avatar photo
setnja sa decom i igra

Šetnja u prirodi, jedna od naših omiljenih aktivnosti, može se praktikovati ​​tokom bilo kog godišnjeg doba i pogodna je za sve uzrasti. Deca pogotovo vole tu slobodu – trčanja stazom, penjanja po drveću, ispitivanja životinjskih tragova i druge slične aktivnosti.

Ipak, pažnja je problem, pa je ponekad najmlađe potrebno dodatno motivisati kako bi nastavili dalje i uspešno završili šetnju. Zato je korisno znati nekoliko igara ili aktivnosti, koje vam donosimo u nastavku.

1. Izmislite novu igru

Ukoliko su vam deca mala, predložite im vožnju na imaginarnom konju ili prolazak kroz “kapije” koristeći tajne lozinke za prolaz. Rešenje za lozinku mogu biti jednostavni matematički zadaci, pitanja iz sfere opšteg znanja i slično.

2. Pratite lidera

Ohrabrite svoje dete da vas “vodi” duž staze, preko, oko i ispod prepreka. Ovo često uključuje više drveća, grmova i stena tokom puta, ali u tome je i čar.

3. Potraga za blagom u prirodi

igre za decu setnja

Kreirajte listu prirodnih blaga i opremite svakog učesnika sa spiskom i markerom. Sledeći korak: Potraga! Za zabavni twist predložite tematski ‘nindža’ lov na blago, gde svaki učesnik postaje više fokusiran na interakciju sa prirodom, umesto da samo sakuplja predmete. Rezultat je igra koja ne samo da omogućava vašoj deci da vreme provode napolju i da se kreću, već im ujedno pomaže da razviju i veštine kretanja. Zadaci mogu biti:

  • Pronaći granu drveta na stazi i držati ravnotežu na njoj
  • Preskočiti lokvu
  • Pronaći prečicu
  • Popeti se uz brdo
  • I slično…

4. Geocaching

Za ljubitelje tehnologije, naš predlog je geocaching u obližnjem otvorenom prostoru. Sve što treba da uradite jeste da se pripremiti po uputstvima sa sajta i krenete u lov!

5. Ja, špijun

Testirajte vid vaših saputnika u prirodi. Ukoliko želite produžiti igru, kada na vas dođe red recite: “Ja gledam u nešto zeleno” i pustite vidu i mašti vaših saputnika na volju.

Možda te zanima
sta je ortoreksija

6. Žmurka

Kako onaj koji traži zaostaje i sporo hoda, zadatak onih koji se sakrivaju je da potrče i pronađu sigurno mesto za sakrivanje. Obavezno odredite prihvatljive granice (i ne zaboravite da pažljivo tražite).

7. Ostavljanje štapova

Nešto jednostavno poput odabira savršene staze za šetnju i ostavljanja štapova kao dokaza o putanji može dati deci osećaj vlasništva nad stazom. Bonus: Ostavljanje štapova duž staze može naučiti vaše mališane da razmišljaju unapred, te da ih natera da nastave pretraživanje i tokom sledećeg pohoda.

Neka ove aktivnosti budu vaš džoker kada osećate usporavanje vaših mlađih saputnika. Ukoliko imate sopstveni trik, podelite ga sa nama!

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh