7 pravila koja će vam pomoći da budete bolji roditelj

Avatar photo
roditelj

Prema istraživanjima stručnjaka, okolina u kojoj dijete odrasta u prve tri godine života presudne su za njegov cjelokupni razvoj. ZdraviJa vam u nastavku teksta donosi nekoliko uspješnih, mudrih i lako pamtljivih pravila koja svakom roditelju mogu pomoći da podigne srećno i samopouzdano dijete. Ovih 7 pravila će vam pomoći da budete bolji roditelj.

Marija Montessori pripada malom broju pedagoga koji su tokom 20. vijeka pomogli napretku načina na koji razmišljamo o vaspitanju djece. Ova Italijanka poznata je po osmišljavanju kratkih, mudrih i lako pamtljivih pravila koja svakom roditelju mogu pomoći da podigne srećno i samopouzdano dijete.

Biti roditelj u današnjim vremenima “izloženosti” naše dece uticajima iz najbliže okoline, veliki je, ali i najvažniji zadatak. Misli Marije Montessori usmjerene roditeljima i njihovom pristupu u vaspitanju djece pretpostavljaju da su sva djeca za vaspitanje prema ovoj metodi, ali ne i svi roditelji.

Naime, roditelji koji ne poštuju djetetov interes, oni koji sve za svoju djecu unaprijed isplaniraju, a neki i odrade, koji ne dopuštaju da se dijete samo uz njihovu pomoć razvije, ti roditelji poništavaju osnovna načela Montessori pedagogije i nisu za put koji slijedi montessori metoda.

Evo nekoliko Montessori pravila koja će vam pomoći da budete najbolji roditelj i svom mališanu osigurate svijetlu budućnost.

Djeca uče iz onoga što ih okružuje

Okolina u kojoj dijete odrasta u prve tri godine života presudne su za njegov cjelokupni razvoj. Dijete “upija” neselektovane nadražaje iz okoline i uči o svemu što ga okružuje.

Zato i roditelj treba da se potrudi da djetetu omogući slobodno izražavanje osnovnih psihičkih potreba za kretanjem, redom, jezikom i ljubavi.

roditelj

Kako funkcioniše kritika?

Ukoliko se dijete često kritikuje, ono se zapravo uči kako da osuđuje druge. Mešutim, ako dijete često dobija pohvale, ono se zapravo uči kako da procjenjuje druge.

Pristup nagrađivanju i pohvalama, Marija Montesori svrstava u domenu djetetovog rada i bavljenja nečim i njegovim usjpešnim završetkom. Samo djetetovo zadovoljstvo obavljenim nagrada je za to dijete i nisu mu potrebne dodatne pohvale.

Zašto je bitno poštovanje?

Poštujte dijete i kada pogriješi. Na taj način će greške brže ispraviti. Poštovanje koje svi koji smo uključeni u djetetovo vaspitanje izražavamo prema njemu, osnova je odnosa koji će rezultirati stavom prema okolini u budućnosti.

Važna je sloboda djetetovog izbora da se u trenutku koje samo odabere bavi nečim, iz toga proizlazi visoka učinkovitost procesa učenja, bez obzira na kom nivou. I greška je dio učenja, dijete treba da pokušava da samo ukloni prepreku i pravilno riješi zadatak.

Podsticajna atmosfera

Kada dijete živi u prijateljskoj atmosferi i osjeća da je drugima potrebno, naučiće kako da pronađe ljubav. Ako dijete boravi u prijateljskoj atmosferi u kojoj je stalno podsticano, u kojoj se uvažava njegovo pravo na izbor, na njegove interese, neće biti frustrirano, osjećaće se ispunjeno i njegovo samopouzdanje će biti visoko.

Možda vam bude korisno: 7 načina kako da vašu djecu naučite zahvalnosti

Podrška

Ako se djetetu daje podrška, biće samouvjereno. Pomozite djetetu da savlada stvari rano u životu. To možete postići ako se pobrinete da je svijet kojim je dijete okruženo ispunjeno privrženošću, mirom i ljubavlju.

Podsticati dijete, važno je kao i posmatranje spontane znatiželje i istraživačkog ponašanja. Ljudske sklonosti su kao prirodne pretpostavke za vaspitanje svakog djeteta, zato Marija Montesori uvodi pojam nivoa posebne osetljivosti. To je za roditelja važan pokazatelj kako da svoje dijete konfrontira sa što više nadražaja.

To su periodi u kojima je kod djeteta izražena sklonost samo za određene vrste nadražaja na koje dijete spontano reaguje (učenje neke vještine, npr. pisanje). Zato treba posmatrati dijete i na vrijeme prepoznati i reagovati na to, jer su ti periodi vremenski ograničeni. Samo tada će dijete s lakoćom, bez umora i s veseljem savladava određene vještine.

Možda te zanima
suočavanje sa pritiskom

roditelj

Pomoć

Budite uvijek spremni da pomognete djetetu kada mu treba pomoć, kao i da stanete po strani kada je dijete pronašlo sve što mu je potrebno. Kada vam dijete priđe, uvijek poslušajte njegovo pitanje ili molbu, pa mu odgovorite.

Djetetu treba pomoći, a ne odraditi nešto umjesto njega. To u svakom slučaju iziskuje puno više vremena, truda i strpljenja svakog roditelja, ali rezultati su trajniji i dijete je srećno jer je samo savladalo teškoću.

Pazite na ponašanje

Pred djetetom se uvijek ponašajte lijepo. Pokažite mu kako da bude najbolja osoba koja može da bude. Najvažnije je biti dobar primjer svom djetetu, način na koji se ophodimo međusobno, prema svojoj okolini i prema djetetu samom osnova je njegovog budućeg ponašanja.

Marija Montesori kaže da je odraslog čovjeka teško promijeniti zato treba početi s djetetom.

Pročitajte i ovo: Evo kako da uredite dječiju sobi po Montessori metodi

Nadamo se da će vam ovi savjeti biti od koristi, te da će vas motivisati i pomoći vam u odgoju i svakodnevnim izazovima koje prolazite sa svojim mališanima.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh