7 serija o seksu koje morate pogledati

Avatar photo
netflix vece

Seks je dugo bio tabu tema, kako u razgovorima u svakodnevnom životu, tako i na malim ekranima. Početkom dvehiljaditih stvari počinju da se menjaju. Prikazivanje tv serija koje u središte radnje stavljaju seks, seksualnost i seksualne slobode značilo je razbijanje tabua i stvaranje potpuno novih, modernijih narativa.

Ako ste zainteresovani za serije koje se bave ovim temama, mogla bi vam se dopasti neka sa naše liste. Tu su dobro poznate stare serije koje smo svi voleli, ali i neke novije.

1. Sex and the City

Krajem devedesetih godina prošlog veka, kada je serija Seks i grad premijerno prikazana, priča o četiri žene koje otvoreno govore o svojim seksualnim iskustvima predstavljala je pravu revoluciju na malim ekranima.

Četiri antiheroine – Keri Bredšo, Samanta Džouns, Miranda Hobs i Šarlot Jork, bez oklevanja su razgovarale o orgazmu, masturbaciji, trojkama, varanju, otvorenim vezama i o još mnogo toga, te na taj način učestvovale u stvaranju jednog potpuno novog narativa u prikazivanju ženske seksualnosti.

sex and the city

2. The L Word

Slično kao Seks i grad, ali sa fokusom na LGBTIQ+ zajednicu, The L word (Ženske priče na našem govornom području), je serija koja je otvorila vrata nečemu sasvim drugačijem.

Suprotno dotadašnjoj praksi, ova serija kvir žene ne svodi na stereotipe, nego ih prikazuje kao kompleksne, stvarne osobe.Premijerno je prikazana 2004. godine, a deset godina nakon poslednje sezone dobila je nastavak – The L Word: Generation Q.

the l word

3. Sex Education

Po našem mišljenju jedna od najboljih Netfliksovih serija, Sex Education, priča je o seksu, odrastanju, prijateljstvu, solidarnosti, ljubavi i porodici.

Prati život srednjoškolca Otisa koji živi sam sa majkom, seks terapeutkinjom. Pored njih dvoje, u seriji se pojavljuje još mnogo osebujnih likova koje ćete sigurno voleti. Premijera prve sezone bila je 11. januara 2019. godine, a poslednja je prikazana 2023.

Sex Education

4. Elite

Elite je španska tinejdžerska serija u kojoj za svakoga ima po nešto zanimljivo. To je misterija, drama, kritika društva kroz odnos između pripadnika različitih društvenih klasa, slojevita i uzbudljiva priča u kojoj je naravno mnogo seksa i preispitivanja seksualnog identiteta. Sa sedam prikazanih sezona, serija je stekla kultni status među publikom širom sveta.

elite

5. Queer as Folk

Vratimo se na kraj devedesetih i početak dvehiljaditih. Na male ekrane tada stiže nova britanska serija, hrabra i vedra – Queer As Folk, koja prati avanture i ljubavna iskustva tri mlada homoseksualca iz Mančestera: Stjuarta, uspešnog zavodnika, Vinsa, koji ne uspeva da se suoči sa svojom seksualnošću i Nejtana, mladića koji se oseća nelagodno u sopstvenoj koži.

Ova avangardna serija obeležila je jedno celo razdoblje govoreći o seksualnim slobodama, problemima marginalizovanih grupa, životu sa HIV-om i borbi za prava i jednakost.

Možda te zanima
bolan seks

Queer as Folk

6. Californication

Tokom sedam sezona, od kojih je prva prikazana 2007, i 84 epizode, problematični njujorški pisac Henk Mudi (čiji lik tumači zavodljivi Dejvid Dukavni) živi u izgnanstvu u Los Anđelesu i bori se sa depresijom i manjkom inspiracije.

On nas zabavlja svojom otvorenošću, sarkazmom i načinom života koji nije baš uobičajen. Utehu nalazi u porocima i seksu, dok istovremeno želi samo jedno – da vrati svoju ženu i ćerku.

californication

7. Secret Diary of a Call Girl

Ova britanska serija iz 2007. godine, sa četiri sezone od po osam epizoda, izazvala je veliku pažnju kada je izašla. Razlog?

Naizgled obična devojka koja završava doktorat, vodi dnevnik u kojem detaljno opisuje šta doživljava radeći kao eskort dama. Ovo je jedna duhovita dramska serija sa mnogo vrućih erotskih scena koju je kritika često poredila sa serijom Seks i grad.

Secret Diary of a Call Girl

Sve ove serije (svaka u vremenu u kojem je nastala) predstavljale su hrabar korak ka razbijanju tabua i stereotipa i pokretanju dijaloga o seksu, seksualnom identitetu, slobodama i intimnosti. Nadamo se da će vam se neka od njih svideti!

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh