9 zanimljivih činjenica koje možda niste znali o kondomima

Avatar photo
cinjenice o kondomima

Kondomi su jedan od najpoznatijih i najstarijih oblika kontracepcije u istoriji čovečanstva. Iako verovatno znate mnogo o njihovoj upotrebi, ovih 9 zanimljivih činjenica možda niste znali.

1. Prvi kondomi nisu bili od gume

Naime, pre kondoma kakve danas koristimo, ljudi su improvizovali i izrađivali ih na razne načine. Neki od prvih poznatih kondoma izrađivani su od jagnjećih creva. Creva bi se prvo očistila i skratila, a zatim potapala u sumpor. U sumporu bi stajala nekoliko dana radi dezinfekcije. Kondomi od jagnjećih creva bili su tvrdi, pa je pre korišćenja bilo neophodno namočiti ih u vodu kako bi omekšali.

2. Prvi kondom od gume proizveden je 1855.

Proces vulkanizacije gume (hemijski proces za pretvaranje prirodne gume ili srodnih polimera u trajnije materijale zagrevanjem sumpora) koji je izumio Čarls Gudjir 1839. godine, omogućio je početak masovne proizvodnje kondoma od gume pedesetih godina 19. veka.

3. Prva televizijska reklama za kondome prikazana je 1975. godine

Prvu televizijsku reklamu za kondome lansirao je Trojan. Verovatno ste ih videli u kultnoj sceni serije Seks i grad u kojoj Keri ispusti hrpu kondoma marke Trojan na trotoar.

4. Kondomi su najsigurnija zaštita od polno prenosivih bolesti

Kada je u pitanju zaštita od HIV-a, korišćenje sintetičkih kondoma čini seks 10 000 puta sigurnijim.

5. Možete ih koristiti i ako ste alergični na lateks

kondomi velicine

Bez obzira na sve, nema medicinskog razloga zbog kojeg neko ne bi mogao koristiti kondome. Čak i osobe s alergijama na lateks mogu koristiti kondome napravljene od poliuretana i poliizoprena.

6. Kondomi od jagnjeće kože ne štite od HIV-a

Kondomi od jagnjeće kože pružaju ograničenu zaštitu u odnosu na sintetičke. Iako su odlični u smanjenju rizika od neželjene trudnoće, posebno za one s alergijama na lateks, oni ne štite od nekih polno prenosivih bolesti, uključujući HIV.

7. Kondomi su veoma rastezljivi

Zanimljivo je da kondom može da zadrži čak galon tečnosti.

Možda te zanima
seksualna želja

8. Najtanji kondom na svetu proizvela je kineska kompanija Aoni

sve o kondomima

Trenutno, kineska kompanija Aoni drži Ginisov rekord za proizvodnju najtanjeg kondoma na svetu. Koristi se nanosilver tehnologija koja navodno sprečava nakupljanje bakterija, čisti i sterilizuje ljudske izlučevine.

9. Oko 40% kondoma prodanih u svetu kupile su žene

Zašto bi samo muškarci bili zaduženi za kupovinu kondoma? Prema nedavnim podacima, oko 40 odsto kondoma se prodaje ženama. Svi smo podjednako odgovorni za vlastito zdravlje, kao i za zdravlje našeg partnera.

Kondomi nisu samo sredstva za kontracepciju, oni su i važan deo fascinantne istorije ljudske seksualnosti. Od kondoma načinjenih od primitivnih materijala do modernih tehnologija izrade, ovi mali saveznici nam već dugo pružaju sigurnost u intimnim trenucima i podsećaju nas na važnost zajedničke odgovornosti za reproduktivno zdravlje.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh