8 BESPLATNIH i veoma korisnih terapeutskih savjeta

Avatar photo
8 terapeutskih savjeta

Teške situacije u životu navode nas na tugu i stres. U tim trenucima zaboravljamo na sve ono dobro što jesmo i što nas okružuje. Tada nismo u stanju da situaciju sagledamo objektivno, te umjesto da djelujemo, vrijeme gubimo nervirajući se. Pročitajte tekst do kraja, te sljedeći put kada se nađete u sličnoj situaciji, sjetite se naših savjeta i javite nam da li je upalilo.

Koristite pravilo „30 sekundi“

Jedan od savjeta koji preporučuju mnogi psiholozi jeste korištenje upravo ovog pravila. Primjenjujte ga onda kada imate toliko posla da se više ne snalazite ni u sopstvenim mislima. Tada sebi odredite zadatak koji morate uraditi u roku od 30 sekundi. Neka to bude nešto vrlo jednostavno, npr. razvrstavanje papira i slično.

Ovo će vam pomoći jer će se vaše misli ustabiliti, a nervoza smanjiti. Imaćete osjećaj kako ste ipak uspjeli da uradite nešto korisno. A, i jeste, i to za samo 30 sekundi.

Dišite duboko

Ovaj savjet pročitaćete u svim priručnicima i knjigama koji se bave psihoterapijom. To je veoma jednostavan način da se riješite trenutnog talasa negativnih misli, bijesa, nervoze i drugih emocija koje na vas djeluju negativno.

diši duboko

Kako vam to pomaže? Naime, uzimajući nekoliko dubokih udaha, aktivira se dio nervnog sistema odgovornog za smanjivanje brzine otkucaja srca i krvnog pritiska, uz pomoć čega ćete pobjeći od vaših misli.

Sljedeći put kada vas negativne misli obuzmu, sjedite, zatvorite oči, i izdahnite zrak iz pluća. Zatim duboko udahnite. Neka taj proces udisanja traje otprilike 7 sekundi i još toliko provedite zadržavajući dah. Onda polako izdahnite, otprilike 14 sekundi. Ponovite nekoliko puta i vjerujte nam, biće vam mnogo bolje.

Dopustite sebi loše trenutke

Svi u životu imamo teške trenutke i sasvim je u redu da se nekad ne osjećamo dobro, da smo tužni ili napeti. Ne potiskujte te emocije u sebi, pustite ih da izađu iz uma. Ako vam se plače – plačite. Izbacićete svu negativu i biće vam mnogo lakše da nastavite da se nosite sa dnevnim obavezama.

Recite sebi nešto lijepo

8 terapeutskih savjeta

Samokritičnost se skriva negdje u podsvjesti i samo čeka povoljan trenutak da se pojavi i bombarduje vas osjećajem krivice. U nekim situacija znamo biti veoma grubi prema sebi, a u većini slučajeva, razlog zašto smo takvi je banalan.

Osjećaj krivice koji sami sebi stvaramo čini nas nervoznima i sprečava nas da nastavimo sa poslom ili da ispravimo eventualne greške, što nam nikako ne pomaže. Umjesto toga, sjetite se ovih savjeta i podsjetite sami sebe na neke lijepe stvari koje cijenite kod sebe. Podsjetite se na one dobre stvari koje ste učinili, te da je ljudski griješiti.

Ne trošite vrijeme na nerviranje

Slično sa prethodnim savjetom, i ovo je jedan od načina koji će vas motivisati da ne gubite vrijeme na kukanje i nerviranje. Time ništa ne postižete, osim što pogoršavate stvari.

Tokom veoma važnog sastanka ste primijetili da imate fleku od kafe na košulji? Postoji li način da riješite taj problem? Ukoliko nemate sako ili nešto što biste mogli obući preko, vjerovatno ne. Izvinite se vašim saradnicima, našalite se na svoj račun i nastavite tamo gdje ste stali. Pokažite šta znate. Tu ste zbog posla, a ne da biste predstavili novu modnu kolekciju.

Bavite se fizičkom aktivnošću što više

Fizička aktivnost definitivno je najbolji način za rješavanje od stresa i tuge. Vježbajte, trčite, plivajte, otiđite na tenis. Iako čini napor, vaše tijelo se odmara, a um pogotovo. To ne mora biti pretjerano naporna aktivnost. Sam izlazak na svjež vazduh će vam pomoći razbistriti misli.

Ukoliko odjednom osjetite da vam ništa ne ide od ruke, odložite posao za kasnije i otiđite u šetnju. Uživajte u ulicama svoga mjesta i zvukovima svakodnevnih dešavanja. Vjerujte nam, kada ponovo uzmete posao u ruke, odradićete ga za tren oka.

Provodite vrijeme sa kućnim ljubimcima

 

Možda te zanima
sanjarenje i san

ljubimci savjeta

Postoji razlog zašto se kaže da ljudi koji imaju kućne ljubimce žive duže od onih koji nemaju. Vrijeme provedeno sa psom, mačkom ili nekom drugom životinjom, djeluje veoma smirujuće po čovjeka.

Pomazite komšijinog psa ili mačku koju uvijek srećete ispred ulaza. Vidjećete kako umirujuće djeluje životinjska ljubav.

Pronađite mantru koja djeluje kada ste u lošem raspoloženju

Za svako loše raspoloženje pronađite nešto što će vam pomoći da se iz njega i izvučete. Zapišite i uvijek sa sobom nosite neki citat koji će vas vratiti na put onda kada sa njega skrenete zbog lošeg raspoloženja.

To ne mora biti citat, može biti pjesma ili fotografija koja vam uliva pozitivnu energiju i podsjeća da su teške situacije sastavni dio života.

Isprobajte naše savjete i javite nam kakvi su vaši utisci ili ako imate još neki od korisnih terapeutskih savjeta da podijelite sa nama i našim čitaocima.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh