Polpete sa tikvicama – obrok bez griže savjesti

Avatar photo
sa tikvicama

Većina nas tikivce smatra povrćem, no međutim botanički se svrstavaju u voće. Javljaju se u različitim varijantama, a variraju od tamno žute do tamno zelene boje. Tikvice se u narodnoj medicini koriste za liječenje prehlade, bolova i raznih zdravstvenih stanja. Međutim, nisu sve njene upotrebe ispraćene naukom. Pored recepta polpeta sa tikvicama u kojem ovo voće ili povrće igra glavnu ulogu, zdravstveni benefiti o tikvici govore mnogo više.

sa tikvicama

Tikvice sadrže niz vitamina, minerala i korisnih biljnih jedinjenja. Bogate su antioksidansima koji pomažu u zaštiti vašeg tijela od slobodnih radikala, a najviši procenat se nalazi u kori.

Bogate su vodom koja može omekšati stolicu i olakšati varenje. Sadrže rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna, pri čemu nerastvorljiva pomažu da se hrana lakše kreće kroz crijeva, dodatno smanjujući rizik od zatvora. Ova korisnost se povećava ako unosite dovoljno tečnosti na dnevnom nivou. U međuvremenu, rastvorljiva vlakna hrane korisne bakterije koje žive u vašim crijevima.

Tikvice mogu pomoći u smanjenju nivoa šećera u krvi kod ljudi sa dijabetesom tipa 2. Sa 3 g ugljenih hidrata na 230 g tikvica, ova namirnica predstavlja odličnu alternativu tjestenini za one koji rade na gubitku težine. Štaviše, vlakna tikvica pomažu u stabilizaciji šećera u krvi, spriječavajući porast nivoa šećera nakon obroka. Vlakna, kalijum i karotenoidi u tikvicama mogu smanjiti krvni pritisak, holesterol i druge faktore rizika za srčana oboljenja.

Tikvice između ostalog mogu ponuditi benefite za zdravlje kostiju, prostate, dobrobiti za funkciju štitne žlijezde, pored antikancerogenih dejstava.

Sastojci za polpete:

  • 150 g tikvica
  • 1 jaje
  • 40 g ovsenih pahuljica
  • 100 g niskomasnog sira
  • 1/4 kašičice soli

Priprema:

Izrendati tikvicu, dodati ovsene pahuljice (sitniji tip), jaje i sve pomješati. Sačekati da pahuljice upiju višak tečnosti iz tikvice i jaja (nekih 15min), te dodati ostale sastojke. Sve dobro promješati i peći u tiganju na srednjoj temperaturi.

Možda te zanima
karfiol

Polpete poslužite uz omiljeni niskomasni sir ili salatu. Večera gotova za tren oka.

Prijatno!

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh