8 ranih znakova da imate visok nivo šećera u krvi

Avatar photo

Ono što većina ljudi ne zna je da visok nivo šećera u krvi može prouzrokovati teške bolesti. Bez obzira da li ste dijabetičar ili ne, to može prouzrokovati oštećenja vaših živaca, organa i krvnih sudova. Prava opasnost je, međutim, kada se nivo šećera u krvi ne smanjuje, te može doći do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Dakle, kako bi vaše tijelo i organizam bili zdravi, pazite na sljedeće znakove koji vam mogu nagovještavati da imate visok nivo šećera u krvi.

Žeđ

Glavni razlog zbog kojeg visok šećera u krvi izaziva žeđ je poliurija. Kada je nivo šećera u krvi visok, bubrezi ne mogu pravilno funkcionisati. Oni proizvode više urina da bi se oslobodili viška glukoze koju ne mogu apsorbovati, a to dovodi do dehidracije.

Povećan apetit

Ukoliko utvrdite da se vaše navike u ishrani mijenjaju i da jedete češće, možda će se ispostaviti da imate visok nivo šećera u krvi, prema Klinici Mayo. Razlog zbog kog ovo može prouzrokovati povećanje konzumiranja hrane je to što glukoza nije u mogućnosti da ulazi u ćelije zbog nedostatka insulina ili moguće insulinske rezistencije. Kada se to desi, vaše tijelo nije u mogućnosti pretvoriti hranu koju jedete u energiju. Dakle, ako vaše tijelo osjeća da nema dovoljno energije, ono će zahtijevati više hrane za pokušaj proizvodnje glukoze.

Često uriniranje

Ovaj znak je direktno povezan sa konstantnom žeđu. Vaši bubrezi nisu u mogućnosti da prate višak šećera, te je uriniranje jedini način na koji se mogu otarasiti viškova.

Hronični umor

Možda mislite da visok nivo šećera u krvi znači da imate puno energije. Međutim, može se dogoditi potpuna suprotnost. Kada imate visok nivo šećera u krvi, umarate se više i postajete žedni, jer vaši bubrezi ne mogu apsorbovati glukozu i stvarati energiju. Bez energije, vaše tijelo postaje slabo i umorno.

Zamagljen vid

Kada imate visok nivo šećera u krvi, može doći do lošijeg vida. Svako ko često ima otečene oči zna da to dalje vodi do zamućenja vida. U većini slučajeva, ovo je samo privremeno, ali se obratite ljekaru kako biste dobili odgovarajuću dijagnozu.

Suva koža

Ukoliko doživite ovaj znak, nivo šećera u krvi možda je bio dosta dugo visok. Visok nivo šećera u krvi može uzrokovati oštećenje nerava i takođe brzo dovodi do gubitka tečnosti. Ukoliko se ovaj proces nastavlja godinama, živci tijela se oštećuju i koža postaje suva.

Možda te zanima
Santorini

Impotencija

Za muškarce, kada je riječ o postizanju erekcije, oni se oslanjaju na pravilan protok krvi. Visok nivo šećera u krvi narušava tok krvi i čak šteti nervima i krvnim sudovima.

Povećanje tjelesne mase

Visok nivo šećera u krvi stvara šanse da ste možda otporni na insulin. U ovom slučaju vaše ćelije više ne reaguju na insulin, jer im je teško da uzimaju glukozu iz vaše krvi. Ovaj zdravstveni problem je dalje uzrok povećanja težine.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh