8 tajni kako da ostanete fit tokom praznika

Avatar photo

Od danas pa sve do sredine januara, vaš raspored će vjerovatno biti ispunjen porodičnim obavezama, putovanjima i prazničnim izletima sa svim vrstama privlačnih poslastica. Čak i najviše disciplinovanim ljudima može biti teško držati se svojih zdravstvenih i fitnes rutina tokom praznika.

Ipak, ove godine može biti i drugačije. ZdraviJa vam odaje 8 tajni kako da ostanete fit i tokom odmora.

Krećite se

Pored redovne šetnje, ako ne druge fizičke aktivnosti, pokušajte da izbjegavate sjedenje u dužem vremenskom periodu. Ne zaboravite da je previše sjedenja opasno za vaše zdravlje. Istraživanja pokazuju da se ustajanjem na samo pet minuta nakon 30 do 60 minuta sjedenja i obavljanje bilo kakve kraće aktivnosti, smanjuje mogućnost dobijanja dijabetesa i drugih faktora rizika od srčanih bolesti.

Držite se plana

Praznici mogu biti pravi kamen spoticanja u smislu poremećaja vaših svakodnevnih obroka i treninga, kao i namjere da kontrolišete svoju težinu. Počnite svaki dan sa planom, pratite unos hrane i nivo aktivnosti. Čak i ako se odlučite da jedete više kalorične obroke, jedite manje količine i tako održavajte ravnotežu kako biste ostali u okviru svojih ciljeva.

Ostanite hidrirani!

Ostanite hidrirani jer vaš mozak ponekad može pomiješati žeđ sa glađu. Velika čaša vode prije obroka može pomoći u smanjivanju količine hrane koju konzumirate. Pijte od šest do osam čaša vode dnevno i uvijek uzmite dvije velike čaše vode prije svakog obroka bogatog kalorijama.

Napravite spiskove, vježbajte rano i spavajte!

Sezona praznika je gotovo svima omiljeni dio godine, ali treba da prepoznate da ona ima potencijal da bude problem za vaše zdravlje. Da biste ublažili potencijalne negativne efekte praznične sezone, preporučujemo vam da trenirate rano ujutru, pravite kraće pauze između aktivnosti i za sve koristite spiskove i podsjetnike kako biste ostali organizovani i izbjegli stres.

Očekujte neočekivano

Uvijek imajte SOS vrećicu zdrave hrane koja ne zahtijeva nikakvu obradu i može se bilo gdje jesti, kako bi vam zdrava hrana bila pri ruci kada pokušate da posegnete za nezdravom. Jedna izreka kaže: „Kiša može da padne i na pravedne i nepravedne, ali ne pada na pripremljene“.

Budite kreativni i oslobodite se misli “sve ili ništa”

Praznici su burni, ali učinite sve od sebe da izbjegnete misli kao što je „sve ili ništa“ kada su u pitanju zdrava ishrana i fizička aktivnost. U stvarnosti postoji više od samo jednog načina da se živi zdravo i aktivno.

Tokom praznika postanite malo kreativniji sa vježbama i odlučite se za zabavne načine kako fizičku aktivnost učiniti porodičnim aferom. Fizičke aktivnosti možete pretvoriti u praznične tradicije, na primjer, porodična šetnja po komšiluku prije otvaranja poklona neka bude vaša praksa baš svake godine. Razmišljajte izvan kutije kada se radi o načinima kako da se provedete dobro sa porodicom i prijateljima, a da zdravlje i dalje imate kao prioritet.

Možda te zanima
vape zdravlje

Planirajte i zapamtite da uvijek imate vremena i mogućnosti za trening

Planirajte svoje vježbe na sedmičnom nivou i zabilježite ih u vašem rasporedu kako biste bili uvjereni da su dio vašeg dana, a zapamtite da je i jedna vježba bolja od nijedne, umjesto da preskočite teretanu, napravite vrijeme za brzi trening u kući.

Poklonite ostatke hrane

Lako je tražiti opravdanja kada je sezona praznika ali i ostataka koje „ne smijete“ baciti. Izbjegavajte prežderavanje samo zato što se bojite da će hrana propasti. Postoje razni načini za odlaganje hrane poslije praznične trpeze i to svakako ne treba biti bacanje ostataka u smeće. Naš prijedlog vam je da operete jednu plastičnu kutijicu i u nju stavite sve preostalo, te zalijepite papirić na kome piše šta se nalazi unutra. Ne zaboravite da postoje i oni manje srećni, koji praznike provode tragajući za hranom i odijevnim predmetima. Kutijicu odložite u blizini kontejnera za smeće ili stavite u kesu i objesite na kontejner, možda tako ispunite nečiju prazničnu želju.

Ograničite se na nekoliko dana „opuštanja“

Uživajte u svom omiljenom prazniku jer ukoliko se brinete da jedete previše, stvarnost je da jedan dan neće u potpunosti poremetiti vaš zdravstveni plan. Nažalost, većina ljudi tokom praznika zaboravlja obrazac svojih svakodnevnih rutina i preskače vježbanje zbog posjete rođaka. Imajte u vidu da ovakva rutina opravdavanja može da se nastavi do kraja godine. Svakako uživajte u odmoru, ali nemojte od jednog dana uživanja napraviti mjesec dana koji će vas dovesti do neželjenih navika, a koje se onda nastavljaju i izvan sezone praznika.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh