Šta je matcha prah i kako ga možete iskoristiti?

Avatar photo

Ovih dana ZdraviJa vam je prenijela par recepata sa matcha prahom, pa ste tako mogli da naučite da pravite Matcha latte i sirove matcha kuglice. Ali šta je zapravo matcha prah i kako se koristi, donosimo vam u nastavku teksta.

Matcha je vrsta zelenog čaja, čiji se listovi suše i pretvaraju u prah, koji važi za jedan od najpoznatijih prirodnih preparata za povećanje izdržljivosti i energije.

Pripremaju ga u okviru tradicionalnih japanskih ceremonija čaja, a više od 800 godina Zen monasi ga koriste tokom meditacije.

@pinterest

Biljka raste na sjenovitim mjestima tokom proljeća, a grmovi se pokrivaju prije branja kako bi se spriječilo direktno izlaganje sunčevim zracima. Na ovaj način se usporava rast listova i oni dobijaju tamniju nijansu zelene.

Interesantno je da radnici na plantažama listove beru ručno i ostavljaju ih na suncu da se suše. Kako se suše, listovi se lagano uvijaju i biljku u takvom stanju zovu tencha. Nakon što joj uklone žilice i stabljike, tenchu pretvaraju u prah, koji se zove matcha.

Ovaj prah, koji gotovo da nema kalorija, vam može podići nivo energije tokom dana. Odlično čisti organizam i dobar je dodatak tokom dijeta, jer istovremeno jača metabolizam i sagorijeva masti.

@pinterest

Istraživanja su pokazala da vam matcha može pomoći da sagorijevate kalorije četiri puta brže. Nuspojava nema, ne šteti organizmu i ne povećava krvni pritisak. Sa ovim prahom možete ukloniti toksine, teške metale i nečistoće iz organizma.

Možda te zanima
djumbir benefiti

Pošto je uzgajana u hladu, matcha je bogatija hlorofilom nego drugi zeleni čajevi, i zbog tog je superiorna u čišćenju organizma.

Možete je kupiti u prodavnicama zadrave hrane i bilja, bilo da je koristite za čišćenje organizma, za mršanje, ili čak za bojenje hrane.

I zato, krenite što prije po svoju dozu matcha praha, pokušajte napraviti naše recepte, ili nam pošaljite svoje koje ćemo rado prenijeti na našem portalu.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh