9 načina za upravljanje stresom tokom praznične sezone

Avatar photo
praznicni stres

Praznična sezona je sva podređena tradicijama, ali šta ako tradicije sa kojima ste odrasli ne rezonuju sa vašim sadašnjim, autentičnim bićem?

To može da znači – mnogo stresa. Koji se povećava svakim danom, jer ovaj period postaje prezauzet i preopterećen obavezama.

Evo šta možete da radite kako biste ublažili stres i stanje u kojem se nalazite.

1. Angažujte pomoć

Ako imate problema tokom radne nedelje da skuvate večeru, verovatno ćete biti još više pod stresom tokom praznika. Zato nemojte da bežite od traženja pomoći. Bilo da je to porodica i prijatelji ili da koristite neki od servisa koji olakšavaju kupovinu namirnica, dostavljaju gotovu hranu ili nešto treće. Ne morate sve stići sami.

2. Planirajte unapred

Priprema, kuvanje i zamrzavanje jela unapred će olakšati pritisak i anksioznost koji dolaze s kuvanjem tokom praznika. Ovi događaji se ponavljaju svake godine, pa planiranje menija unapred može smanjiti mentalni teret.

Ovo je primenjivo i na odnose tokom porodičnih ručaka. Znamo da je to često vremen za rasprave, ali možete na vreme iskomunicirati granice i obavestiti goste šta ne želite i koje teme ne trea da se pokreću (Kada će drugo dete?). Pravila svi treba da se drže.

3. Budite kreativni

pokloni

Praznici su skupi, ali ne moraju predstavljati finansijski teret za vas i vašu porodicu. Ne postoji razlog zbog kojeg morate potrošiti mnogo novca na voljene osobe, pogotovo sada kada treba da budemo mnogo svesniji potrošnje i njenog uticaja na našu planetu.

Umesto da štampate praznične čestitke, uštedite neko drvo i razmislite o slanju digitalnih. Budite vešti i pravite poklone koristeći materijale koje već imate kod kuće; možda ćete se iznenaditi onim što pronađete. Ručno rađeni pokloni su dragoceni i značajni. To može uključivati album sa fotografijama vaših omiljenih zajedničkih uspomena ili kuvar sa ručno napisanim omiljenim porodičnim receptima.

4. Smanjite poklanjanje

Kada već pričamo o kreativnosti, razmotrite razmenu poklon bonova kao opciju. Umesto da kupujete svakom članu porodice poklon, dogovorite se oko određenog budžeta i neka svako kupi jedan poklon bon. Na ovaj način, svako dobija po jedan bon koji će izvući iz posude, a to smanjuje sve razmišljanje, pravljenje spiskova i troškove tradicionalnih poklona. Određivanje šta kupiti nekome vrlo je lično i često može biti najstresniji deo sezone.

5. Znajte kada da napravite pauzu

Morate znati svoje granice. Ako osećate da ćete doći do svoje tačku pucanja, povucite se. Na proslavi, tokom diskusije ili u drugoj prilici. Prošetajte po naselju, udahnite svež vazduh, tokom proslave otiđite i operite neko posuđe, sedite za dečji sto, pronađite mirnu sobu ili se zaključajte u kupatilo. Razumevanje kada vam je potrebna pauza i uzimanje iste je self care.

6. Smanjite listu gostiju

praznici

Možda te zanima
vikend u prirodi

Ako okupljate ljude kod sebe kući tokom praznika, vreme je da smanjite listu. Manja, intimnija druženja omogućavaju kvalitetne razgovore, i možemo uživati u društvu jedni drugih. A puno ljudi na istom mjestu samo stvara dodatni stres, zar ne?

7. Napravite listu zadataka i delegirajte

Zapišite na papir sve što želite postići, od najvažnijih do manje važnih stvari. Ali nemojte zaboraviti da uključite vreme za sebe. Ne morate prisustvovati svakom prazničnom okupljanju na koje ste pozvani i nema ništa loše u tome da kupite već pripremljene poslastice ili da vaši voljeni preuzmu određene odgovornosti. Ako ozbiljno razmišljate o tome da praznike učinite što manje stresnim, tada je učenje delegiranja esencijalno.

8. Vežbajte svesnost

Razmislite o uspostavljanju prakse svesnosti pre praznika. Imati nešto što vam pomaže da se pripremite za eventualne probleme može vam pomoći da aktivirate svoj parasimpatički nervni sistem, koji omogućava osećaj mira tokom trenutaka stresa. Praksa može uključivati meditaciju, vežbe dubokog disanja, ponavljanje mantri, restaurativnu jogu, svesno hodanje i slično.

9. Radite sve umereno

Imamo tendenciju da se prejedamo i prepustimo tokom praznične sezone, a uglavnom smo neaktivni, što je kobno za naše telo. Pokušajte održavati svoje redovne prehrambene navike tokom praznika koliko god je to moguće i ograničiti unos šećera i alkohola.

Na kraju, setite se da radite ono što vas čini srećnim i donosi vam radost. Praznici nisu o tome da budu savršeni ili da se pojavljujete kao neko ko niste.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh