9 stvari koje trebaš znati prije nego što počneš trčati po plaži

Avatar photo
plaza trcanje savjeti zena ljeto uzivanje trening fit

Odredila si datum za godišnji odmor, destinaciju na moru za ljetovanje? Istražila si mjesta koja treba da obiđeš u gradu u koji ideš? Ostalo ti je samo da rasporediš vrijeme za slobodne aktivnosti kao što su vježbanje i trčanje. Mjesto gdje ćeš trčati je, naravno, plaža.

Trčanje na plaži možda zvuči lijepo, ali to je mnogo izazovnije nego što zamišljamo. Ipak, trčanje plažom je nevjerovatan trening i sjajna ljetna rutina. Sa dodatnim otporom uzrokovanim pijeskom, srčana frekvencija se brzo povećava, a naši mišići moraju raditi napornije.

Ukoliko te ova aktivnost privlači, pročitaj ZdraviJa savjete koje donosimo u nastavku. Ali, pripazi na ovo: Ako te bole koljena ili kukovi, izbjegavaj ovu aktivnost jer trčanje po neravnoj podlozi, među koje spada i pijesak, može pogoršati simptome.

Trči ujutru

Najbolje je trčati po plaži ujutru kad sunce još nije prejako, ali nanošenje mlijeka za tijelo sa zaštitnim faktorom obavezno je u bilo koje doba dana. Dobro će doći i kačket kako te sunce ne bi ometalo.

trčati po plaži

Zagrij noge

Trčanje po plaži će jače uticati na mišiće nogu od betona, trave ili parketa, pa je još važnije da izdvojiš vrijeme za dinamično zagrijavanje koje je usmjereno na tvoje noge. Zbog neujednačenog terena, potrebno je da pripremiš i svoje gležnjeve.

Pogledaj i na koji još način da ostaneš zdrav i fit dok si na odmoru.

Uspori

Tako je uzbudljivo i prekrasno trčati uz okean, ali nemoj misliti da će to uzbuđenje povećati tvoju brzinu. Trčanje prosječnom brzinom zapravo nije moguće na pijesku. Nemoj vještački povećavati brzinu, već uživaj u pogledima. Ukoliko si ipak odlučila da povećaš brzinu, neka to bude ona koja ti pruža osjećaj da ulažeš napor od 85 odsto.

Postavi realan vremenski cilj

Sjajno je da izađeš na trčanje i kažeš: „Danas trčim 5 kilometara!” Plaža ti ovo ne omogućava. Sam pijesak čini da naši mišići za stabilizaciju kuka i koljena rade dvostruko teže, a trčanje na pijesku zahtijeva 1.6 puta više energije. Sve to znači da će se 5 kilometra možda činiti kao 15, što bi te moglo razočarati ako ne zadovoljiš svoju kilometražu. Umjesto toga postavi realni vremenski cilj.

Nije sav pijesak isti

Možda voliš da trčiš po mekanom, toplom pijesku, ili više voliš vlažan i tvrđi pijesak. Oba imaju koristi, a trebalo bi da pokušaš da trčiš na oba dijela plaže. Mekši pijesak vremenom postaje sve izazovniji. Počni na tvrdom, mokrom pijesku da bi izgradila toleranciju prema otporu i poteškoćama, a zatim možeš napredovati ka mekšem pijesku dok mišići u tvojim nogama ne postanu jači.

Pazi na svoju putanju

Nagib i ugao plaže značajno utiču na naše tijelo kada trčimo. Ukoliko ideš u jednom pravcu, jedna noga će biti opterećenija od druge. Zato svakih 10 minuta promijeni pravac trčanja.

Trči u patikama

Nošenje patika na plaži može izgledati kontraintuativno. Ipak, važno je makar započeti trčanje na plaži u patikama. Ovo će ti pružiti podršku i stabilnost gležnja, prije nego što pređeš na trčanje po plaži bosih nogu.

Možda te zanima
Aquapole

trčati po plaži

Povećavaj vrijeme svakim danom

Zbog pretjerane upotrebe cipela u našem svakodnevnom životu, unutrašnji mišići u našim stopalima su postali lijeni. Dakle, trčanje na plaži trebalo bi da bude sporo i kratko na početku, kako bi se postepeno izgradili ti jači mali nožni mišići koji sada rade više posla nego što su navikli. Ipak, kako bi ih podstakla na jačanje, svakim danom minimalno povećaj vrijeme trčanja.

Trči najviše tri puta sedmično

Ukoliko si redovni trkač, tri dana sedmično trčanja po plaži biće sasvim dovoljni za tebe. Ukoliko si početnik i jedan dan sedmično je u redu. Trčati po plaži je težak trening. Uzmi dan za oporavak dok ne budeš spremna da nastaviš sa ovom trening rutinom.

Neki vole da trče tik uz obalu, drugi po suvom i dubljem pijesku. Izbor je na tebi, ali znaj da je druga opcija teža i preporučuje se iskusnim rekreativcima.

Možda ti bude zanimljivo i da li trčanje sagorijeva mišiće i da li je to mit ili istina.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh