Jahorina Ultra Trail: Kada žene izaberu trčanje po planinama

Avatar photo
jahorina ultra trail trcanje planina sarajevo sanja kavaz

Ostala su samo još DVA dana (prijave traju do 7. jula) za prijavu na jubilarno izdanje Jahorina Ultra Trail trke, koja će biti održana po peti put od 26. do 28. jula ove godine.

Možda te interesuje: Šta nudi Jahorina Ultra Trail 2019?

Vrijeme trke se približava, organizatori s nestrpljenjem očekuju takmičare i goste, a tim povodom za ZdraviJa magazin je direktorica trke Sanja Kavaz podijelila utiske žena koje dolaze na trku.

Zovem se Sanja Kavaz. Direktorica sam trke Jahorina Ultra Trail. Trail trčanjem se bavim od 2013. godine. U to vrijeme nije bilo mnogo rekreativaca koji su se bavili ovim sportom pa nisam imala koga pitati za savjet, nije bilo lako organizovati treninge, putovati na trke koje su bile van granica Bosne i Hercegovine.

Odlučila sam da počnem s promocijom trail trčanja putem bloga koji sam pokrenula. Osmislila sam i s prijateljima organizovala trku Jahorina Ultra Trail koja je prva ove vrste kod nas. Nesebično sam dijelila svoja iskustva u vezi s trail trčanjem, izvještaje s trka i putovanja, recenzije o opremi, pisala o ishrani, povredama, treninzima kako bih ohrabrila što veći broj osoba da se bave ovim sportom.

jahorina ultra trail trcanje sarajevo jahorina planina priroda

Danas imamo desetak trail trka koje se organizuju na najatraktivnijim lokacijama u našoj zemlji i sve brojniju trail zajednicu koju spaja ljubav prema sportu i prirodi a posljednji vikend jula je tradicionalno rezervisan za Jahorina Ultra Trail.

Od 26. do 28.07. na stazama koje povezuju Jahorinu s Ravnom planinom, Romanijom i Trebevićem trčaće se četiri trke različite dužine: Mini (17km), Midi (38 km), Maxi (69 km) i Ultra Trail (101 km). Staze su navigirane najljepšim dijelovima ovih planina i povezuju atrakcije poput ski staza na Jahorini, uskotračne pruge, via ferate i Novakove pećine na Romaniji, izvora i kanjona Miljacke, bob staze i grebena na Trebeviću, pa čak i Baščaršiju.

Osim prirodnog, kulturnog i istorijskog, JUT promoviše bogato olimpijsko naslijeđe sarajevske regije zbog čega je Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine specijalni partner projekta i ove godine, a Olimpijski centar Jahorina domaćin.

Rado favorizujem dame i posvećujem im više pažnje kroz posebnu rubriku „Žene i tene“ u kojoj pišem o izvanrednim ženama u sportovima izdržljivosti. One inspirišu, mnoge pokreću na promjene ka kvalitetnijem životu i sadržajima koji ih čine zdravijim, srećnijim, uspješnijim, svestranijim.

Ovog puta predstavljam učesnice ovogodišnjeg izdanja JUT-a koje svojim postignućima mogu značajno doprinijeti popularizaciji trail trčanja te podstaći vas da se okrenete zdravim životnim navikama i prijavite se na jednu od trka.

Ultrašica reprezentativka: Anela Muhtarević

jahorina ultra trail trcanje sarajevo priroda sport

Anela Muhtarević (1981) je profesorica bosanskog jezika i književnosti iz Živinica koja se već 16 godina umjesto nastavom ili jezikom bavi marketingom. Voli dinamične poslove i stalno je u pokretu a hobi su joj planinarenje, trčanje, fitnes, biciklizam.

Trku Jahorina Maxi Trail dugu 69km s 2800m kumulativnog uspona je prošle godine završila u vremenu 09:59:26 što joj je donijelo ulazak u reprezentaciju Bosne i Hercegovine i odlazak u Portugal na Svjetsko prvenstvo u trail trčanju.

Njen primjer zapravo govori da se poslovne i privatne obaveze mogu uskladiti kada se prioriteti postave ispravno. Trail trčanjem se počela baviti prije dvije godine kada je učestvovala na Jahorina Midi Trailu, trci koja počinje na Baščaršiji i završava na Jahorini.

Oduševila se stazom a pošto voli trčanje i prirodu, spoj ovo dvoje je nešto u čemu najviše uživa. Ove godine se ponovo vraća Midiju.

Možda te zanima

Sa skoka u Neretvu na trku na Jahorini: Dajana Dangubić

Da smo okruženi izvanrednim ženama pokazuje i primjer Dajane Dangubić, potpukovnice Oružanih snaga BiH, koja je ovogodišnja ambasadorica JUT-a. Nakon što smo joj uputili poziv za učešće i saradnju, javila nam je da ih rado prihvata ali da može stići samo na Mini Trail trku na Jahorini u nedjelju jer će dan prije sa Starog mosta u Mostaru skakati u Neretvu.

I neće joj to biti prvi, već četvrti put. Mlada Konjičanka se već oprobala u skokovima a dokazala u body buildingu gdje drži više državnih rekorda. Upravo kroz njen primjer afirmišemo jedno od naših bitnih načela a to je ravnopravnost u sportu i sve veća zastupljenost žena na trkama.

Broj 001: Francesca Canepa

jahorina ultra trail trcanje sarajevo priroda sport sanja kavaz romanija bascarsija

Ove godine s velikim zadovoljstvom startni broj 001 ustupamo Francesci Canepa, Italijanki i prvoj elitnoj trkačici koja dolazi na našu trku. Do sada nismo imali velika svjetska imena na JUT-u ali smo procjenili da smo konačno spremni za ovaj iskorak i na našu radost, Francesca će biti prva vrhunska trail trkačica koja će učestvovati na nekoj bh trci i proširiti priču o nama.

O kakvoj trkačici se radi, za ilustraciju ispričaću da smo njen dolazak nedavno dogovorile na trci u Sloveniji gdje je trčala i pobijedila na 100 milja a samo 7 dana ranije je u Kini pobijedila na trci na 100 km. Koliko god da učim i znam o trail trčanju, uvijek me iznenade ovakve priče i primjeri koji nikog ne ostavljaju ravnodušnim.

Jahorina Ultra Trail je mnogima od nas više od trke. Zalažemo se za razvoj trail trčanja u BiH, za unapređenje kvaliteta same trke ali i za razvoj ličnih kapaciteta. Ne želim da umanjim značaj i doprinos naših kolega samom događaju, ali što se tiče organizacije takmičenja, iznesu ga većinom žene pa se ovdje radi o njihovom ozbiljnom osnaživanju i jačanju ličnih kapaciteta kroz sport i organizaciju.

FOTO: Dinko Bažulović, Adnan Bubalo, Jadran Čilić, Dejan Hren

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh