Bajkovita njemačka sela u koja ćete se zaljubiti ove zime

Avatar photo
njemačka sela

Oni koji imaju Njemačku na svojoj putnoj bucket listi, vjerovatno sanjaju o očaravajućim dvorcima, alpskom pogledu, divljem noćnom životu Berlina i Oktoberfestu. Ali, Njemačka nudi još mnogo prelijepih mjesta. U nastavku teksta pročitajte koja su to njemačka sela koja će vas osvojiti na prvu.

Njemačka sela su destinacije koje šire svoje bajkovite vibracije vijugavim kaldrmastim ulicama, srednjovjekovnim kućama i bezbrojnim nezaboravnim pejzažima. ZdraviJa vam je pronašla čarobna njemačka sela koje morate posjetiti barem jednom u životu.

njemačka sela
@pinterest

Rothenburg ob der Tauber

Ono što većina zamisli kada izgovori riječi njemačko selo jesu scene iz srednjeg vijeka. Stari grad Rothenburg je mreža vijugavih kaldrma koje su obložene besprijekorno sačuvanim šumovitim gradskim kućama koje sjaje u svim bojama i koje redovno čine listu najljepših mjesta u Njemačkoj.

Atmosfera bajke ne privlači samo publiku u ljetnim mjesecima i tokom Božićnog perioda, već tokom čitave godine. 

njemačka sela
@pinterest

Ramsau

Regija Berchtesgadener Land u jugoistočnom dijelu Njemačke se potpuno ogleda u Ramsau, naselju sa oko 1.800 stanovnika. Ovo mjesto mami ljude u njemačke Alpe nevjerovatnim pogledima.

Među čarima su rijeka koja se proteže pored crkve, mirna jezera Königssee i Hintersee i veličanstveni Watzmann masiv u pozadini. Sa snijegom, cijeli region se pretvara u zimsku zemlju čudesa.

njemačka sela
@pinterest

Ahrenshoop

Nekadašnje ribarsko selo, Ahrenshoop se etablirao kao popularno izletište, ali ne gubi svoj šarm.

Malo selo sa svega 637 stanovnika zauzima svoje mjesto na uskom poluostrvu oko sat vremena sjeverno od Rostoka i predstavlja savršenu bazu za opuštene vikend šetnje, posmatranje ptica i istraživanje raznolikog krajolika obližnje regije.

njemačka sela
@pinterest

Schiltach

Guste šume, opsežne pješačke staze i vrhunski spa hoteli su razlog zašto ljudi posjećuju ovo mjesto, ali ima još toga da se otkrije. Ovo idilično malo selo koje se uvija do rijeke Kinzig krije istorijski stari grad koji se sastoji od srednjovjekovnih kućica koje su gradu donijele titulu najslikovitijeg mjesta u zemlji.

njemačka sela
@pinterest

Meissen

Ono što se najčešće pominje kada kažemo Meissen je vrhunski pribor za jelo i posuđe, zahvaljujući činjenici da upravo tu dugogodišnja i prestižna tvornica porculana Meissen ima svoje korijene. Ono što mnogi ne znaju je da u selu ima mnogo više toga od delikatnog porculana.

Meissen je okružen impozantnim arhitektonskim znamenitostima iz svoje hiljadu godišnje istorije, od kojih su najpoznatiji katedrala Meissen i dvorac Albrechtsburg – najstariji dvorac u Njemačkoj – koji gleda na okolne brežuljke.

Miltenberg

Jedan sat udaljen od Frankfurta i Würzburga, Miltenberg leži na glavnoj rijeci – nekada strateški važnoj lokaciji koja je Rimljane privukla na ovo mjesto još od 155. godine. Danas samo drevne ruševine svjedoče o ranom naselju, koje se tada razvilo oko tvrđave Miltenburg 1200. godine. Sam grad šarmira kućama od drveta, istorijskim trgom i slikovitim pogledom na rijeku Majnu.

njemačka sela
@pinterest

Rüdesheim am Rhein

Da je rijeka Rajna najromantičnija od svih njemačkih plovnih puteva nije tajna, a između Bonna i Rüdesheima čitav krajolik bruji o slavnim vinogradima, brdima okrunjenim dvorcima i ruševinama i slikovitim vidikovcima.

Sam Rüdesheim je čudan grad smješten oko šarmantnog Drosselgassea i njegovih starih zgrada, lijepih vinskih taverni i tradicionalnih restorana.

Možda te zanima

Quedlinburg

Planine Harz spadaju među najljepše njemačke krajolike. Pored velike mreže planinarskih, biciklističkih i skijaških staza, bizarnih stijena i šumovitih područja, regija je poznata po prekrasnim ulicama.

Quedlinburg bi mogao biti najčudesniji od svih gradova ove regije, zahvaljujući ambijentalnom stajalištu razigranih kuća, dvovodnih krovova i popločanih puteva.

 

Ova njemačka sela, priznaćete, već su vas očarala. Pa šta još da vam kažemo osim: Gute Reise! Srećan put!

 

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh