Provjereni savjeti za nezaboravno kampovanje

Avatar photo
nezaboravno kampovanje

Uživate da svoje slobodno vrijeme provodite u prirodi i željeli biste da kampujete sa porodicom i prijateljima? Ne znate šta vam je sve potrebno od opreme? Onda ste na pravom mjestu, jer je ovo je tekst za vas! Za sve avanturiste, koji će ovo vrijeme provesti na vazduhu planinskih vrhova, ZdraviJa se potrudila da donese nekoliko savjeta za nezaboravno kampovanje.

Šator za kampovanje

Izbor šatora zavisi od vremenskih uslova, terena i broja osoba koje će u njemu boraviti. Planirate li mnogo pješačiti i nositi šator u ruksaku, neka bude što lakši i manji. Idete li autom, možete priuštiti i luksuz šatora s predprostorom te da šator bude nešto viši, prostraniji i udobniji.

Prilikom kupovine obratite pažnju na šavove (poželjno je da budu lijepljeni/vareni), vodootpornost (2000-3000 mm prihvatljivo je za ljeto), kvalitet podloge i dobru krovnu i bočnu ventilaciju. Aluminijumska centralna konstrukcija izdržljivija je nego ona od fiberglasa. Čelični klinovi imaju prednost pred aluminijskim, koji su lakši ali se prilikom upotrebe i lakše savijaju.

Vreća za spavanje

Jedan od presudnih faktora za izbor vreće je temperatura. Noću je znatno hladnije nego danju, pa će vas zato pravilno odabrana vreća i dobro grijati. Vreće sa pernatim punjenjem koriste se zimi, u uslovima niske vlage i temperature.

One su mnogo teže od sintetičkih koje se koriste ljeti jer pružaju bolju izolaciju i otpornije su na vlagu. Neke vreće mogu se spajati zajedno. Poželjno je da vreća ima kapuljaču jer najviše tjelesne temperature noću izlazi upravo kroz glavu.

nezaboravno kampovanje
@pinterest

Kako postaviti šator

Šator postavite na zaklonjenom, ravnom i povišenom tlu kako biste se zaštitili od vjetra i slijevanja vode u slučaju kiše. Smjer zabijanja klinova najčešće je otisnut na samom šatoru, a u pravilu se zabijaju u smjeru šavova. Izbjegavajte kameni teren čija struktura može probiti dno šatora, kao i izrazito pjeskovito tlo, jer će se klinovi lako vaditi.

Ruksak za kampovanje

Loše odabran ruksak jedna je od stvari koje vam ozbiljno mogu povrijediti leđa i bokove, pa zato pazite šta ćete kupiti. Veličine ruksaka kreću se u rasponu od 15 do 100 litara, a za kraća višednevna putovanja optimalni su oni od 40 do 60 litara.

Dobri ruksaci napravljeni su od poliamida ili poliestera, podesivi su u predjelu leđa i u sebi imaju dvije čelične šipke, koje mogu biti unutrašnje ili vanjske. Unutrašnje šipke su fleksibilnije pa ruksak bolje prijanja uz leđa i ne sputava vas prilikom kretanja. Vanjske su znatno izdržljivije, mogu podnijeti više tereta i ruksak se lakše pakuje, a zbog svoje krutosti pogodnije su za duga i ravna pješačenja.

Pakovanje ruksaka

Ako vaše kampovanje uključuje hodanje, pravilno rasporedite težinu i nemojte pretrpati ruksak. Na dno stavite stvari koje ćete rjeđe koristiti, a pri vrhu držite ono što ćete najčešće vaditi. Hranu pakujte u sredinu – tamo je najsigurnija, a boce i lako lomljive stvari obložite odjećom.

Ona će poslužiti kao izolacija u slučaju udarca. Samu odjeću možete zarolati u malene smotuljke – tako zauzima manje mjesta i lakše se vadi.

Spavanje

Da bi vam spavanje u šatoru bilo ugodnije, ispod vreće podmetnite karimat ili dušek na naduvavanje (nešto skuplja ali mnogo ugodnija varijanta); oni ujedno i čuvaju vašu vreću. Jastuci na naduvavanje takođe su praktični i ne zauzimaju mnogo mjesta.

Novije vreće za spavanje napravljene su tako da vas griju pomoću vlastite tjelesne topline. Zato nije dobro pri spavanju na sebi imati mnogo odjeće – tjelesna toplina neće dopirati do vreće, pa ona neće grijati kako treba.

nezaboravno kampovanje
@pinterest

Higijena tokom kampovanja

Najnužnije potrepštine su četkica i pasta za zube, sapun, (vlažni) toaletni papir, vlažne maramice, peškir, češalj za kosu, grickalica za nokte, brijač i dezodorans. Prilikom izbora dezodoransa nastojte kupiti što neutralniji – jer jaki mirisi privlače razne bube. Sve to držite u nekom zatvorenom posebnom neseseru, odvojenom od ostatka stvari.

Prva pomoć neophodna za kampovanje

Ubodi buba, sunčanica ili ogrebotine su neke poteškoće koje vam se na kampovanju mogu desiti, pa se pobrinite da imate sve što je potrebno u slučaju nužde. Aspirin, analgetici, antihistaminici, antibiotska krema, alkohol ili hidrogen, flasteri, krema protiv opekotina, sprej protiv buba, zavoji, sterilne gaze, sanitetska traka i priručne makazice – neka se nađu u vašoj torbici za prvu pomoć.

Kuhanje

Osim plinskog kuhala ponesite lagano aluminijumsko posuđe za kuhanje na vatri. Plastični pribor za jelo često se lomi, pa radije odaberite metalni, koji dolazi u nekoliko veličina i pakovanja. Uz nezaobilazni otvarač za konzerve i šibice ili upaljač svakako ponesite i plastične vreće za smeće, koje po potrebi možete koristiti i za druge namjene (npr. prljavu odjeću).

Hrana

Najpraktičnija hrana koju možete ponijeti na kampovanje je konzervisana. Ljeti preko dana temperatura u šatoru može dostići i do 50 stepeni, pa zato pazite na kvarljivost vakumirane hrane – u takvim uslovima realni rokovi trajanja često su kraći od onih naznačenih na pakovanju. Radije ponesite povrće nego meso. Meso se lako pokvari, ali i teže vari, a hljeb ponesite jedino ako znate da u blizini neće biti prodavnica.

nezaboravno kampovanje
@pinterest

Voda

U prirodi nijedna voda nije pitka – osim ako nije provjerena. Obavezno ponesite sredstvo za dezinfekciju i sterilizaciju vode. Zdjelice korištene za hranu perite u dezinfikovanoj vodi i pobrinite se da uvijek sa sobom imate dovoljno vode za piće.

Probiotici i prirodni preparati za jačanje imuniteta

Probiotici su preparati za obnavljanje crijevne flore. Sprečavaju crijevni disbalans koji može da nastane usljed promjene načina ishrane, klimatskih uslova ili infekcija virusima. Koriste se preventivno 3-5 dana pred polazak na put, kao i sve vrijeme puta, kako biste spriječili stomačne tegobe na putovanju.

Kod jačanja imuniteta vas i vašeg djeteta mogu vam pomoći i neki prirodni preparati. Posebno se preporučuje biljka ehinaceja koja djeluje stimulišuće na imunitet te ima antivirusno i protivupalno djelovanje. Osim toga, ova biljka djeluje na povećanje broja leukocita, te pojačava fagocitu bakterija.

Uz ehinaceju, jačanju imuniteta doprinosi i konzumacija matične mliječi, koja podstiče regeneraciju svih ćelija u tijelu, te kolostruma (prvo mlijeko koje se stvara u majčinim grudima). Ovi dodaci mogu se pronaći i u oblicima koji su prihvatljivi djeci, zato se preporučuje njihova konzumacija od najranijeg uzrasta.

Odjeća za kampovanje

Duga, tanka i lagana pamučna odjeća svijetlih boja štitiće vas od sunca, trave i buba. Izbjegavajte crnu i obavezno ponesite dovoljno rezervne odjeće. Namjeravate li planinariti, ponesite gležnjerice koje dobro drže zglob, kako ga ne biste uganuli, a otvorene ali čvrste sandale biće pogodne za šetnju po prirodi. Uz obaveznu kremu s visokim zaštitnim faktorom ponesite i kapu za glavu koja će vas štititi od sunca.

Bliski susreti

Životinje privlači hrana, pa zato pazite gdje ćete je držati, a smeće i ostatke od ručka sakupite i bacite na najprikladnije udaljeno mjesto. Zmije privlači mlijeko pa ga nemojte držati blizu šatora, a ako među vama ima pušača, imate sreće – jer zmije odbija upravo miris cigarete.

Hodate li kroz šumu, nastojte praviti što više buke – ona će otjerati životinje. Bube uveče privlači svjetlost, a otjeraćete ih mirisnim štapićima ili svijećama protiv komaraca. Šatori većinom imaju i vrata s mrežicom, što takođe pomaže da bube ne ulaze.

Važne sitnice za kampovanje

Čekić za zabijanje klinova, foto-aparat za bilježenje lijepih trenutaka, soda bikarbona za neutralisanje mirisa. Džepna baterija sa dovoljno rezervnih uložaka, sigurnosne kopče, špaga i štipaljke za sušenje veša, pribor za šivenje, švicarski nožić, zviždaljka, elastične gumice, papir, olovka, karte, ukrštenica – sve naoko sporedne sitnice, a mogle bi vam “spasiti život”.

Kampovanje sa djecom? Potrudite se da im bude zabavno!

Ako vodite djecu sa sobom na kampovanje, vaše pakovanje će trajati mnogo duže jer djeca iziskuju poseban tretman tokom boravka u prirodi. Prije svega vam je potrebno mnogo igračaka, jer će djeci vrlo lako da se skrene pažnja na rđave predmete, buđavo drveće ili insekte. Ipak, nikako nemojte ponijeti elektronske uređaje, već igračke za igranje u prirodi poput:

  • Lopte za fudbal, odbojku, rukomet ili neki drugi sport
  • Krede
  • Dvogledi
  • Bojanke
  • Karte
  • Reketi za badminton ili tenis
  • Tegle za hvatanje svitaca
  • Herbarijum za skupljanje biljaka

Ponesite i dodatni šator koji će poslužiti kao dječije igralište. Na taj način, vaša djeca se mogu igrati sa svojim igračkama, bez da vi morate da kupite njihove igračke kako biste na miru legli na spavanje.

Lijepo je imati odvojene prostore za igru i spavanje jer se na ovaj način ne morate uvijek brinuti o čišćenju i spremanju, a dodatno djeca u šatoru mogu biti sakrivena od sunca, kada je ono najjače.

nezaboravno kampovanje
@pinterest

Naučite djecu da se orjentišu u prirodi

Korištenje mape i kompasa mogu biti zanimljiva porodična aktivnost. Ako se sjećate svojih vještina iz izviđačkih dana, možete napraviti kratki kurs za sve vaše saputnike i vidjeti kako djeca slijede vaša uputstva. Prije polaska se svakako još jednom informišite putem interneta i prikupite nekoliko jednostavnih savjeta i dobrih ideja za vaš mali kurs orjentisanja.

Uživajte u igrama za koje je šuma idealan prostor

Igra žmurke može biti sjajan odabir aktivnosti tokom kampovanja. Svakako da se preporučuje da se ove igre igraju tokom dana da se niko od vaših saputnika ne bi izgubio. Pored žmurke, igra sakrivanja blaga i predmeta može biti jednako zabavna i za djecu i za odrasle. Zajedno sa sportskim aktivnostima za koje ste se pripremili, uz ove igre, dani u prirodi će vam proletiti.

Pričajte priče

Mnogi roditelji se zabavljaju pričajući svojoj djeci razne priče, naročito nakon što sunce zađe, a zapali se logorska vatra. Priče o duhovima su popularne, a svaka dogodovština iz prošlosti će biti zabavna i vama koji je se prisjećate i vašoj djeci koja nisu svjesna da ste i vi nekad bili djeca.

Takođe možete isprobati igre poput lančanog pričanja u kojoj jedna osoba započinje priču, a svi drugi ponavljaju sve što je rečeno prije nego što je došao red na njih. Igra se završava kada samo osoba sa najboljom memorijom i koncentracijom ostane u igri.

Kuhajte zajedno

Učinite kuhanje sjajnim iskustvom za cijelu porodicu i u isto vrijeme podijelite teret tokom kampovanja. Napravite roštilj, a djecu zadužite da operu i nastave salatu. Kada su svi uključeni u kuhanje, jelo je mnogo ukusnije.

Možda te zanima

Možda ti bude zanimljivo: Proso – kako se sprema i ideje uz šta sve možete da ga jedete

Sigurnost noću je i te kako važna

Svijetleće trakice ili štapići od kojih možete napraviti narukvice ili ogrlice za djecu su odličan način da ih pratite kada padne mrak. Mali reflektori i drugi izvori svjetla kojima se trebate opremniti prije kampovanja su zaista jeftini i vrijedni su svakog troška.

Još jedan zgodan mali trik je da postavite jedno osvjetljenje oko mjesta gdje vam je voda i jedno kod toaleta, kako biste izbjegli nespretne situacije tokom noći.

Kako da se pripremite za kampovanje sa ljubimcem?

Ništa neće napuniti vaše baterije kao vrijeme provedeno na otvorenom. Svako putovanje koje uključuje prelijepe pejzaže, svjež vazduh, hranu koja se kuha na vatri i vrijeme provedeno pod zvjezdanim nebom će prijati jednako i vama i vašem ljubimcu.

Primijetićete da je kampovanje zaista raj za vašeg psa, on će mahati repom dok trči ili dok izlazi iz jezera nakon osvježavajućeg plivanja i biti sretan što upoznaje nove prijatelje.

Sezona kampovanja je pred svima nama, a sjajan je trenutak da pokušate da kampujete sa svojim psom, i da shvatite da bi bilo dobro da to radite što češće. Evo nekoliko prijedloga kako da stvorite izvanredno iskustvo, kako za vas, tako i za vašeg krznatog ljubimca.

nezaboravno kampovanje
@pinterest

Posjetite veterinara

Važno je osigurati da vaš pas bude zdrav i redovno vakcinisan prilikom putovanja. Raspitajte se o preventivnim lijekovima za buve, krpelje i crve, te  sačuvajte kopiju potvrde o vakcinaciji vašeg psa u automobilu. Budite spremni za hitne slučajeve.

Budite sigurni da su informacije na mikročipu vašeg psa ažurirani, ponesite opremu za prvu pomoć i budite upoznati sa informacijom gdje je najbliža akreditovana bolnica za životinje. Takođe, obavezno navedite svoj broj mobilnog telefona na identifikacionim dokumentima vašeg psa.

Upotrijebite sredstvo za otklanjanje insekata koje je pogodno za kućne ljubimce da biste spriječili probleme. Prevencija od crva je ključna, jer se ova bolest prenosi komarcima kojih je u prirodi tokom proljeća i ljeta mnogo. Tokom i nakon kampovanja provjerite da li je vaš pas pokupio krpelje, oštrice i trnje. Ovo može postati veliki problem za vašeg ljubimca ako se smjesta ne ukloni.

Pobrinite se za udobnost vašeg ljubimca

Ukoliko vaš pas voli da pliva, svaka dodatna oprema će vam biti potrebna jer i vašem ljubimcu vrlo lako može biti hladno. Sa druge strane, postavite svoj šator tako da pravi sjenu ili bude u sjeni od drveća, jer se psi takođe lako mogu pregrijati.

Ukoliko želite da zabavite svog psa dok ste zauzeti pripremanjem večere ili razgovorom oko logorske vatre, ponesite njegove igračke i tako ga zadržite dalje od kostiju, jer pored toga što su opasnost po zdravlje vašeg psa, skrivena ili zakopana kost može privući i divlje životinje. Takođe, držite vodu u posudi za pse i često je provjeravajte jer ćete vjerovatno često morati da je promijenite.

Zapamtite da je umoran pas – poslušan pas. Tako što ćete ga voditi u duge šetnje tokom dana, vaš pas će istrošiti svoju energiju i uzbuđenje, tako da će umjesto da laje biti spreman da se odmara. Svakako je najbitnije da ne ostavite psa samog u kampu bez nadzora. I na kraju, zabavite se i snimite puno sjajnih fotografija koje će vas svako proljeće iznova tjerati da se upustite u kampovanje sa svojim ljubimcem!

Provjerite da li ste spakovali sve za kampovanje!

Jutro prije polaska obavezno provjerite da li ste spakovali sve potrebno. Najbolje bi bilo da pripremite check listu sa popisanom opremom i svim potrepštinama.

Nakon ovog teksta sigurni smo da vam se barem malo probudio avanturistički duh, te da ćete već prvom prilikom da odete u prirodu i kampujete.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh